用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔坐地鐵可以到嗎?
go

男拔坐地鐵可以到嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果可以,在那個站呢?

1    0    0    0

回覆:winniecws 的帖子

最近係旺角東。太子,旺角站都可以。

醒目開學勳章

引用:最近係旺角東。太子,旺角站都可以。 +

原帖由 必必 於 14-10-04 發表
最近係旺角東。太子,旺角站都可以。
請問如果由太子或者旺角地鐵行去,會行大約幾耐?謝謝

winniecws 發表於 14-10-5 02:32
睇google map, 面試前幾日, 行1次, 為阿仔, 自己行多步啦

回覆:男拔坐地鐵可以到嗎?

既然你懂得用iPhone上網,為何不自己找資料?

在Google Map內可查學校地點,亦可計算點到點的走路和交通所需時間。

大部分學校網頁都有交通安排的資料供大家參考如何到達學校。

還有最重要的是你們一定要親自嘗試不同交通工具和走路以找出合適自己路線。

CFSS & SSGC

winniecws 發表於 14-10-5 02:32
地鐵太子站B2出口,沿太子道西向東走(相當遠的),見到火車橋後,留意右邊的學校入口。
地鐵旺角站D2出口,沿亞皆老街向東走(相當遠的),見到火車橋後,留意左邊的學校入口。
兩邊距離差不多,預至少半小時,預一小時較安全。
最好坐東鐵,最近。

nicemelody    發表於 14-10-5 22:08

王家爸爸 發表於 14-10-5 11:19
地鐵太子站B2出口,沿太子道西向東走(相當遠的),見到火車橋後,留意右邊的學校入口。
地鐵旺角站D2出口 ...
我就覺得唔係太遠,不過好塞人,行快唔倒。

回覆:男拔坐地鐵可以到嗎?

吓! 又唔駛行半小時至一個鐘咁耐。男拔有兩條路,如平時返放學時間,太子道西金錀對面有條百幾級既樓梯,可以到達學校。由太子站行去,15分鐘左右,但無瓦遮頭。最方便係旺角東站,唔駛行咁多路。

引用:Quote:winniecws+發表於+14-10-5+02:32+請

原帖由 王家爸爸 於 14-10-05 發表
地鐵旺角站D2出口 ...
點駛一個鐘?就算是小B二十分鐘一定到學校門口,但要留意由太子道西上要爬條長樓梯,然後再要從中學部經球場行落去小學部,如果由離開地鐵閘口開始計預四十五分鐘給小B比較穩陣D。

醒目開學勳章

太子道嗰邊近中學部
亞皆老街就近小學部

必必 發表於 14-10-6 12:27
吓! 又唔駛行半小時至一個鐘咁耐。男拔有兩條路,如平時返放學時間,太子道西金錀對面有條百幾級既樓梯,可 ...
如果是參加入學面試,我建議預至少半小時。根據去年的經驗,早到早見,提前十分八分鐘到無害,但遲到給老師的印象不好。

呢處係講升中派位, 我諗應該係問中學部.

Cheunghoming 發表於 14-10-12 14:29
男拔坐東鐵,要行幾耐至到?
10至15分鐘

winniecws 發表於 14-10-4 13:01
如果可以,在那個站呢?
由旺角東站,步行十六分鐘,詳情可以看以下的 GOOGLE MAP 連結

https://www.google.com.hk/maps/dir/%E6%97%BA%E8%A7%92%E6%97%BA%E8%A7%92%E6%9D%B1%E7%AB%99/%E6%8B%94%E8%90%83%E7%94%B7%E6%9B%B8%E9%99%A2+%E4%BA%9E%E7%9A%86%E8%80%81%E8%A1%97131%E8%99%9F/@22.3219497,114.1713501,17z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x340400c8dbee6289:0xc94d0e7d5d4eb029!2m2!1d114.172604!2d22.322051!1m5!1m1!1s0x340400cec82ccb99:0xce0cc6ebd41fcdc!2m2!1d114.173334!2d22.323473!3e2

‹ 上一主題|下一主題