用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呢個情況,大家通常會點做呢?
go

呢個情況,大家通常會點做呢? [複製鏈接]

話說阿女今年小一!上星期第一次測驗,幸運地取到一百分回來,她當然好開心地和我分享,而我亦給她小小獎勵而示鼓勵!
但當我檢查測驗卷時,發現老師睇漏一個生字寫錯,是需要扣分的⋯⋯咁我就同女講番叫她主動同老師講…而女亦好合作配合!

呢2日我係度諗⋯⋯我其實係咪唔應該咁豬呢…分數好緊要咖嘛!想問大家遇到呢個情況通常會點做呢?

0    0    0    0

回覆:Bubi97 的帖子

錯了就是錯了,你可以借此教囡囡,做錯就唔駛驚,要承認,這才是乖孩子。如果知道了又不更改,可能將來會有反效果。

幾好呵, 佢又不抗拒, 又學多一正確的回來, 100分同95分反而不是太重要.

其實你系咪明知故問既呢?

錯左你女唔知,第日又寫番個錯字,邊個先豬呢?阿女學會有誠信,無價啊~~喺呢個年頭,喺千金難買呢!再講,P1既分數喺好 唔 緊 要 既~~

我女P4都照話番俾老師聽改錯。有操行分加添!成實o咼~~

InkCartridge    發表於 14-10-21 12:44

小一的一個測驗,分數吾緊要的。

回覆:呢個情況,大家通常會點做呢?

我會講,錯1個唔會影響太多,但唔講就影響好大

InkCartridge    發表於 14-10-21 12:45

壞人奸,好人要比壞人更奸(聰明).不是做,是要防.

Bubi97 發表於 14-10-10 14:05
話說阿女今年小一!上星期第一次測驗,幸運地取到一百分回來,她當然好開心地和我分享,而我亦給她小小獎勵 ...
It is the teacher intentionally mis-marking to test the honesty of the family!

Yanamami  不會吧~  發表於 14-10-10 22:12

你做得非常好!因為能証明你無講大話,好過老師再查返卷先講話計錯分,仲魚皮!所以你唔駛擔擔心喇

培養小朋友的品格是很重要的,不要為了那些微不足道的分數而做壞榜樣。

小一測驗的5分換來日後健全人格的發展,可以話係超值。

InkCartridge    發表於 14-10-21 12:45
ponnychan  說得好   發表於 14-10-12 08:19

引用:話說阿女今年小一!上星期第一次測驗,幸運

原帖由 Bubi97 於 14-10-10 發表
話說阿女今年小一!上星期第一次測驗,幸運地取到一百分回來,她當然好開心地和我分享,而我亦給她小小獎勵 ...
小一啫,分數唔重要,最重要培養到誠信!有實力的那怕之後再攞番個100分!而且仲係實至名歸的一百分呢!
媽媽,你做得好,讓女兒自己告知老師

多謝大家!原來大家都會以小朋友品德行先的,係我角度誠信真的比分數更重要!

回覆:Yanamami 的帖子

因為第二日我同個家長講呢件事…個家長覺得唔需要特別同老師講…當睇唔到就是了!

分數對小一來講好小事,反而誠實好重要,自小就開始要培養,做得十分好

品格比成績更重要,你做得好啱!!

回覆:Bubi97 的帖子

正確價值觀好緊要,個頭開得唔好,將來咩都可以比藉口自己行Y路!

你千其比阿女知你有丁點想唔出聲,應該大力讚賞小朋友誠實,做對的事!反之如果老師改錯了對的,會叫小朋友取返分!

呢件事上我好堅持要囡囡學習話比老師知.

中間好多爭戰, 佢都曾經經歷過不誠實的時候.

結果佢一直去到呈分試佢都好誠實咁話比老師知比多左分. 雖然被讚誠實, 但每次都會扣番分. 最多一次測驗倒扣12分. 囡囡話腦交戰左好耐. 終於天使得勝. 行出去講比老師聽時腳都震埋.

我眼中所見, 囡囡雖然成績未算優秀, 但總算是個正直, 樂於助人的好孩子, 值得安慰.

亦都因為呢D特質, 佢一開學就得到校長同老師讚賞, 令佢好開心. 而家做左班長同班會主席, 非常享受校園生活.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:palmchristy 的帖子

認同。 小女今次中文對卷發現老師扣少兩分,佢毫不猶豫向老師報告,老師大加讚賞,佢自己都好開心,我亦好安慰。“失去”原本唔屬於自己嘅兩分,換回誠實正直,的確十分化算!

回覆 shankybb 的帖子

Agreed with you
‹ 上一主題|下一主題