用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: marcoli8
go

Deleted~ [複製鏈接]

未讀過都知, D 家長日日報告

回覆 edmundlcm 的帖子

有無咁誇張?

網上少人講,自己又唔識人係呢間學校讀,唔知咁多喎

請問你們的小朋友是德望學生嗎?我的小朋友是今年德望小一生,每天開心上學放學,每天有時間玩樂,家長們很友善而且互相幫助。我只可說在每一個群體都可能會有小圈子,但在這校的情況並不如樓上所述。

回覆:德望面試完結了

好多人曾經日日11點都做不完。但也有說呢一兩年好似教返正常步伐。

BBUU 發表於 14-10-12 18:22
請問你們的小朋友是德望學生嗎?我的小朋友是今年德望小一生,每天開心上學放學,每天有時間玩樂,家長們很 ...
多謝你的分享!

引用:回覆+edmundlcm+的帖子 有無咁誇張?

原帖由 Jane1983 於 14-10-12 發表

有無咁誇張?
有冇咁誇張 x 2

假的,學生之間相處不知幾融洽,課程改革之後功課量不多,小一來說,一個多小時已可完成。家長方面,亦不覺很多怪獸或麻煩事

我係用家,完全不同意你所說的。小朋友初小,每天三至五樣功課,45分鐘至一小時做完。星期五會比平日多一點功課。星期六早上,我們會溫習。星期天是家庭/玩樂日。由於學校早上課,每晚準時八點半上牀。她很喜歡學校,而我們家長也互相幫助,為女兒們的學業與開心成長努力。

我都係用家,我個group家長冇一個話冇壓力,而家先剛剛返學個幾月,讀耐啲你就知!我祇係講事實啫

如果係好老師唔會教一年就唔做

edmundlcm 發表於 14-10-13 00:13
我都係用家,我個group家長冇一個話冇壓力,而家先剛剛返學個幾月,讀耐啲你就知!我祇係講事實啫 ...
可否具體講下有乜咁大壓力?

唔排除有啲家長慣性乜都壓力一餐。
我舊年個Group,同一件事,有人緊張到胃痛頭痛,有人好悠閒
問題在那?請自行判斷

我相信一間學校裏總有老師離開或加入,總會有人事變動。老師的離職亦會有着不同的原因,但如以此來定論學校好不好,似乎有些不公平!另外或許你的群組和我的不大相同,這個多月以來,我沒聽過家長說有壓力,而我們一家就慶幸學校給予適量而且有趣的功課,開學至今只默了一次書,暫時都是一星期一次,讓女兒享受學習!或許遲些會有改變或頻密一些,但循序漸進令我們一家仍可享受秋天週末的假期,感覺真的很不錯!但當然這如很多家長所說,學校是否適合學生和家庭最重要!

另好奇一問,有說而家剛開學個幾月,讀耐咗你就知,其實知什麼呢?你是用家小朋友也只是在這裏上學個多月,如你這麼清楚讀耐了會有什麼負面情況,當初又為何仍讓小朋友入讀呢?

回覆:德望面試完結了

請教高小嚮改革後,係咪都少功課呢?

德望名聲不錯,自然有她的原因。我只是有一個疑問,老師怎麼管理一個班上的45個小朋友?小朋友是不是上學時間裡等待的時候都特別的長?

姪女係GH讀小四了.
起初小一,二確好辛苦, 因佢係一間唔谷既KINDI出身. 經過兩年哥哥嫂嫂努力改造, 依家佢好多野都自己處理了.
從前一個怕羞妹一名, 咩都唔敢試唔敢做既小女孩, 今日可以話係脫胎換骨, 佢好自豪自己係GH既學生, GH既學生對學校有高度既歸屬感.
我都好希望女女有幸可以成為一份子

it's lucky that my girl is in GH P1 now. So far my girl is happy/ proud to be Good hoper. She can finish homework within an hour every day.

I would recommend GH to all my friend without doubt. It is really a good school. The teachers are nice and my girl loves them all.

回覆 hongk 的帖子

students would bring books to read everyday. they can read it while waiting for assembly or teacher. It is really good practice as my girl can finish the book after off from school.
‹ 上一主題|下一主題