用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Deleted~

回覆:marcoli8 的帖子

由入到出大概50mins, (我估真係in 既時間可能得30mins) 我女話兩個人合作畫畫, 畫左好耐, 老師講左個故事, 一人答一條問題。 其他就冇咩問。
好似好簡單咁, 學校如果篩選合適小孩?

lauwingtai    發表於 14-10-9 09:25

引用:由入到出大概50mins,+(我估真係in+既時間可

原帖由 lukimama 於 14-10-04 發表
由入到出大概50mins, (我估真係in 既時間可能得30mins) 我女話兩個人合作畫畫, 畫左好耐, 老師講左個故事 ...
同我小朋友講的一樣! 一齊畫畫,講故事答問題!

回覆:德望面試完結了

仲有在指定圖形內畫自己嘅英文名

我女話故事答問題果度,一人答一題先,之後有剩就邊個舉手話識答就邊個答

我小朋友話用英文問左幾條問題, 如叫咩名,係邊間學校選,鍾意咩動物; 合作畫畫, 問畫緊乜, 我囡畫狗
老師講中文故事, 佢答個題我覺得幾難,老師問而家有一間屋仔可容納3個小朋友,咁小朋友想邀請家長一齊玩, 咁點算, 我囡答咁小朋友係屋內玩, 大人係屋外玩...

仲有玩傳波game

回覆 keio 的帖子

好似係三角形入面寫名

引用:由入到出大概50mins,+(我估真係in+既時間可

原帖由 lukimama 於 14-10-04 發表
由入到出大概50mins, (我估真係in 既時間可能得30mins) 我女話兩個人合作畫畫, 畫左好耐, 老師講左個故事 ...
都想知學校如果篩選合適小孩!?

回覆:marcoli8 的帖子

Same thought actually... Their interview performance should be more or less the same given the interview is rather simple.

Criteria based on portfolio ? KG ? Address ?
KG assessment report ?

We never know ...

完全同意,面試形式十分簡單,真難明學校用甚麼標準收生, 我們不是名幼、住的地方普通,面試完已打定輸數。

我哋無玩傳波遊戲吖!而且畫畫是自己畫的。
只係聽故事後答問題,舉手搶答,然後按題目指示畫畫

回覆:carolmum 的帖子

面試型式太簡單, 真不知道他們如何選擇, 開始覺得真是要贏在起跑線是對的. 例如入名幼.

引用:面試型式太簡單,+真不知道他們如何選擇,+開

原帖由 pearltsang 於 14-10-05 發表
面試型式太簡單, 真不知道他們如何選擇, 開始覺得真是要贏在起跑線是對的. 例如入名幼.

...
U should mention in your questionnaire yesterday ! (Just kidding)

回覆:pearltsang 的帖子

要对自己小朋友同學校有信心,學校多年歷史,有自己一套的收生標準。加油

可能睇小朋友既性格,態度啦, 每個小朋友都係獨特, 非筆墨成績表獎項可以形容

況且本身已有德望幼稚園,外來生應該收吾多

輸贏都吾緊要,都係一個經驗

不要給小朋友壓力

引用:況且本身已有德望幼稚園,外來生應該收吾多

原帖由 lovemykidss 於 14-10-05 發表
況且本身已有德望幼稚園,外來生應該收吾多

輸贏都吾緊要,都係一個經驗
知唔知今年收多少外來生?

marcoli8 發表於 14-10-5 11:34
校長係簡介會講大約一班半會係外來生, 自己估計大約60-70人

上年我識好多,大部份收既包括我兒甥女,都係教徒,或睇父母職業,

引用:Quote:原帖由+lovemykidss+於+14-10-05+發

原帖由 marcoli8 於 14-10-05 發表
校長係簡介會話約收100個外來生