用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀直資或私小的實際費用
樓主: c1234
go

讀直資或私小的實際費用 [複製鏈接]

回覆 iccicc 的帖子

很感謝您指導,若不想參加什麼樂器班,樂團,球隊之類,不會有壓力嗎?

回覆 小曳人 的帖子

十分多謝您的分享,真的怕了那些什麼遊學團,去過一些學校的簡介會,校長proud of 自己的學生去了什麼國家音樂比賽,畫畫都去法國巴黎,所以

回覆 iccicc 的帖子

很感謝您,請問在這樣的學校讀書,成績要跟得上,是否都是有尊科尊補呢?

回覆:c1234 的帖子

專科專補是否需要應該看孩子是否追不上和家長有沒有時間輔導孩子,學校在學業成績方面沒有給予太大壓力。

醒目開學勳章 貢獻勳章

c1234 發表於 14-10-2 23:39
回覆 小曳人 的帖子

十分多謝您的分享,真的怕了那些什麼遊學團,去過一些學校的簡介會,校長proud of 自 ...
學校唔會有人力去安排學生全級一齊去法國畫畫!特別係初小!不過,更恐怖嘅係揾家長義工一齊去!

你多了解佢地去邊先啦,唔啱嘅就唔好報,雖然話自由參與,但睇你咁驚,我估唔駛你去都有壓力!
我就唔會太擔心,俾唔起錢/唔放心/無興趣 嘅人唔會得我一個

恐龍家

回覆 Cherishvalue 的帖子

謝謝你。所以最重要都是家長支援。

回覆 小曳人 的帖子

明白了!原來是家長義工

我家2個孩子讀私小, 每人學費約4400(1個月)+車費1280+lunch約770(每餐35蚊x22日計), 即係每人每月約6450(未計每年學校雜費3200), 興趣班2個加埋約7000蚊一個月, 每月開支2個夾埋約19900一個月, 呢度只係學校及課餘興趣班開支

lunch貴係因為學校自己有廚房, 自己煮, 飯湯水果任添

回覆 JHsbb 的帖子

很感謝您詳細列出開支,讓大家可作參考。養個細路,今時今日真的不容易

教養個小朋友,係吾平,仲要係十幾年的付出...所以要計好數。

回覆 Jane1983 的帖子

同意

我個是陳守仁

每月學費:千幾
車費: $$1200 - 1500 (多活動要多加錢Special bus)
訂飯: $500 以內
活動: 校外周未 Piano / Violin / Swim / Art / Ski...  ($3000-5000) - 非必須
          校內 ECA, 校隊 - 每星期幾日放學後: 免費 - 非必須
          校內另有收費的活動可學- 冇參加
          補習: 冇
-------------------------------
即一般每個月: 7000-9000 左右
開學要買校服, 書, 費用等會多些.

所以學費佔的比例其實算少, 其它的就睇想學咩同那裡學,
如近學校可以平車費, 帶飯, 及好多在校免費學, 會平很多.  

回覆 HaYi 的帖子

多謝你呀!若不參加非必須的課外活動,那就比較應付得來。

問過幾個朋友,都係話around一萬/月, 計埋其他開支,養一個小朋友平均要用15000-18000元/月

回覆:讀直資或私小的實際費用

我2個仔女
大囝直資1千幾學費,只補習中文和跆拳道,自己及多數同學都不參加遊學團,自己帶飯(喜歡屋企反)一個月只用3500元
細囡私校學費3500,反同車1500,學校課外活動每半年3500,外面唱歌,跳舞,畫畫每月2500,乜活動都啱,平均一個月使8000-9000。
所以真係每個小朋友都晤同使法。

好似陳守仁內的免費班都好多, 我見好多同學都好多野日日要在校去學. 近期有低音大提琴, 由學校資助, 學左好的要入樂團, 如果我不是在外面學開其它, 我都會報, 所以就算不想花費在出面報, 其實學校己有很多野玩,

大囡讀直資小一
我覺得除左學費要比外, 其他同津校無分別, 津校都要書簿費, 校車, 飯錢啦。

我囡學費 12xx/月
飯錢@22/餐, 3xx/月
校車1200/月
雜費9xx/半學期
書費1000/半學期
岩岩訂左冬季校服6xx
課外活動3項 1500/半學期
文具大部份係之前人地送既儲埋而家有用喇, 鉛筆我直情未買過都有排用

兩個小朋友,一個私校,一個直資,學費車費午膳課外活動,大概共15000

回覆 supermom1 的帖子

多謝你的搜集的資料,養小孩子真的不易。
‹ 上一主題|下一主題