用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 三個月寶寶深度弱聽,望住BB忍唔住喊... ...
樓主: sofimama
go

[聽/語障] 三個月寶寶深度弱聽,望住BB忍唔住喊... [複製鏈接]

我表姐個仔單耳深度聽障,另一耳嚴重,半歲開始一直戴耳機,到5歲做人工耳蝸。全靠言語治療同耳機幫忙,而家發音不大問題,只係語言仲差少少。及早上言語治療同戴耳機最幫到小朋友!

我兒子是聾人,以前沒有地方可以和同路人分享!
現在大家雖然會有難過,擔心自己的小朋友聽力和語言問題。但可以在這裡互相鼓勵和分享,這真是個好好的溝通平台!
我有些意見,小朋友或者BB需要學手語嗎?其實我覺得父母學了手語同小朋友都可以說話!(意思是說話和手語一起用)對小朋友好處更加多!
現在好多健聽人都喜歡學手語!

回覆:2013Chow 的帖子

若口語已經流暢(如:健聽人仕),學手語是興趣吧!像學韓語或日語一樣。

多謝各位!很久冇上來分享(做了媽媽真係冇私人時間)。囡囡依家已經8個月啦。同大家分享吓近況:

1/ 囡囡已戴耳機三個月,戴機後明顯會多左發聲。

2/ 亦都剛開始到聾福(聰伶計劃)及私人訓練。

3/已排期今年八月做人工耳蝸手術,好緊張!

4/因為囡囡聰力問題,學左好多新字(auditory verbal therapy/ cochlear implant),去左好多新地方,亦都認識了好多好人。

多謝各位的過來人分享,我這個新手媽媽,遇著個咁棘手的囡囡,實在很需要大家的支持。希望我未來都有能力,與其他父母分享經驗。

多謝各位!

bb65 發表於 14-11-6 11:46
囡囡去年出生時2次ear test fail, 2次都是75分貝才聽到, 我的西醫朋友跟我講他們角度是沒有什麼可以做到,  ...

我小朋友都係測試到中度嚴重  . 想問多D有關你提到既針灸資料。可以分享多些嗎?例如係邊到做, 做左幾耐等等。

排定支援服務
及早intervention! 如果冇S位可讀, 搵d 私人治療

不用灰心! 同bb 一齊加油!

‹ 上一主題|下一主題