用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 debit card
樓主: smallfoothk
go

debit card [複製鏈接]

Flowerlam 發表於 15-6-25 17:07
Thanks

因為係小朋友自己係英國申請,
如果係 HSBC ,英國開同香港開完全無分別,香港總行只係方便客人在香港開定英國戶口。之後有咩問題,都係要同英國 HSBC 直接 deal。香港 HSBC只會幫手轉駁電話,等客人慳番長途電話費。

wloi 發表於 15-6-25 17:10
如果係 HSBC ,英國開同香港開完全無分別,香港總行只係方便客人在香港開定英國戶口。之後有咩問題,都係要 ...
咁如果由我香港嘅 HSBC 普通戶口 T/T 到小朋友英國 Debit Card 戶口,

使唔使 T/T 手續費?

Flowerlam 發表於 15-6-25 17:23
咁如果由我香港嘅 HSBC 普通戶口 T/T 到小朋友英國 Debit Card 戶口,

使唔使 T/T 手續費?
應該要,但 HSBC 去 HSBC,唔知手續費會唔會平d?
我就自己在香港 HSBC 有 Premiere account, 在英國 HSBC 亦開了 premiere account。

我可以免費自己經 ebanking,由香港 P 戶口轉去英國 P 戶口。再用英國P戶口,網上轉錢去個女戶口。

完全唔需要去分行,亦唔需要比手續費。

wloi 發表於 15-6-25 17:42
應該要,但 HSBC 去 HSBC,唔知手續費會唔會平d?
我就自己在香港 HSBC 有 Premiere account, 在英國 HSBC  ...
點解你唔由香港P戶口T/T你女戶口?係唔係要T/T手續費?

Flowerlam 發表於 15-6-25 17:50
點解你唔由香港P戶口T/T你女戶口?係唔係要T/T手續費?
唔駛 TT咁麻煩,我只係在網上將香港 GBP 戶口的錢轉過去英國的戶口。做法就好似你在香港ebanking 由自己的一個戶口轉去另一個戶口。你唔會覺得係兩間銀行的戶口。宜且係完全唔駛比手續費。
呢度班家長,GBP好價時都會買定 GBP放在香港的GBP 戶口,要用先轉去英國的戶口。

wloi 發表於 15-6-25 19:09
唔駛 TT咁麻煩,我只係在網上將香港 GBP 戶口的錢轉過去英國的戶口。做法就好似你在香港ebanking 由自己的 ...
照你咁講我小朋友可以係香港開個HSBC戶口,然後由佢自己香港戶口轉帳去英國戶口。
咁嘅做法可行嗎?

Flowerlam 發表於 15-6-25 19:56
照你咁講我小朋友可以係香港開個HSBC戶口,然後由佢自己香港戶口轉帳去英國戶口。
咁嘅做法可行嗎?
...

呢個服務只限 HSBC premiere 戶口,其他戶口做唔到。
而HSBC Premiere 戶口,只係大人開得。小朋友只可以開 普通戶口又或者一個附屬父母Premiere 戶口的 HSBC junior pack。

柬亞銀行都有得開英國戶口,你可以問問個邊個運作係點。

wloi 發表於 15-6-25 20:53
呢個服務只限 HSBC premiere 戶口,其他戶口做唔到。
而HSBC Premiere 戶口,只係大人開得。小朋友只可以 ...
唔開東亞啦!因為佢仲有張Lloyds Debit Card,
我多數比現金佢帶過UK存款。
Thanks!

引用:Quote:Flowerlam+發表於+15-6-25+19:56+照

原帖由 wloi 於 15-06-25 發表
而HSBC Premiere 戶口,只係大人開得。小朋友只可以 ...
我都約咗七月去hsbc總行開premier uk account連同阿仔開埋uk account,想請問阿仔開嘅係咪完全獨立兒童儲蓄户口~冇最低存款限制?萬一佢吾見咭比人㩒到佢戶口,只會攞咗佢户口內嘅$,應該吾會聯繫到我uk account,係咪?因為阿仔都好吾小心,間中吾見嘢,所以比較担心佢跌咭

hjma 發表於 15-6-26 01:14
我都約咗七月去hsbc總行開premier uk account連同阿仔開埋uk account,想請問阿仔開嘅係咪完全獨立兒童儲蓄 ...

佢嘅戶口係獨立的,唔會用到你戶口的錢。記得叫職員幫你填張form,等你可以全權處理佢嘅戶口。到時跌左提款卡,你都可以代佢補領。
因為張卡只係開比premiere客的兒女,所以會有張救命卡,等小朋友跌左卡,可以從你戶口提100磅應急。

你不妨在香港申請埋hsbc junior pack,等佢多張香港提款卡應急。

我會叫我女自己keep debit card,救命卡同香港提款卡同現金比house matron keep。

另外,張debit card同香港atm card一樣,可以去supermarket買野時,順便提少於100 GBP 現金。

我女從未用過提款卡,去到英國要train 下佢

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-6-26+09:52+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-06-26 發表
多謝提醒我仔都係“冇咭人士”,到uk要教吓佢。請問你仲會吾會托matron每星期比零用錢,還是讓阿女自己需要用$先去㩒機?

hjma 發表於 15-6-26 11:13
多謝提醒我仔都係“冇咭人士”,到uk要教吓佢。請問你仲會吾會托matron每星期比零用錢,還是讓阿女自 ...

我會放底少少現金在matron 到,可能200 GBP,我聽班家長講,班學生平時出街買野,少至1 GBP都係用卡。所以唔需要cash咁濟。要cash亦可以在supermarket買野時同収銀講要順便cash back,所以真係無咩必要去銀行。
因為問matron 拿錢會被問長問短,小朋友都係比較喜歡用debit card

回覆:wloi 的帖子

順道想問吓:到學期尾時存放舍監處嘅$或咭如何處理?留待下學年繼續定要攞走?如果要攞走就要小朋友攞返嚟九月再帶過去

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-6-26+09:52+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-06-26 發表
想請問有關救命咭,之前唔知道有呢張咭,是要特別另外申請的嗎?要怎樣申請?因我孩子已在滙豐開戶口,亦已拿到 Debit  Card, 但卻沒有這救命咭,也沒有職員告之。

Hopefulmom 發表於 15-6-27 00:29
想請問有關救命咭,之前唔知道有呢張咭,是要特別另外申請的嗎?要怎樣申請?因我孩子已在滙豐開戶口,亦已 ...

我都係收到張 card,先知原來有咁樣的安排。我估你要問問英國HSBC,睇係點幫佢出番張card。
你係唔係都有開到英國 HSBC戶口?如果你無開到就唔會有,因為張card 係用來提你英國戶口的錢,唔係小朋友戶口的錢。

hjma 發表於 15-6-26 11:34
順道想問吓:到學期尾時存放舍監處嘅$或咭如何處理?留待下學年繼續定要攞走?如果要攞走就要小朋 ...

d card 同錢當然帶返香港啦。

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-6-27+00:38+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-06-27 發表
Many thanks for the information and feedback.

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-6-27+00:38+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-06-27 發表
你講嘅“救命咭”~係咪即是你自己名premier uk account嘅咭,嗰張係信用咭兼提款咭功能,吾需要特別request,只要開户就會有

hjma 發表於 15-6-27 10:57
你講嘅“救命咭”~係咪即是你自己名premier uk account嘅咭,嗰張係信用咭兼提款咭功能,吾需要特別reques ...
只係一張膠card ...咩功能都無,要去銀行counter要羅到錢。

回覆:wloi 的帖子

唔該晒開户時一定要問清楚銀行

‹ 上一主題|下一主題