用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 interview後有感...
go

interview後有感... [複製鏈接]

我知道呢間係好學校。其實,好係班老師度,定係好係班細路仔度呢?

星期二,明明係返學日,會有一班學生唔上堂,走來做幫手,咁...佢地d堂點算?功課點算?學校咁輕易就俾學生唔上堂的?

我in下午,in完之後獎個女去左酒店食野,走時已經係7點。返去果邊搭車,發現仲有好多學生7點都仲係度幫手,佢地唔駛返屋企咩?

我有個朋友,佢話星期三入去,等緊時佢睇左套話劇,女生作男生打扮,仲有功夫同埋雜技,....佢地係點讀書的?

我知道,呢間學校係全港數一數二的。但是,學生勁到唔駛上課,放7點未放學,仲有數之不盡的課外活動,連補習的時間都無.....

唔怪得,佢係一間只收最top學生的學校。因為唔top就捱唔住。

想到呢一點,我會望一望自己個女,真係要捱到咁盡先叫做「全人」嗎?
還是....女拔才是太「邊緣化」呢?

(又或者,係我睇得出自己個女唔係咁的性格呢?)
   2    0    0    0

回覆:petunia 的帖子

其實佢地全校停了課兩天,全校用來interview呀

回覆:interview後有感...

And the drama you talked about is not only performed by the current students only, but also graduates .  Such a big production was prepared together with graduates' assistance to celebrate the new campus open......

引用:And+the+drama+you+talked+about+is+not+on

原帖由 boboapril 於 14-10-11 發表
And the drama you talked about is not only performed by the current students only, but also graduate ...
其實我讀緊的幼稚園也要停課2天来interview.  我以為是正常tim

你唔知自己申請咗間乜學校喎!!!

1. 好在學生定老師: 學校有乜好都唔知???點解申請?

2. 停課兩日唔上堂: 咁多人申請而人人都有面試機會,可以點做,請問閣下有何高見?我哋每月俾緊五仟幾都未出聲,而你......!

3. 夜晚七點都未走唔洗返屋企: 你見ge係自願返去幫手ge 六年級,由朝早未到八點做到六七點都未走,係囉,攰到死仲冇時間做功課都唔知為邊個?!?!?!第一日有2850人面試,不如你唔好嚟等我哋唔洗停兩日課唔洗七點未走得唔洗响度俾你質疑!!!

4. 做話劇點學習: 單係呢個問題就反映出你一D都唔了解女拔!

講真,我當年都係懵吓懵吓咁入咗去,乜奬乜cert都冇咁入,音樂唔得體育都唔得,咪又咁讀!但係你即然覺得有咁多問題,有second in都唔好去啦,香港有其他更適合你女ge學校!

Christina62093    發表於 14-12-17 14:57
WJoyce    發表於 14-10-17 08:24

回覆:etoile 的帖子

mm.....每個考生收左100蚊報名費,但又用學生俾學費的上課日做面試?

回覆:j3579 的帖子

路過,女拔家長真係惡。

心中有問題問出來,就比人話唔了解學校,又郁d 叫人唔好報。

希望女拔老師對學生不是這種態度。

j3579  I didnt mean to be 惡, 霸氣or    發表於 14-10-20 00:23

希望女拔老師對學生是這種態度,
路過,女拔家長真感言。

j3579  ?? What do you mean?  發表於 14-10-20 00:16

petunia 發表於 14-10-16 20:33
mm.....每個考生收左100蚊報名費,但又用學生俾學費的上課日做面試?
一百蚊收咗超過十年啦!

Skyhouse 發表於 14-10-19 01:28
路過,女拔家長真係惡。

心中有問題問出來,就比人話唔了解學校,又郁d 叫人唔好報。
響教育王國呢度,我係新丁。如果睇BK,你會睇到,我從無任何激烈言論。
其實睇完#1,真實第一反應係:點解唔先了解?

惡唔惡好主觀,我只係就樓主嘅感概同質疑稍作解釋,

順便更正:當日小五都有學生自願返去幫忙。

回覆:ericby 的帖子

所以樓主都係聽拔萃啲家長講(let go la), 其實啲神校千揀萬揀咪又係揀啲咁霸氣的家長同學生.

ykkwoka  J3579, I don't think you need   發表於 14-10-21 00:24
j3579  I will keep my mouth shut  發表於 14-10-20 00:44
j3579  I apologize if I did leave suc   發表於 14-10-20 00:43

我想話我哋啲家長等小朋友出嚟等咗差唔多兩個鐘,唔係咁寸呀,俾drama我哋睇,雖然好好睇,intro睇兩次,又凍又冇人講嘢,唔噤電話我已經好專心睇,由頭到尾最好睇啲女仔扮男仔,有形有格,我唔係話佢係LES,但有呢種feel, 旁述個個女仔英文好奇怪,唔知你哋有冇呢啲感覺?音調錯曬,不喜勿插純個人感覺!

回覆:interview後有感...

以前讀書成日都要遲放學嫁啦,更何況你响度讀,為左大圍野遲小小放學,唔係唔付出下嘩。小小辛苦都唔願付出。同啲廢青有乜分別

hermanhui 發表於 14-10-25 07:20
以前讀書成日都要遲放學嫁啦,更何況你响度讀,為左大圍野遲小小放學,唔係唔付出下嘩。小小辛苦都唔願付出 ...
無讀緊嘅家長嫌要幫手喎,你有無睇錯?
話點解要上課日子面試、點解要學生遲放學、點解要咁辛苦係禮堂等兩個鐘,聽佢唔懂嘅口音⋯,都係面試家長。

呢條 thread 好有趣,好有教育意義,睇到面試嘅重要性。
‹ 上一主題|下一主題