用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑書院今日,明日選面試時間
樓主: griffinma
go

培僑書院今日,明日選面試時間

回覆:培僑書院今日,明日選面試時間

冇揀時間,學校比我個時間唔錯喎

pamelasusu 發表於 14-9-29 15:45
同感 學費也不貴

但唔知有幾多雜費要交?我怕學費唔貴每月雜費都唔少!!!!

如果住既係供屋,會唔會因此而唔收呢?

如果入到,每月果2千幾蚊學費仲有冇學生資助減免或低收入人仕減免呢?

如果好彩收左,可以大攪珠?仲可唔可以去扣門?

點樣先有人答到我呢三個問題呢?

回覆:babycat9001 的帖子

1.揀晤揀住址只有學校內部先知
2.家庭入息唔過限额就可申請減免
3.no,因培橋係直資,收咗無得抽

babycat9001  謝謝回答.  發表於 14-10-9 20:26

想問下會唔會見埋家長?

回覆:babycat9001 的帖子

其實如果係底收入,2千幾也難付擔,那為何還是選直資?簡單選官校不行嗎?我相信雜費各樣也預算3千最基本吧。還有飯錢,車費,課外活動,我會預5千up的費用for小朋友。會保險點。而且我覺得,申請什麼減費小朋友會不會被歧視架?

其實二仟幾難唔難負擔唔一定在於收入高低,最在乎係開支有多大,而且直資係有資助給低收入人士的,即是有機會比好少錢已讀到,如果自己仔女有能力考入點解唔比機會佢讀?別人的眼光怎樣控制不了。

引用:想問下會唔會見埋家長?

原帖由 shirleycheng 於 14-10-09 發表
想問下會唔會見埋家長?
No parent interview for 1st and 2nd. 全靠小朋友自己實力

polly.pocket 發表於 14-10-9 01:08
其實如果係底收入,2千幾也難付擔,那為何還是選直資?簡單選官校不行嗎?我相信雜費各樣也預算3千最基本吧 ...

小朋友只得15分,心宜小小既跟本冇機會入到,最後都係周圍扣門,而且入到機會仲少.

想試下用實力考入.

錢方面,多謝關心,我面皮厚,由小朋友PG,N-K都申請開全免了.
車費就住得太近,行都只係10-15分鐘,不用了.
如只付雜費和食飯錢,就沒問題了...

babycat9001 發表於 14-10-9 20:41
小朋友只得15分,心宜小小既跟本冇機會入到,最後都係周圍扣門,而且入到機會仲少.

想試下用實力考入.
你放心,我都是住公屋,有申請學費減免(學校有分全免和半免),放心學校沒有標籤的。課外活動可參加OR唔參加都得,不是好多什費,記得好似唔過一千,只是交飯錢和校車費。
另外如小朋友讀書(每科)/體育/視藝/音樂好,可以申請獎學金。

babycat9001  謝謝分享.  發表於 14-10-18 18:36