用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要幫仔仔插小一下學期,頭痛中.....(黄大仙區) ...
樓主: prissyue
go

要幫仔仔插小一下學期,頭痛中.....(黄大仙區) [複製鏈接]

只係好可惜啫,几多人想入都入唔到

natnat519 發表於 14-10-13 21:02
其實有無check過,西貢壁屋反黃大仙,慈雲山要幾點起身? 可能到頭來都係瞓多15分鐘

...
同意.  而且你選的全部係津校, 津校學生多來自本區, 你住西貢, 未必有校車添喎.  我估黃大仙學校校車最多去到彩雲順天, 你都要轉一程車先上到校車.

為何不考慮保良局何壽南或錦泰小學?可上保一

回覆:prissyue 的帖子

讀開軒小

1)嘉諾撒 2)錦泰 3 )慈雲山天主教

回覆:要幫仔仔插小一下學期,頭痛中.....(黄大仙區)

引用:其實有無check過,西貢壁屋反黃大仙,慈雲

原帖由 natnat519 於 14-10-13 發表
其實有無check過,西貢壁屋反黃大仙,慈雲山要幾點起身? 可能到頭來都係瞓多15分鐘

...
agree!

係黃大仙區, 剩番較有升中保障又勉強拍得住軒小, 只得錦泰.
其實就算返錦泰, 如果坐校車都應該要6:00-6:15起身, 唔係差好遠.

不如學會學睡早起吧!

黃大仙區和西貢區的中學網都遠俾灣仔差, 除非去九龍城網吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

prissyue 發表於 14-10-13 01:43
已考慮:1.嘉諾撒(新蒲崗)
             2.聖文德  (鳳德)
             3.聖博得(浦崗村道)
如果你一定要係呢幾間入面揀,一定係嘉諾撒,得佢可以連續多年有近5成學生入到一線中學,其餘果D都係都2成半至3成半
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實璧屋最近個間應該係陳南昌夫人,同保一有聯繫,但唔知點解呢間屬於區內寶校之一

prissyue 發表於 14-10-10 22:54

因搬咗屋(赤柱搬去西貢壁屋),本來仔仔讀軒上,但每日要5:45am就要起身返學,見到佢都辛苦!所以 ...

當年我本是油天學生,因為搬屋,父母因為唔捨得俾校車錢而將我「插」去一間名不
經傳的屋村學校。

對此我永遠無法「釋懷」,之後每當我有小朋友上小一,呢件憾事又再重提。唔知以
後再到我的孫兒再上小一,這段「歷史」會否再次揮之不去呢?

樓主的一個決定,很可能會造成延綿數代的影響,所以應務必心思熟慮。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-10-24 10:05
當年我本是油天學生,因為搬屋,父母因為唔捨得俾校車錢而將我「插」去一間名不
經傳的屋村學校。
呢種心頭刺, 真係可能跟足自己一世......

一日入讀名官津小學, 代代都有入場券.

你話無校車就問題大D, 有校車就學會早睡早起啦

引用:樓主放棄軒小太浪費吧,小朋友返上午班,下

原帖由 icecream1222 於 14-10-23 發表
樓主放棄軒小太浪費吧,小朋友返上午班,下午還有好多時間活動和休息,先嘗試一年再考慮。

或者可否搬到市 ...
婆婆已搬來同住!但婆婆送咗小朋友上學兩個月已經瘦咗好多!所以好心痛!

一日找唔到保母車到係死!好驚下年轉全日更死!

prissyue 發表於 14-10-24 21:00
一日找唔到保母車到係死!好驚下年轉全日更死!
如果經濟可以,不如諗下包的士接送,車程應在45分鐘內

prissyue 發表於 14-10-13 16:53
其實剛升上小一,未考試未見到真章!但我見哥哥d程度不是好深!(哥哥剛升中一,讀直資學校)!所 ...
死都唔轉!

5:45算乜嘢, 我囡囡小一時5:55起身, 都係為咗間二線有聯繫既私校。日日8:00就踢佢上床, 佢不知番學番得幾開心。依家小二, 快手咗, 可以6:00起身了。其實幾點上校車? 有間咁好既+半日制學校, 你仲想轉全日? 簡直玩嘢。課外活動算得乜, 上少啲無問題, 相信大家, 其實半日制係最適合既學制, 況且你有老人家幫手, 只要早瞓, 一D都唔辛苦的。

醒目開學勳章

問心,5:45係早,但唔早得幾多,我個沙田出九龍塘都要6點起身

不過,樓主孝順,心痛媽媽,無計
有無諗過順利邨嗰邊?近過黃大仙好多喎!

樓主試下諗大陸山區個d 窮鄉,天未光就起身返學,咁會唔會感覺良好d!

引用:Quote:原帖由+icecream1222+於+14-10-23+發

原帖由 prissyue 於 14-10-24 發表
婆婆已搬來同住!但婆婆送咗小朋友上學兩個月已經瘦咗好多!所以好心痛!

...
明白樓主心情,始終要老人家朝朝午午接返學放學,好天曬,落雨淋,長途跋涉,真係好辛苦。唔知婆婆仲要唔要煮早餐,煮午飯俾仔仔食。會否考慮華德學校?是41校網,在聯合道,近樂富。

現會考慮考下學期插班九龍塘基華或新華德!因知道九龍塘基華有保母車來壁屋!但都睇下仔仔考唔考得到!

prissyue 發表於 14-10-30 02:24

現會考慮考下學期插班九龍塘基華或新華德!因知道九龍塘基華有保母車來壁屋!但都睇下仔仔考唔考得到!:too ...

新華德?唔記得新定舊果間,全級考二十幾己經係 band 2,小心小心。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題