用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 校際音樂節與全港青少年鋼琴大賽有何分別? ...
go

校際音樂節與全港青少年鋼琴大賽有何分別?

我想今年幫呀仔報鋼琴比賽, 想知校際音樂節與全港青少年鋼琴大賽有何分別?
那個比較好? 比較大型? 比較認同?

校際音樂節: http://www.hksmsa.org.hk/tc/
全港青少年鋼琴大賽: http://ylth.org/

KirryLai 發表於 14-10-2 12:08
我想今年幫呀仔報鋼琴比賽, 想知校際音樂節與全港青少年鋼琴大賽有何分別?
那個比較好? 比較大型? 比較認同 ...
you can enroll both competitions.  YLTH is a small scale competition but you can play any 1 song you like.   So you can play the same song in both competitions.

校際較大型, 但你可用校際首歌挽埋元朗大會堂個個! 如果二選一我覺得校際較好

Thanks all of you!
因呀仔第一次參加比賽表演,怕一下子參加兩個會嚇怕佢,佢抗拒比賽表演,今次游説佢幾日才願意參加,所以我只參加校際比赛。

KirryLai 發表於 14-10-2 12:08
那個比較好? 比較大型? 比較認同 ...

校際音樂節一定出名d, 不過如果講比賽難度, 就一定係全港青少年鋼琴大賽, 見上年幼兒組就已經有千幾人參加, 得3x人可以入圍晉級複賽, 再比賽好似得番10人晉級總決賽, 真係入到最後十強都唔簡單..., 而佢地評審見有黃懿倫都好出名....

回覆 All_is_well 的帖子

明白兩者的分別, 謝謝你!

2015全港青少年鋼琴大賽: 已公佈複賽名單
http://ylth.org/pc/pc.htm

見今年全港青少年鋼琴大賽人數與以往差不多, 不過好似多咗d國內小朋友參加, 見佢地表演都唔錯, 不過就好似超齡咁, 唔知有冇人核實佢地身份年齡呢.....
而今年見幼童組有成一千二百幾人參加, 36人可晉身複賽, 兒童組有七百幾人參加, 30人可晉身複賽, 中童組有六百幾人參加, 30人可晉身複賽...., 已買定總決賽門票($20)到時欣賞高手表演..

引用:我有學生兩個比賽羅晒獎wakakak

原帖由 speediekwok 於 15-04-24 發表
我有學生兩個比賽羅晒獎wakakak

speediekwok 發表於 15-4-24 20:52
我有學生兩個比賽羅晒獎wakakak

勁人去到邊都較容易攞到獎啦~

speediekwok 發表於 15-5-11 12:38
https://www.facebook.com/innoelite
又話有學生兩個比賽羅晒獎, 但見賣廣告facebook得銀獎

speediekwok 發表於 15-6-16 17:50

有銀獎同校際有亞軍
o.ic, 明白了, 見你咁開心賣廣告話"有學生兩個比賽羅晒獎wakakak", 仲以為係全港青少年鋼琴大賽有金獎或晉身咗總決賽以及校際拎埋冠軍咁犀非利.... 誤會晒.

銀獎+亞軍,成績唔錯呀!
如果係金獎+冠軍,人地一早話你知啦
United we stand, divided we fall.

回覆:btrue 的帖子

其實就算擺銅獎同季軍都一樣唔錯,只不過如賣廣告收生就唔係好吸引到家長幫襯。

回覆 speediekwok 的帖子

你說得對啊! 學生未必個個資質一樣, 當然老師也一樣,
但要小朋友有好成績, 老師+ 學生 + 家長努力 缺一不可! 加油!