用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想在中三轉校
go

想在中三轉校

現在就讀中三,Band2頭
想轉好既中學,讀醫科。

轉band1,華仁

不知道轉校有什麼條件

急!!!!!

高難度挑戰, 你仔仔考的級名次好高嗎, 係吾係讀緊英文班, band 2 頭 的中學係咪中中, 有無諗過適吾適應sylabus, 恕我直言, 要好有把握至好去馬, 如 果不是, 男仔的青春期 + 返叛期, 遇到挫折會更麻煩

回覆 Marians 的帖子

系啊

那請問有沒有轉校信格式

還有需要注意的事項

Sorry, 我沒有轉校信格式, 幫吾到你, 祝願你心想事成理想達到

簽名被屏蔽

你兒子在學內成績如何?
如果band2頭能考取全級頭幾名相信在原校也有一定機會考入醫科
轉換環境反而可能要適應環境,反而適得其反

引用:已PM。

引用:你兒子在學內成績如何?如果band2頭能考取全

回覆:想在中三轉校

讀醫,最好留學,連band 1A 中學考全級頭才有入場票

係 Band 2 學校考得好,但去到 Band 1 學校 如考唔番 高名次,咁都唔會有得讀理科.

要讀醫科都唔一定要讀 BAND 1,最仲要第一你要確保中四入到理科 + 到時考 DSE 成績好!  都係靠自己。

我諗如果阿仔自己有信心、英文底好、為人隨和易識朋友就不妨一試。要升呢考band1校,唔易呢~但如果band1校俾你插到班,都表示你有番禁上下吖~加油!人望高处係应該,但要準備充足啊~

aaa8151635zx 發表於 14-10-8 21:30
現在就讀中三,Band2頭
想轉好既中學,讀醫科。
好似有啲難喎,越級挑戰。