用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀直資或私小的實際費用
go

讀直資或私小的實際費用

想問下其實讀直資小學或私立小學的實際費用。如男拔附屬小學,學全年為港幣42,750元,但除了學費,還有什麼林林種種的費用呢?

回覆:讀直資或私小的實際費用

學嘢囉,讀得db, 梗係樣樣都要揾私教1:1     再唔係jolly jupitor 都$400/堂,少個錢都讀唔起....

學費、車費、飯錢、書簿練習(學校要求)、校服、視藝堂要求嘅用品/文具(自己出面買)、出外睇展覽或音樂會入場卷(自費,可以去d免費嘅)、donation (可以唔俾)
課外活動 (學校嘅應該平過出面學少少)
hmm... 好似係咁

Unclejt  DSS and private schools.  發表於 14-9-30 15:19
Unclejt  These items are not unique to    發表於 14-9-30 15:19
隨遇而安

預鬆小小,好多都會有遊學的費用。其實津校都有,識人個女Maryknoll,吾記得小四定幾多,都去英國,不過當然可以吾去。

至於貴補習、興趣班,名校有厲害家長就有,吾係一定係果幾間。

那麼無知一問,有冇識人真的讀db而申請學費減免資助?學校有沒有標簽此類學生?

我不是有錢人,若果報讀直資或私校,不一定是dpspd,只是拿來做個例子,或者
保良局陳守仁小學,恕我見識少,現在有子女就讀直資私校的,可否分享下究竟要花費多少呢?

回覆 c1234 的帖子

真係一間間。我小朋友讀IS,但除學費和capital levy,無雜費。我親友讀陳守仁,亦好慳皮。
反而有朋友讀名津,吾使學費,真係學也都1對1,學也都搵名師。佢話省回學費的錢,放番落個女度。

其實我覺得db真的算貴價直資,相比陳守仁或英華,我估實際費用視乎家長如何栽培及配合學校,但每月學費x6年小學再加6年中學學費就一定走吾甩!

babemom 發表於 14-9-30 15:42
那麼無知一問,有冇識人真的讀db而申請學費減免資助?學校有沒有標簽此類學生?

...
No la, it will be very stupid for the school to do this.

回覆 Jane1983 的帖子

多謝你的解答。我真是不太清楚。

回覆 crispin 的帖子

多謝你回答,是不是讀dbspd這樣的學校,連上視藝堂都要自備名牌畫具?那麼學費、車費、午餐費用、未計學什麼樂器,單是返學,要不要1萬元?

crispin  對不起,我指一搬直私校嘅情況   發表於 14-10-2 21:35

不好意思,我覺得你概念有少許問題. 我小朋友都是讀私小,學費以外都有學野,但不是什麼名牌名師.

至於是否要補習,每個小朋友都不同,要睇學習進度.

c1234  Oh, 不用sorry, 只是想討論一下   發表於 14-10-2 13:25

回覆 dlh525 的帖子

你好,不用sorry,只是想討論下,在直資私小讀書,一個月實際要花費多少,讓我們這些冇經驗的家長有點預算。

引用:回覆+crispin+的帖子 多謝你回答,是不是

原帖由 c1234 於 14-10-01 發表
回覆 crispin 的帖子

多謝你回答,是不是讀dbspd這樣的學校,連上視藝堂都要自備名牌畫具?那麼學費、車費 ...
絕對不是.  

視藝我印象中只買過一件圍裙!

遊學費用豐儉由人,如果孩子去歐美自然貴點,但也完全是家長的選擇.

校車和午飯的費用與別的學校應該差不多吧.

小兒讀緊直資,每月$1200學費,另參加網球課後活動班及樂器班,分別為$810/年及$3800/年,除此外,冇其他費用要交,而呢啲興趣班要抽籤,可自行決定參唔參加,學校持開放態度,有同學仔咩都唔參加都冇受到任何壓力。

回覆 Cherishvalue 的帖子

很感謝您的回答,又知道多一點,去過dbspd簡介會,見到小孩連畫畫都要去法國巴黎,所以有些怕怕,我真的付擔不了!

crispin  可以申請學費減免架!  發表於 14-10-2 21:36

回覆 yeeyeey2k 的帖子

多謝您列出費用清單。

醒目開學勳章 貢獻勳章

c1234 發表於 14-10-2 13:38
回覆 dlh525 的帖子

你好,不用sorry,只是想討論下,在直資私小讀書,一個月實際要花費多少,讓我們這些冇 ...
樓主,你諗多咗喇!
雖然我嘅小朋友唔係讀DB,但我相信除去學費,讀DB嘅駛費唔會比讀其他學校多!
唯一會比較難預算嘅,會係遊學活動,以我所知現時連地區之"寶"都會遊學,私校又會,只係目的同目的地會有較大差異
一般學校嘅遊學活動係自由參與,建議你問問現時家長,而初小唔會有遊學

至於視藝,只係基本文具枱藝顏色等,去邊度返學都係咁買

之前有討論過養一個初小人仔要幾錢,你可以去爬下文睇睇
我個仔由私校轉津校,反而覺得學校叫我地自由參與嘅學習平台/雜誌多得很!

以上年私小為例
學費33k,校車/飯錢~ $1500/月,書簿/補充約2.5k,校服冬天夏天約2.5k,之後就係成日跌文具,唔見嘢...
我估平均除開一年十個月計,每個月大約6k
恐龍家