用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 interview 日期時間撞到七彩,大家可以比 d 意見嘛? ...
go

K1 interview 日期時間撞到七彩,大家可以比 d 意見嘛?

K1 interview 日期時間撞到七彩,大家可以比 d 意見嘛?

1/11 果日, 有 3 個時段,分別有 7 間學校要去 interview, 我應該點揀呢? 比多少少資料: 住藍田, 龍年 11月細 B, 仲未有學校收讀 N 班, 另外唔介意無學卷, 同埋想間幼稚園少少谷,Thanks!~

9:00 - 10:00 麗港城迦南 (心儀學校之一) vs 油塘聖安當幼稚園(有小學同中學, 可直升嗎?)
11:30 - 12:30 窩打老道迦南 (心儀學校之一)  vs 九龍城迦南 vs vs 觀塘循道幼稚園
1:30 - 2:30 平田救世軍 vs 啟思

回覆:K1 interview 日期時間撞到七彩,大家可以比 d 意見嘛

唔好意思,想請問2间迦南你幾時收到信?我仲未收到。thx

SK5 發表於 14-10-13 14:40
唔好意思,想請問2间迦南你幾時收到信?我仲未收到。thx

麗港城同埋窩打老道係星期六收信的, 九龍城果間就今日收信~

引用:Quote:SK5+發表於+14-10-13+14:40+唔好意思

原帖由 ha0930 於 14-10-13 發表
麗港城同埋窩打老道係星期六收信的, 九龍城果間就今日收信~
唔該哂!

回覆:ha0930 的帖子

聖安當女子書院麻麻地,
當年我個囡讀聖安當幼稚園,她說老師好惡,好嚴厲,日日返學唔開心,所以讀了上學期之後,幫她轉校

ha0930 發表於 14-10-13 14:14

1/11 果日, 有 3 個時段,分別有 7 間學校要去 int ...
聖安當小學係津校, 係抽番嚟, 讀相關幼稚園冇著數

建議頭2個時段揀你心儀個2間,
最後揀啟思

不過, 諗清楚中間個場會唔會去唔到.... 有D趕, 小朋友又可能太累
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

3x年前聖安當KG同小學都好出名,但今時唔同往日..
去迦南啦!
隨遇而安

請問係咪講緊律倫街個間啟思幼稚園, 定係牛津道間啟思小學附屬幼稚園?
如果係前者, 去救軍好D, 起碼可以訓練到自埋能力強D; 如果後者就選後者, 入到既話有間私小做backup, 日後考小一安心D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-10-13 17:11
請問係咪講緊律倫街個間啟思幼稚園, 定係牛津道間啟思小學附屬幼稚園?
如果係前者, 去救軍好D, 起碼可以訓 ...

2 間都唔係, 係麗港城果間啟思~

9:00 - 10:00 麗港城迦南 (不俗,成巧率中上)
11:30 - 12:30 窩打老道迦南 (趕得到去,就試間心儀D,不過競爭都大)
1:30 - 2:30 啟思 (穩陣保險之選)

回覆:K1 interview 日期時間撞到七彩,大家可以比 d 意見嘛

有冇報德福?德福都係1/11 interview!

引用:有冇報德福?德福都係1/11+interview! +

原帖由 megumiyu 於 14-10-13 發表
有冇報德福?德福都係1/11 interview!
有呀,呢次真係頭都大埋了~

引用:9:00+-+10:00+麗港城迦南+(不俗,成巧率中

原帖由 alanyeungsl2011 於 14-10-13 發表
9:00 - 10:00 麗港城迦南 (不俗,成巧率中上)
11:30 - 12:30 窩打老道迦南 (趕得到去,就試間心儀D,不過競 ...
啟思易入過平田救世軍?

我唔知麗港城果間迦南有無PN班, 但窩打老有PN有部分小朋友會直升,
你B係係細B..其實唔太著數, 我唔係潑冷水, 只係覺得應搵D機會大D...
你如果一早要趕來趕去Interview小朋友都真係頂唔順, 迦南仲要搞好耐,
上年都at least 45mins先搞掂, 對自己小朋友都辛苦(同上玩一堂PG, 去完公園玩一樣)

又或者根據你小朋友作息時間, 表現會較好既去IN, 或者仲好,
上年IN過PN班, 有D後悔..要小朋友一連IN兩間, 好多表現都唔好, 所以今年我揀過度過, 盡量唔撞時間先報, 如果撞左就1日最多只IN 2間上下午各一間咁樣,
我1號都撞左幾間, 可能最後只IN 1間就算

我路過唔好怪多事!!都係自己經歷...就揀自已心儀既去就好...小朋友輕鬆D表現都好D!!

一齊努力吧!!只有自已做父母先知咩野岩自已小朋友!!

回覆:K1 interview 日期時間撞到七彩,大家可以比 d 意見嘛?

其實救世軍是跟入表時間排隊面試,係咪in得都一定會收?if yes, 我會選平田救世軍,放棄啟思。
另外,jm講得啱,九龍塘迦南好多人爭,又有n班直升,k的位冇甘多。我會去麗港城迦南, 之後食個午餐休息下再去救世軍in.

建議你去麗港城迦南 ,窩打老道迦南可以放棄,我舊年2間都in,係唔一樣,尤其窩打老道迦南,申請人很多,競爭大,小朋友無warm up,只有在外排隊等,分時段,分批入,雖然外面有個playground可玩,小朋友可玩,但夠鍾,就入課室考試,無玩具比小朋友warm up,老師見你小朋友怕羞或慢熱,即刻唔駛in下去,走得,過程很快。

致於平田救世軍定啟思,我也是傾向平田救世軍。

以上都有jm同我意見一樣,你自己再作衡量吧!

引用:其實救世軍是跟入表時間排隊面試,係咪in得

原帖由 ozduckie 於 14-10-14 發表
其實救世軍是跟入表時間排隊面試,係咪in得都一定會收?if yes, 我會選平田救世軍,放棄啟思。
另外,jm講 ...
平田都會睇表現,佢最後只收大概40至50個。舊年一個鐘兩組人都已經有20個candidates.

引用:我唔知麗港城果間迦南有無PN班,+但窩打老有

原帖由 soso3509 於 14-10-14 發表
我唔知麗港城果間迦南有無PN班, 但窩打老有PN有部分小朋友會直升,
你B係係細B..其實唔太著數, 我唔係潑冷 ...
唔好意思我路過搭傘,我仔又係撞左麗港城迦南同聖安當,宜家係啟思讀緊n,我係咪應該去迦南?但迦南係咪要搞好耐,是否要同阿仔一齊聽簡介會?我仔一定扭要走架喎,死啦

引用:建議你去麗港城迦南+,窩打老道迦南可以放棄

原帖由 didia 於 14-10-14 發表
建議你去麗港城迦南 ,窩打老道迦南可以放棄,我舊年2間都in過,係唔一樣,尤其窩打老道迦南,申請人很多,競爭大 ...
請問麗港城迦南係咪搞好耐,好擔心我仔唔肯聴簡介會加發脾四

迦南起碼要預45mins,因為一入去,小朋友同家長排隊入課室玩玩具warm up,跟住又要排隊出課室,去另一課室等,因同一時段又有其他組別,接着就跟老師參觀同介紹課室同用途,然後才聽簡介會,全程都要小朋友同家長一齊參與,但聽簡介會可以坐,有些小朋友都係坐唔定或企唔定,一定有,始終得歲幾2歲人仔,唔耐煩都好正常,學校都知既(當然你小朋友唔扭計就最好),最後就係等老師叫名去面試,這都是我舊年interview的程序與幾年前相比,都冇改變過。