用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015/16年度(2003出生)升中自行討論區,今年人數少過上 ...
go

2015/16年度(2003出生)升中自行討論區,今年人數少過上年 [複製鏈接]

2015/16年度升中自行討論區,雖然今年人數少過上年...
   14    0    0    0

回覆:2014-15升中自行討論區,雖然今年人數少過上年...

仲未諗掂,究竟係咪只係填自行一間,非君不嫁!

我識人真係非君不嫁,自行只填一間,之後衰左!我好怕後悔!

路據報章資料:
2002出生 14/15 學年有 5.12萬人
2003出生 15/16 學年有 5.09萬人
2004出生 16/17 學年有 4.84萬人

Yanamami  嘩~~04年d可以博高一線。   發表於 14-10-9 17:03

引用:仲未諗掂,究竟係咪只係填自行一間,非君不

原帖由 austism 於 14-10-08 發表
仲未諗掂,究竟係咪只係填自行一間,非君不嫁!

我識人真係非君不嫁,自行只填一 ...
me too!! 仲未諗掂!

but i will choose 2 schools

最怕你對佢一條心, 但人哋(學校)對你唔係一條心, 所以我會自行入2間, 用盡個額.

Yanamami    發表於 14-10-9 17:03

引用:最怕你對佢一條心,+但人哋(學校)對你唔係一

原帖由 Krissi 於 14-10-08 發表
最怕你對佢一條心, 但人哋(學校)對你唔係一條心, 所以我會自行入2間, 用盡個額. ...
agree

回覆 Krissi 的帖子

argee

回覆:freeman108 的帖子

上年阿囡自行選兩間,兩間都是全部申請者郗in 的,盡用quota!!

梗係報兩間啦,如果真係甘情有獨鍾,另一間就越級挑戰或報神校,見識下都好呀

搞到我都好擔心, 第一次呈分衰左中文之後, 搞到點填自行都冇從入手

引用:上年阿囡自行選兩間,兩間都是全部申請者郗

原帖由 NurseSally 於 14-10-09 發表
上年阿囡自行選兩間,兩間都是全部申請者郗in 的,盡用quota!!
我想報果間仲係唔係全部in

Yanamami  禁就更加搏唔過啦~  發表於 14-10-9 17:04

回覆 freeman108 的帖子

唔係03比04更少咩?

之前有人post 過出嚟的

我都好想知03定04年多人出生D?

TwinWong    發表於 14-10-14 12:51
Yanamami  睇見雙非的數字就驚!  發表於 14-10-14 08:02

我細仔都係第一次呈分衰中文 , 而家都唔知點算

cherrina 發表於 14-10-9 14:08
我細仔都係第一次呈分衰中文 , 而家都唔知點算

只能向前看, 所以選中學好頭痛, 冇乜條件去考. 因為太多人成績表好靚仔

Krissi 發表於 14-10-9 12:53

謝謝! 如果單睇本港出生, 同04都差不多

按 KHMAMA 的資料顯示:
2014 年升讀中一的人數是 50069
2015 年升讀中一的人數是 48638
人數減少 1431

--------------------------------------

自行階段,有人會填一間,有人會填兩間。

填一間的話,通常的原因是:
- 希望提升入讀心儀學校的機會,這類家長通常會在自行,甲部和乙部都會填這間學校,並且都是第一志願。若仍然失敗的話,他們會在叩門階段叩該間學校的門。

填兩間的話,通常的原因:
- 用盡兩個機會
- 兩間都是心儀的學校,入任何一間都滿足
- 志願一的 A 校是博高兩至三線的,志願二的 B 校是較子女能力略高的學校

--------------------------------------

各人的想法不同,原因不同,子女的能力不同,校網不同,報兩間或一間?不能說哪一種選擇較合理或較聰明。
(只報一間的,若達到願望的話會興幸自己只報一間是明智的做法,失敗的話,亦有些家長會後悔自己太博。)

大原則是:
- 家長必須清楚,若報兩間的話,兩間都收時,教育局會將子女分配到第一志願學校。只有一間收的話,教育局會將子女分配到該校。在這兩個情況中,子女都不會進入甲部和乙部的抽籤階段。
- 自行階段報了 A 校,若擔心會失敗,希望在派位階段再博一下的話,就不應用盡兩個自行機會。否則在自行時,A 校不收, B 校收了的話,便不能透過派位嘗試博入 A 校。
- 若 A 校和 B 校都是心儀的話,入任何一間都開心時,便應該用盡兩個自行機會。

總而言之,選一間或兩間,各有各的好處。

fion6406  好清楚!  發表於 14-10-10 13:41
JoJo    發表於 14-10-10 10:14

freeman108 發表於 14-10-8 18:58
路據報章資料:
2002出生 14/15 學年有 5.12萬人
2003出生 15/16 學年有 5.09萬人
學生人數少,個個都認為可以博高一線,最後可能很多人都失望。

王家爸爸 發表於 14-10-10 11:01
學生人數少,個個都認為可以博高一線,最後可能很多人都失望。
嘩, 點解香港學額可以由四萬六到九萬五都可以? 有乜理由。剩睇本港同單非數字, 出生率其實相當穩定。
‹ 上一主題|下一主題