用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問針灸同魚油對 adhd 效果好嗎?
go

[過動] 請問針灸同魚油對 adhd 效果好嗎? [複製鏈接]

小二生剛確診,但又唔想食西藥,所以睇緊針灸同魚油資料,請問針灸同魚油對 adhd  效果好嗎?可唔可以分享下?如果有資料,可以 pm 我, thx!

3    0    0    0

我小朋友summer 時去過針灸, 開頭好明顯望人眼神係好咗, 但針到第5-8次就開始個人控制唔到, 所以停咗, 佢一路都有食魚油丸.

引用:我小朋友summer+時去過針灸,+開頭好明顯望

原帖由 annie0517 於 14-10-13 發表
我小朋友summer 時去過針灸, 開頭好明顯望人眼神係好咗, 但針到第5-8次就開始個人控制唔到, 所以停咗, 佢一 ...
thx! 控制唔到啲咩呢?你食邊隻?我打算買 eyeQ 試下

回覆:a_for_apple 的帖子

佢周屋走,自己停唔到,脾氣暴躁,想要樣嘢,但攞到手又話唔想要。我都有食過eye q, 但都唔係好定,轉咗另一隻,好啲,但一人多(如學校)都係控制唔到。

引用:佢周屋走,自己停唔到,脾氣暴躁,想要樣嘢

原帖由 annie0517 於 14-10-15 發表
佢周屋走,自己停唔到,脾氣暴躁,想要樣嘢,但攞到手又話唔想要。我都有食過eye q, 但都唔係好定,轉咗另 ...
咁而家你用緊咩方法?

我小朋友做緊針灸和食魚油, 感覺幾好. 暑假試過停針, 因醫師放假, 情緒明顯出現問題.
未做針灸和食魚油時,學校有投訴.現在投訴少了  

引用:我小朋友做緊針灸和食魚油,+感覺幾好.+暑假

原帖由 Big-Mouth 於 14-10-16 發表
我小朋友做緊針灸和食魚油, 感覺幾好. 暑假試過停針, 因醫師放假, 情緒明顯出現問題.
未做針灸和食魚油時, ...
thx big mouth!  請問你小朋友嚮邊度做針灸呢?

回覆 a_for_apple 的帖子

係浸會做針灸

回覆:請問針灸同魚油對 adhd 效果好嗎?

針灸越細個做越好,醫師話8歲打後針有啲遲,仔仔K2開始針,針到小一無再針,因仔仔唔合作及唔肯,仔仔有食藥、我另加魚油、加健腦操訓練及感統運動、行為治療,校果比起只食藥明顯進步,不用上課就唔用藥,只做訓練及行為治療和魚油,出街去玩、圖書館都無問題。因上課比較擔心唔專注、多手、多口、離位、自理能力差,功課有忙亂等……

引用:針灸越細個做越好,醫師話8歲打後針有啲遲

原帖由 SAMLAU 於 14-10-19 發表
針灸越細個做越好,醫師話8歲打後針有啲遲,仔仔K2開始針,針到小一無再針,因仔仔唔合作及唔肯,仔仔有食 ...
多謝分享!我仔快七歲,我都有擔心成效有幾大

我個囡在小五先開始做針灸,佢係廣華做,做完一身鬆。針灸是冇分年齡,不過最重要小朋友唔好驚,唔好亂郁,驚有危險。

我個囡試過太緊張,成枝針曲咗。

引用:Quote:原帖由+SAMLAU+於+14-10-19+發表針灸

原帖由 a_for_apple 於 14-10-20 發表
多謝分享!我仔快七歲,我都有擔心成效有幾大
你可以試左針灸先,睇睇小孩情況,個時我仔仔針灸後專注脾氣情緒喺好好,維持左兩年,我仔不只針頭、肚、腳都有針。

SAMLAU 發表於 14-10-19 22:54
針灸越細個做越好,醫師話8歲打後針有啲遲,仔仔K2開始針,針到小一無再針,因仔仔唔合作及唔肯,仔仔有食 ...

Hi,

Can you share some more about 健腦操訓練及感統運動、行為治療?
Which centre you join?

Thanks!!

引用:我個囡在小五先開始做針灸,佢係廣華做,做

原帖由 gigilovesnoopy 於 14-10-20 發表
我個囡在小五先開始做針灸,佢係廣華做,做完一身鬆。針灸是冇分年齡,不過最重要小朋友唔好驚,唔好亂郁, ...
多謝分享!請問你女係 adhd? 效果好好?

引用:Quote:原帖由+a_for_apple+於+14-10-20+發

原帖由 SAMLAU 於 14-10-20 發表
你可以試左針灸先,睇睇小孩情況,個時我仔仔針灸後專注脾氣情緒喺好好,維持左兩年,我仔不只針頭、肚、腳 ...
thx!  想請問停針後有冇打回原型呢?

我個囡由小五針到現在中一,小學約到期,一星期一次,現在2-3星期,隔咁耐都ok, 指情緒方面。另加中藥。食3日藥,停2-3星期。
加拿大朋友介紹用精油幫A仔,她送咗支細樽的lavender給囡囡。十月初睡覺前,用精油擦太陽穴,好快入睡,瞓著後,唔會反嚟反去。
睡眠質素比針灸明顯。

引用:我個囡由小五針到現在中一,小學約到期,一

原帖由 gigilovesnoopy 於 14-10-20 發表
我個囡由小五針到現在中一,小學約到期,一星期一次,現在2-3星期,隔咁耐都ok, 指情緒方面。另加中藥。食3 ...
唔該晒你呀!!請問你嚮邊度針?對專注力有冇幫助呢?

引用:Quote:原帖由+SAMLAU+於+14-10-20+發表你可

原帖由 a_for_apple 於 14-10-20 發表
thx!  想請問停針後有冇打回原型呢?
停針灸無打回原型,因一路都有藥物及訓練感統運動及健腦操同行為治療……開頭小一第一次考試無做以上訓練的,名次94,之後同治療師傾訓練方法名次明顯進步44,46,同手眼協調、大小肌肉協調、 透過不同的感覺器官傳達給大腦吸收其資訊。

引用:Quote:SAMLAU+發表於+14-10-19+22:54+針灸

原帖由 baubaulee 於 14-10-20 發表
Hi,

Can you share some more about 健腦操訓練及感統運動、行為治療?
仔仔每逢星期六去見治療師做感統運動,我一至五早上返學前在家做,加健腦操喺仔仔在醫院上了12堂專注力訓練,護士教家長在家練習的,行為治療喺我同仔仔上東華三院親子訓練課程上堂學的,我上小學就慢慢適應同仔仔做訓練。

引用:Quote:原帖由+baubaulee+於+14-10-20+發表H

原帖由 SAMLAU 於 14-10-20 發表
仔仔每逢星期六去見治療師做感統運動,我一至五早上返學前在家做,加健腦操喺仔仔在醫院上了12堂專注力訓練 ...
謝謝分享!
請問你如何教導小朋友跟同輩建立友誼?

‹ 上一主題|下一主題