用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ching923
go

漢華放榜

smallmay 發表於 14-10-21 18:52
今日有個人收到電話?
今天收到電話,收左了,28,29 号要去註冊

引用:Quote:smallmay+發表於+14-10-21+18:52+今

原帖由 Panthea 於 14-10-27 發表
今天收到電話,收左了,28,29 号要去註冊
你地個個都有電話,咁即係無希望了!

現在仍call人,即是還有機會,28號及29號如果仍然有人不去註冊,應該仍會call人,可能直至14號家長日為止

cowcow9 發表於 14-10-18 19:37
我小朋友都收咗,但我發現真係好少人評論依間學校,甚至有些朋友話未聽過,真係令我好驚訝。請問有無用家可 ...

這校在小西灣只有7年歷史, 所以比較新, 不多人談吧, 近年才多人認識. 多了人考.我親友個女在這間讀的, 她-說是一所很好的學校, 逢一, 三, 五是英文日, 二, 四是普通話日, 所以語言能力好強, 現在女兒中一了, 能說一口純正的普通話. 老師很關心學生, 很多時也主動打電話給家長說近況, 多活動, 功課量適中, 是愉快學習的學校. 近年升中派不錯的. 所以佢細女今年也會入讀小一.

我女也入了. 來年是小一生啦.

所以就算九龍無校車我都比女兒入讀

回覆:漢華放榜

如果accept offer, 還可以自行和大抽獎嗎?

引用:Quote:cowcow9+發表於+14-10-18+19:37+我小

原帖由 Panthea 於 14-10-28 發表
這校在小西灣只有7年歷史, 所以比較新, 不多人談吧, 近年才多人認識. 多了人考.我親友個女在這間讀的, 她- ...
介唔介意講下大女有冇直升中學部?

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

回覆 lamyo 的帖子

不可以

小花子 發表於 14-10-28 19:48
介唔介意講下大女有冇直升中學部?
有呀!漢華小學過往3年的升中派位也不錯,你可上網站看,
13-14, 首1自願96.2%,頭3自願98.2%;
12至13首3自願更是100%

引用:Quote:小花子+發表於+14-10-28+19:48+介唔

有呀!漢華小學過往3年的升中派位也不錯,你可上網站看,
13-14, 首1自願96.2%,頭3自願98.2%;
12至13首3 ...
謝謝,我其實之前都睇過,佢呢兩年都派得好好,我見中學部係band 2 學校,但冇乜人討論。可能d人以為左派學校所以唔睇好,但我又見佢中學部既好生都幾樸素,試過搭小巴見中學部既學生,用普通話及英文傾計,所以想知佢中學部學術成績係點。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

小花子 發表於 14-10-28 22:58
謝謝,我其實之前都睇過,佢呢兩年都派得好好,我見中學部係band 2 學校,但冇乜人討論。可能d人以為左派學 ...
佢大女今年是中一, 她說暫時感覺也不錯, 只是程度比小學時深了些...要加陪努力. 我見中學生一般也很樸素.

完成小學階段再打算吧.......始終6年後的事可以變化很大呢......反正到時候如果不想直升該中學, 也可以考慮其他中學啊.

不想太多了.....哈哈....

引用:Quote:小花子+發表於+14-10-28+22:58+謝謝

原帖由 Panthea 於 14-10-29 發表
佢大女今年是中一, 她說暫時感覺也不錯, 只是程度比小學時深了些...要加陪努力. 我見中學生一般也很樸素.

...
謝謝分享
你講得對,始終去到高小就要放手,慢慢長路,等小朋友自己去行

引用:Quote:cowcow9+發表於+14-10-18+19:37+我小

這校在小西灣只有7年歷史, 所以比較新, 不多人談吧, 近年才多人認識. 多了人考.我親友個女在這間讀的, 她- ...
謝謝分享,很高興可以知道多些學校的資訊。

Waiting寫信有無用??

多謝Panthea 分享
係啦,較少人評論依間學校,我都想聽多d用家分享!
但我發覺極大部份正就讀的家長評價都好好, 反而不是用家的就負面居多

這幾個月去了很多間學校參觀,這間學校的老師校長,比我感覺很有愛心,很親切,辦學很有熱誠

jo10 發表於 14-10-29 16:13
多謝Panthea 分享
係啦,較少人評論依間學校,我都想聽多d用家分享!
但我發覺極大部份正就讀的家長 ...
我相信原因是這所學校一來新, 沒人識, 開頭起步的幾年未太穩定, 所以報親也收, 加上屬於"國貨"吧...... 但近年成績不斷進步啊,  很有辦學熱誠, 關心學生. 又多野玩, 學費又平....也多了人報讀, 學校開始可以揀人了.....

其實這所小學.....除了國慶放長d假........聖誕放返短d.外.......暫時沒有什麼洗腦野啊.....升旗禮唱下國歌, 回歸後, 大部分學校都有啦......right?

多謝分享,期待家長會了解更多

學校原址在西環, 好多好資心的老師. 好有愛心和耐性 ! 我畢業好多年, 都有同老師出來聚!!

回覆:karchoice1 的帖子

咁之前是否也叫 漢華?