用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 購買長笛
go

購買長笛

新手一問:

小朋友6歲準備學,想買入門級的試試喜不喜歡學,去通X看過都要幾千,想問學過的朋友,一開始用平平地大概2千以下的鍍銀笛學習,分別大嗎? 看過淘X,1千元以下的都有成交,還配多個彎笛嘴,香港一個彎笛頭都要賣千幾~

引用:新手一問: 小朋友6歲準備學,想買入門級的

原帖由 我老公是龜 於 14-10-08 發表
新手一問:

小朋友6歲準備學,想買入門級的試試喜不喜歡學,去通X看過都要幾千,想問學過的朋友,一開始用 ...
你若為了貪便宜而買了,就會得不償失!既吹不好,而且也浪費了時間和金錢呢!千多元或以下品質、音色實在太差了!如果要學好音樂,就要認真考慮好了!

回覆:購買長笛

回覆:綠林仙子 的帖子

是不是無人會買二手,因衛生問題。

回覆:lilysun123 的帖子

其實會有人買二手的, 有啲小朋友學了一陣唔學的便放出來,有八,九成新。
您再消毒一下已經可以

引用:是不是無人會買二手,因衛生問題。 +

引用:Quote:原帖由+lilysun123+於+14-10-11+發表

原帖由 oboe_bassoon_hk 於 14-10-11 發表
Should be ok for flute, just clean and disinfect the headjoint thoroughly.  Hope you can find an aff ...
邊度有二手嘅管樂器賣?

回覆:Bao.Jin.Dup 的帖子

其實大約8至9歲學會比較好

Y字頭牌子最大路最多人用,但係TOMLEE代理左所以得佢自有得賣,所以唔會平。
我唔記得知型號係221定211,多數初學都建議果支,好似有兩年保養,唔知食依家重送唔送一次免費洗笛,但係依支可以吹到上五級。
同堆貪平買果D一定唔好吹又易壞,最後都係要買過