用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) 已申請2015-2016小一入學的家長
go

已申請2015-2016小一入學的家長

希望可借EK呢個平台同大家互通消息, 因為學校無公開招生, 謝謝!

如小朋友英文好、運動勁應該機會大一些

引用:如小朋友英文好、運動勁應該機會大一些

原帖由 CYPK 於 14-09-30 發表
如小朋友英文好、運動勁應該機會大一些
學校是否根據profile 内的資料去知道英文、運動勁?然後先有機會interview?

是否新校長的喜好?聽聞舊校長鐘意小朋友跳芭蕾舞。

先睇父母先已知一二,小朋友答問題便能分高下了。小學部的運動成績應該很好,你可以上校網去了解一下,便大概知她想收甚麼的學生。舊校長時代,又不覺得她特別喜愛或鼓勵同學去跳芭蕾舞喎,新校長就不清楚了。我的女兒評價Sr. Joanna是200分的校長

回覆:CYPK 的帖子

大前題下,都要有機會interview先得!
唔知根據啲乜去揀人interview?

緣份 第一要學校有吉位,第二校長又要簡到你見下面,最後還要收的話....................緣份吧!

回覆 vnghk0001 的帖子

如果沒有姐妹在聖保祿讀的話會更難,可能新人事有新作風。她們十分喜歡學校,跟同學笑下笑下又一日,如有interview的機會,今年是聖保祿160週年。

cmir  thx for your tips  發表於 14-10-3 08:41

真係要等運到.....

請問需唔需要在信封表寫明申請15/16小一?

回覆:angelanala 的帖子

我有寫

回覆:已申請2015-2016小一入學的家長

我剛收到回覆叫我明年六月再寫信。

我也收到,不是代表有少少機會可以面試嗎?

回覆:zeepzeep 的帖子

i think that's a good sign, at least they wont reject you at this moment.

唔係潑冷水, 但聽之前d人講,現階段無收到信才算是好消息, 佢地話一月前會寄信比人去in的...咁當然這是前校長就係咁做.新校長可能又係唔同做法...

saintbernard888 發表於 14-10-9 10:59
唔係潑冷水, 但聽之前d人講,現階段無收到信才算是好消息, 佢地話一月前會寄信比人去in的...咁當然這是前校 ...

Thanks for your information!! Hope we still have a chance as i receive the letter today.

各位,請問你們寫信比新校長還是比sister

今日收到回覆,叫6月再寄信!

想請教以上咁多位,你們收到信叫六月再寫信申請後,當你們六月份再次寄信後,之後有否得到interview 機會呢?thx^^

想請教以上咁多位,你們收到信叫六月再寫信申請後,當你們六月份再次寄信後,之後有否得到interview 機會呢?thx^^

引用:回覆+vnghk0001+的帖子 想請教以上咁多位

原帖由 LiWard 於 15-10-09 發表

想請教以上咁多位,你們收到信叫六月再寫信申請後,當你們六月份再次寄信後,之後 ...
還可以交信嗎?請問封信是怎樣寫呢?