用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 係咪好多小朋友退學?
go

係咪好多小朋友退學? [複製鏈接]

如題

4    0    0    0

引用:如題 +

原帖由 jamlee309 於 14-10-13 發表
如題
唔係麻...可否講下點解?

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+14-10-13+發表

原帖由 Dinosaur430 於 14-10-14 發表
唔係麻...可否講下點解?
我都係聽朋友講,唔知係唔係?你小朋友讀緊?覺得ok嗎?

因我報了小一,但聽d家長講,係由學校分配你行IB或傳統教學路線, 如行傳統路線係咪成績唔好?

引用:Quote:原帖由+Dinosaur430+於+14-10-14+發

原帖由 jamlee309 於 14-10-14 發表
我都係聽朋友講,唔知係唔係?你小朋友讀緊?覺得ok嗎?

因我報了小一,但聽d家長講,係由學校分配你行IB ...
我都係報了小一,但如果真係有咁多學生退學就真係有問題喎。我都聽講佢今個學年多咗好多新老師

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+14-10-14+發表

原帖由 Dinosaur430 於 14-10-15 發表
我都係報了小一,但如果真係有咁多學生退學就真係有問題喎。我都聽講佢今個學年多咗好多新老師

...
所以有好多家長話,如宏信收都未必讀,點解會咁講呢?家長話如果讀 IB,選間好,唔選宏信

回覆:Dinosaur430 的帖子

邊級多人退學?我嗰今年y5暫時都係嗰班同學仔。IB係由學校揀,如果吾適合真係好辛苦。其實IB 1d都吾容易,剛完成第一份assessment 一個題目,要包含d咩,其他全部自己做。我都諗爆頭。
大家諗清楚是否適合自己小朋友。加油

引用:邊級多人退學?我嗰今年y5暫時都係嗰班同學

原帖由 cindy1227 於 14-10-15 發表
邊級多人退學?我嗰今年y5暫時都係嗰班同學仔。IB係由學校揀,如果吾適合真係好辛苦。其實IB 1d都吾容易, ...
多謝你意見呀! 我估係低年級d小朋友呀! 如學校唔選小朋友IB, 讀回傳統課程咪追得好辛苦! 係唔係呀?

你覺得適合什麼類型小朋友讀宏信呢?頭痕中

回覆:jamlee309 的帖子

低年級退學吾奇,因為有家長真係吾適應(我都係咁

回覆:jamlee309 的帖子

讀開真係好難返轉頭。每日六七㨾功課,日日抄書,默書測驗。IB係要主動學習,功課自己完成。睇吓你和小朋友都要咩囉

引用:低年級退學吾奇,因為有家長真係吾適應(我

低年級退學吾奇,因為有家長真係吾適應(我都係咁)
初時你都難習慣教學模式

引用:讀開真係好難返轉頭。每日六七㨾功課,日日

讀開真係好難返轉頭。每日六七㨾功課,日日抄書,默書測驗。IB係要主動學習,功課自己完成。睇吓你和小朋友 ...
係咪大人舒服d,如學校唔選行IB 點呀

讀開真係好難返轉頭。每日六七㨾功課,日日抄書,默書測驗。IB係要主動學習,功課自己完成。睇吓你和小朋友 ...
IB是否yr 1就要決定?定係中學先?

回覆:係咪好多小朋友退學?

阿囡P2冇人退學,只有一個P1同學暑假時返回澳洲讀書。是否選IB year 10才決定。很喜歡LA教學模式,功課屬探究式,著重培養小朋友主動學習和閱讀習慣!

引用:阿囡P2冇人退學,只有一個P1同學暑假時返回

原帖由 sumshan 於 14-10-16 發表
阿囡P2冇人退學,只有一個P1同學暑假時返回澳洲讀書。是否選IB year 10才決定。很喜歡LA教學模式,功課屬探 ...
咁你有無過如果宏信year 1唔選你女行IB, 咁點呀?

回覆:係咪好多小朋友退學?

如果學校冇㨂阿囡讀IB制,即她能力未達IB要求或不適合IB,勉強讀也未必有好效果。那讀DSE課程也未嘗不好,現在很多直資學校也是雙軌制的。既然是雙軌,學校的課程自然會照顧到兩類學生吧!

引用:Quote:原帖由+cindy1227+於+14-10-15+發表

原帖由 Dinosaur430 於 14-10-16 發表
IB是否yr 1就要決定?定係中學先?
IBDP係y10先揀。吾係y1

引用:邊級多人退學?我嗰今年y5暫時都係嗰班同學

邊級多人退學?我嗰今年y5暫時都係嗰班同學仔。IB係由學校揀,如果吾適合真係好辛苦。其實IB 1d都吾容易, ...
IB 學校揀? 那沒揀到的 點算? 轉去其它學校?  大概有多少比例的學生揀不到IB 啊?  謝謝 Cindy

回覆:pamelasusu 的帖子

吾係。大約半Ib一半DSE 。學校於myp也會教dse課程以便學生適應(這是之前問學校的)你可打去學校問清楚先,我驚我理解錯

請問你所講六、七樣功課、默書、測驗,係講緊宏信嗎?

回覆:pamelasusu 的帖子

如果入吾到IB未必吾好,免強仲辛苦。y10其他媽媽話好忙好多功課亦吾易做。所以我都吾知我嗰入吾入到

‹ 上一主題|下一主題