用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問針灸同魚油對 adhd 效果好嗎?
樓主: a_for_apple
go

[過動] 請問針灸同魚油對 adhd 效果好嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+SAMLAU+於+14-10-20+發表仔仔

原帖由 baubaulee 於 14-10-20 發表
謝謝分享!
請問你如何教導小朋友跟同輩建立友誼?
仔仔去治療師做感統時,有其他小孩一齊訓練,小組形式,問題不大,在校與同學相處無與同學投訴。我會比小孩跌下碰下,被人拒絕,我無一段教小孩與人相處,在校、在社區、在補習無同伴老師投訴,我接受。

引用:Quote:原帖由+a_for_apple+於+14-10-20+發

原帖由 SAMLAU 於 14-10-20 發表
停針灸無打回原型,因一路都有藥物及訓練感統運動及健腦操同行為治療……開頭小一第一次考試無做以上訓練的 ...
唔該晒!

回覆 a_for_apple 的帖子

亞囡在廣華針

引用:回覆+a_for_apple+的帖子 亞囡在廣華針

原帖由 gigilovesnoopy 於 14-10-21 發表

亞囡在廣華針
唔該晒!我睇緊資料,有間叫恩慈兒童針灸中心,唔知好唔好

我都未試過,因為覺得針炙最重要是醫師下針手法。
我十幾歲去做針炙,醫師將針拮入後,慢慢轉動,刺激穴位。而且當時有D細細個的幼稚園生都去針。不過個醫師已經退休。如果佢未退休,我都會帶亞囡去荃灣找她。
我亞囡都試個兩、三個醫師,因為而家有D醫師將針拮入後,在有些「撩或挑」的感覺,會十分痛。
而且感覺加咗「兒童」兩個字,收費會比其他醫療中心貴。因為我地D小朋友都是「金菠蘿」,父母盡量會給他們最好的。

SAMLAU 發表於 14-10-20 23:30
仔仔去治療師做感統時,有其他小孩一齊訓練,小組形式,問題不大,在校與同學相處無與同學投訴。我會比小孩 ...

Thanks!!

回覆 SAMLAU 的帖子

If the result is so good, why don't you continue after two years? I worry that if the pins stop, the symptoms will comback again. May I also know the charges each time for the pins?

可了解一下感觉運動,对孩子也有良好的幫助。,

引用:回覆+a_for_apple+的帖子 我都未試過,因

原帖由 gigilovesnoopy 於 14-10-21 發表

我都未試過,因為覺得針炙最重要是醫師下針手法。
我問過恩慈,$250/次,買十送一,我覺得都可以接受

收費到ok喎。係就打鐵診熱,早DD針就好多dd.

引用:回覆+a_for_apple+的帖子 收費到ok喎。係

收費到ok喎。係就打鐵診熱,早DD針就好多dd.
係呀!我都係咁諗…………不過佢話阿仔太大個,唔可以再用暴力捉住佢手腳針,所以事前一定要同佢倾好先。呢個星期多評估,或者下星期開始

回覆:a_for_apple 的帖子

我仔5歲半針咗一年便停止,廣華同恩慈針,2間也不錯,針數不算多,針炙黎講,有些效果,事實情緒和郁動定咗的,可能已經去到差吾多7歲,效果去到不會再有更大效果,所以才停止,多做運動,魚油我有繼續食,食物上也會戒食甜,朱古力,可樂等!另外,上行為,遊戲,職業治療,蕊展課程!

引用:我仔5歲半針咗一年便停止,廣華同恩慈針,2

原帖由 mosquito_chu 於 14-10-21 發表
我仔5歲半針咗一年便停止,廣華同恩慈針,2間也不錯,針數不算多,針炙黎講,有些效果,事實情緒和郁動定咗 ...
thx for the info! 請問有咩行為治療嘅課程較好?最好九龍區, thx!

回覆:a_for_apple 的帖子

她是私人上門的用英文上堂!

引用:她是私人上門的用英文上堂! +

原帖由 mosquito_chu 於 14-10-22 發表
她是私人上門的用英文上堂!
請問貴唔貴?效果好唔好呢?

可到書店買 <兒童發展障礙針灸療法> 一書作參考~~

引用:可到書店買++一書作參考~~

原帖由 shchan 於 14-10-27 發表
可到書店買  一書作參考~~
thx!  我本身 book 咗聽日去恩慈,但阿仔唔肯去………

引用:Quote:原帖由+a_for_apple+於+14-10-20+發

原帖由 SAMLAU 於 14-10-20 發表
你可以試左針灸先,睇睇小孩情況,個時我仔仔針灸後專注脾氣情緒喺好好,維持左兩年,我仔不只針頭、肚、腳 ...
做針灸係點?自己walkin定要推薦?

引用:Quote:原帖由+SAMLAU+於+14-10-20+發表你可

原帖由 icecool 於 14-11-10 發表
做針灸係點?自己walkin定要推薦?
自己打電話預約,講話小孩針灸喺幫助專注、、情緒、脾氣,有時針灸完後醫師會開藥回家飲用,安寧安睡

‹ 上一主題|下一主題