用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我見現在有好多家長in 小一, 係早前自行揀學校in? ...
go

我見現在有好多家長in 小一, 係早前自行揀學校in? [複製鏈接]

我見現在有好多家長in 小一, 係早前自行揀學校in? 定係in 緊直資?
其實我都未係好明個遊戲點玩??
   2    0    0    0
新人進場

回覆:kennyrita 的帖子

依家in緊個d係直資和私校,你講嘅自行係政府學校(唔駛交學費個隻),第一round計分,第二round抽籤

回覆 ivypooh 的帖子

咁是否自行收生, 收左就ok? jm 會否再報直資?
其實私校同直資d 學費 貴唔貴?
新人進場

其實我覺得你應首先了解吓個小一入學的方式/流程, 先後次序。再去心儀學校網頁了解

回覆 cmir 的帖子

我係新手媽媽, 小囡今年k2, 其實我有了解過, 知道自行收生, 唔得就等大抽獎, 之後就叩門咁囉

但都係好亂, 同埋我唔想miss 任何機會, 所以想問多d
新人進場

kennyrita 發表於 14-10-14 13:02
回覆 cmir 的帖子

我係新手媽媽, 小囡今年k2, 其實我有了解過, 知道自行收生, 唔得就等大抽獎, 之後就叩門 ...

妳起碼睇完呢版個D置頂帖先好話"了解".

至少都睇下呢個"送給新手家長 (特別送給SEN家長請看POST #2 LINK)"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

知道自行收生, 唔得就等大抽獎, 之後就叩門咁囉 <--呢個只係政府派位個procedure, 仲有好多野你要知

上面條link會好詳細講(眼訓都要睇), 記住k2過年左右就要開始申請直資私校了, 政府派位就k3開學

最早interview的直/私, 在K2尾放, 即暑假錢已經interview. 之前會有d簡介會.

直/私的學費, 間間唔同, 相差也很大.要自己去心儀學校自己查

醒目開學勳章

直資有d平到一千幾百一個月
貴嘅5-6千蚊一個月
私校無得平,因為無政府資助,我報過幾都係3000-5000上下,當然有部份唔係呢個範圍之內

kennyrita 發表於 14-10-14 13:02
回覆 cmir 的帖子

我係新手媽媽, 小囡今年k2, 其實我有了解過, 知道自行收生, 唔得就等大抽獎, 之後就叩門 ...
K2要去心儀學校睇開放日了, K3先睇趕唔切, 尤其係同一區既官津學校, 好似約埋咁, 都响一兩個禮拜內搞開放日。
‹ 上一主題|下一主題