用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ching923
go

漢華放榜 [複製鏈接]

我兒子都成功了...聽番個個都讀得好開心..咁我都放心d

引用:Quote:小花子+發表於+14-10-28+22:58+謝謝

原帖由 Panthea 於 14-10-29 發表
佢大女今年是中一, 她說暫時感覺也不錯, 只是程度比小學時深了些...要加陪努力. 我見中學生一般也很樸素.

...

我意見大家comment 其實對佢小學評價不錯, 問題返而是擔心佢地中學質素,因為似終
直資一條龍大家讀得佢小學就預左讀佢中學,漢華中學已前中中,而家聽聞開始有英文班,程況怎樣?福建小學講明短期內會全英,而且成文憑試成積佳,咁漢華13/14 文憑試成積怎樣?入大學率怎樣?

小學師資真是不錯的, 同時可以共用埋中學部校舍設備, 當時很好
如果你唔介意由愛國老師專責做國民及德育科, 當然冇問題
但至於中學就真係好一般...............
起碼我一定唔會俾自己小朋友入

引用:Quote:原帖由+Panthea+於+14-10-29+發表佢

原帖由 GCG 於 14-12-01 發表
我意見大家comment 其實對佢小學評價不錯, 問題返而是擔心佢地中學質素,因為似終真
直資一條龍大家讀得佢 ...
有2班英中

回覆 nekoneko79 的帖子

國民教育其實沒什麼不妥,只要不是摟曲事實地洗腦就無問題!
所以選學校就是講配對吧,今年看了很多間直資津小簡介會open day,我覺得沒有一間特別很差的,只是你鐘意邊間的理念和style吧!
我較欣賞這校的辦學理念,老師校長有愛心,每個孩子都給機會發揮,二文三語,孩子會鐘意番學而不是那種太催谷又讓孩子家長透不過氣的那類學校, 因為我覺得從小要培養他們有學習興趣及有自信才最重要!
相反一些只為谷升中banding好的學校,孩子變成考試默書做功課機器,我亦不會揀呢! (好似早幾年谷到學生跳樓嗰間,我係舊生都吾揀!)

回覆:漢華放榜

漢華雖然係一條龍,但5,6年班好像也要程分,咁係咪代表可以抽獎呢?

中學Band 2 A , not bad ~點都好過band 1 小學band 3 生,無咩簡掛

回覆 jo10 的帖子

可能你誤會我意思........
其實小學部的校長同老師真係好有心, 也很有實力的
只是, 漢華中小學一條龍的聯繫是非常強, 行政上小學部校長只屬副校長, 正校長屬中學部
但小學部副校長仍然爭取到不少資源!! 只是終始有局限, 普通簡介會/參觀是不會留意到的

另外, 國民教育是由中學部老師專派過去小學部負責的, 為何不放手讓小學部老師自行處理, 箇中原因請自行研究.............

jo10  你是舊生戓在這校任職嗎?   發表於 14-12-2 15:27

回覆 cowcow9 的帖子

大約六年級上學期學校會派發一份意向書, 詢問家長會長選擇直升中學部
填寫直升會留位, 當然每年也會有學生外出升上其他中學,
萬一自行/派位不理想, 想返中學部, 就會跟其他非本校生同待遇處理申請

引用:回覆+cowcow9+的帖子 大約六年級上學期學

原帖由 nekoneko79 於 14-12-02 發表
回覆 cowcow9 的帖子

大約六年級上學期學校會派發一份意向書, 詢問家長會長選擇直升中學部
查實佢地有無意思好似福建中學般變成全英中學?

很有實力的中學

回覆 GCG 的帖子

漢華中學歷史悠久, 傳統愛國中中
有不少舊老師為漢華中學畢業生
轉為全英中? 恐怕尚要時間...........

請問小學有冇呈分試?

引用:學校原址在西環,+好多好資心的老師.+好有愛

原帖由 karchoice1 於 14-10-30 發表
學校原址在西環, 好多好資心的老師. 好有愛心和耐性 !  我畢業好多年, 都有同老師出來聚!! ...
hi,  我都係西環舊址的漢華畢業架, 唔通我地認識既? 好開心同校友相認

回覆:nekoneko79 的帖子

謝謝你的資訊

回覆:babycute2009 的帖子

有呈分㗎

已很出名

我星期三收到漢華通知,收阿囡讀小一,今日去睇大抽獎,結果派左培僑------但我最終去左漢華註冊(雖然身邊D人個個都叫我揀培僑),因為我覺得這間學校會啱囡囡,希望無錯啦!

回覆 smallmay 的帖子

培僑聽評語都幾好, 但你囡囡讀漢華都可以放心,  小朋太都鐘意番學, 加上校長對學校都幾熱誠下 !   
‹ 上一主題|下一主題