用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁出咗2nd interview schedule
樓主: cmir
go

陳守仁出咗2nd interview schedule

引用:Quote:原帖由+susuwai+於+14-10-14+發表No,

原帖由 silvia_ng 於 14-10-14 發表
應該唔會同1st in 一樣咁多人呢,你邊樹睇到?我記得想當年2nd in 大約6-8人一組咁上下。

...
因為我記得上年好似係10個,不過我常常出現記憶問題,信你可靠啲。

回覆:陳守仁出咗2nd interview schedule

Push

請問入選2nd in 既小朋友是否讀名幼?中英語言很強?

babycute2009 發表於 14-10-15 15:31
照計依保良局的辦學宗旨,不會至收[size=13.63636302948px]名幼學生卦?

引用:請問入選2nd+in+既小朋友是否讀名幼?中英語

原帖由 babycute2009 於 14-10-15 發表
我阿仔不是名幼,但很喜歡閱讀,語文能力ok,不過仲係好bb(這是他比較弱的地方)

原帖由 babycute2009 於 14-10-15 發表
不是名幼,係新界區英普幼稚園。超喜歡閱讀,英文較強。

家長問卷可以拎notes入去睇嗎?中定英?

回覆:babycute2009 的帖子

我女是學券幼稚園,英文自己教+出去上cambridge+佢由未夠一歲已睇英文卡通片,但英文oral不太好,中文認字好
自己覺得入到2nd in, 中英文listening及reading一定要強,識做重組句子,oral可以完整句子作答,夠專注及記性好(因為要聽完故事,要逐個小朋友出去答,可能最尾一個,易唔記得)
希望幫到下屆家長

引用:Quote:原帖由+babycute2009+於+14-10-15+發

原帖由 Ehyclhphth 於 14-10-15 發表
不是名幼,係新界區英普幼稚園。超喜歡閱讀,英文較強。
小朋友讀屋邨幼稚園, 英文強過中文, 感覺此校沒有只收名幼生,令我感到是用公平及實力的一所學校,感恩。

回覆:cream997 的帖子

識幾個名幼生無2nd in, 家長好失望。

回覆:陳守仁出咗2nd interview schedule

不是名幼,但冇學卷,暫有1offer,唸住英華fail(失望),呢間估晤到過到關

600人入second in 之後㨂收160人?

400 people for third in. Then 1xx offer

6700個中入600個,就算入唔到3rd,我都當贏

so far都好enjoy這個遊戲,報著輕鬆的態度去見識唔同的學校和人,也是一種歷練。

玩完這次,就沒有其它interview啦。

cream997 發表於 14-10-15 20:48
小朋友讀屋邨幼稚園, 英文強過中文, 感覺此校沒有只收名幼生,令我感到是用公平及實力的一所學校,感恩。

...
有同感! 認識幾位TSL小朋友都不是名幼出身的, 人人機會是同等的.

引用:識幾個名幼生無2nd+in,+家長好失望。 +

原帖由 boboapril 於 14-10-15 發表
識幾個名幼生無2nd in, 家長好失望。
尤其是讀英普果D,好失望呢。

引用:Quote:原帖由+boboapril+於+14-10-15+發表

原帖由 bubuG 於 14-10-16 發表
尤其是讀英普果D,好失望呢。
點解英普的入唔到會特別失望?會考普通話嗎?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-16+發表尤其

原帖由 maomaochoi 於 14-10-16 發表
點解英普的入唔到會特別失望?會考普通話嗎?
唔考普通話,但佢地會覺得英文睇高DD!

感恩入到second round,小朋友唔係名幼生,學校極其普通(學校net一星期來一次,phonics亦唔係教得好全面同深入,更加冇教普通話),不過中文程度比一般學校深。平時有時間我會同佢睇英文書,亦有搵老師學phonics。不過記憶力強,亦唔怕羞,肯主動同人溝通。

想問下填問卷係關於咩?