用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑書院今日,明日選面試時間
樓主: griffinma
go

培僑書院今日,明日選面試時間 [複製鏈接]

griffinma 發表於 14-9-29 16:30
超過3000吧,我尾2個日早上申請編號係33xx
這麼多?!咁咪同神校差唔多?

引用:Quote:griffinma+發表於+14-9-29+16:30+超

原帖由 poodlebb007 於 14-09-29 發表
這麼多?!咁咪同神校差唔多?
I applied last day (at night time), my number is 35xx

babyakambm 發表於 14-9-29 22:11
I applied last day (at night time), my number is 35xx

真係冇諗過培僑咁超級受眾家長歡迎,已經達到神級了!

Good lucks to everyone!!!

引用:Quote:hongk+發表於+14-9-29+11:20+網路竟

原帖由 wchow10 於 14-09-29 發表
唔理佢錢從何來,至少佢放在方便大家之上,有d學校,有資源,但係放o係折磨家長上,攪10堂吹水talk,再攪千字文,h ...
人哋收咗你,你又唔讀先至型

sumaggie101 發表於 14-9-29 19:20
想問大家點睇親中色彩?真心問
唔係人哋㸃睇,呢啲係自己㸃睇,好個人,如果有少少少擔心就真係唔好為仔女報名,咁咪唔會後悔囉

選錯左有得改嗎?

hoiyee2701 發表於 14-10-2 01:47
選錯左有得改嗎?
可以在網上改

poodlebb007 發表於 14-9-29 22:40
真係冇諗過培僑咁超級受眾家長歡迎,已經達到神級了!

Good lucks to everyone!!!
我都發覺原來香港有很多神級學校,間間都是名校!

hoihoima 發表於 14-10-2 23:13
我都發覺原來香港有很多神級學校,間間都是名校!
我老公話,原來有校名就是名校

回覆 hoihoima 的帖子

現遝可以改?

引用:回覆+hoihoima+的帖子 現遝可以改?

原帖由 hoiyee2701 於 14-10-02 發表
回覆 hoihoima 的帖子

現遝可以改?
好似只有係29,30日可以改,現在應該不能改了

hongk 發表於 14-9-29 11:20
網路竟然不擁擠,讓我驚喜。
總覺得培僑有很多資源給學生,不知錢從哪裏來? ...
i think mr lai who likes to donate

引用:Quote:sumaggie101+發表於+14-9-29+19:20+

原帖由 Leomami 於 14-10-01 發表
唔係人哋㸃睇,呢啲係自己㸃睇,好個人,如果有少少少擔心就真係唔好為仔女報名,咁咪唔會後悔囉 ...
Yes right, 近年培僑家長好多都話小朋友開心,學校又開放,會討論64,現今小朋友唔易被洗腦。我有個間接朋友小朋友讀緊,佢問小朋友學校有冇講64,小朋友話原來學校甚至有播帶比佢地睇真相。講到最後,小朋友話個結論好簡單,睇個錄影好清楚,架坦克已經避開d人,係d人自己撞埋去,即係亂過馬路咁,咪車c咗囉。呢個判斷的確好有我國風味,同我超親中爸爸d結論相近。當然,一定有家長覺得只係個別小朋友想法,而且我又並非家長,無資格講咁多。的確係,以上只是個別例子,無對錯,亦有d人會舉腳同意個小朋友嘅判斷,我只係聽返黎當參考。家長最重要係親身去open day,打開書本,課文了解下,係咪合適。講緊12年課程,可以完全影響一個人嘅判斷方式,切忌貪任何小便宜 eg平,可以借樂器12年etc

回覆:ozoz 的帖子

但亦有小學生由父母帶同去佔中現場,仲接受哩電視訪問!基本上,學校完全冇理會家長嘅政治立場!中文科雖用人教版,遇到有政治色彩嘅文章,好多時老師只會略教,讀讀課文,認下字就算!反而6年級英文堂,有一個單元專題係講人權,馬丁路德金及奧巴馬等事蹟都有講,上堂仲要辯論!

Joycemom 發表於 14-10-3 17:11
但亦有小學生由父母帶同去佔中現場,仲接受哩電視訪問!基本上,學校完全冇理會家長嘅政治立場!中文科雖用 ...

Joycemom, 你小朋友係培橋讀嗎? 係咪老師都是很愛國的?
除了有好強的中國色彩, 你可唔可以講多D培橋學習的特色?
我係FORUM到見到好多家長都話培橋小學宜家好好, 佢係一條龍, 係咪大部份人直上中學? 我知宜家中學BANDING都仲係B2B, 高年級同學係通常會讀返培橋中學定出去搵其他更好既中學? 我知培橋冇TSA, 所以可以係出面搵既中學唔係咁多. 可唔可以講下呢?

回覆:ozoz 的帖子

贊同所說所講!
學校正不斷改變中,前兩年家長的認知已未必跟得上最新的改變!請好好查察學校的教學及政治立場、留意學校大部份老師、家長的價值觀、政見等是否與你相近!請慎重考慮!

回覆:培僑書院今日,明日選面試時間

我唔記得左揀時間,咁點先知學校安排了甚麼時間比我?

我都唔記得左揀,係咪會寄信?

如果無選會由學校編,應該用申請編號登入返網頁,佢有得比你列印個面試時間

引用:但亦有小學生由父母帶同去佔中現場,仲接受

原帖由 Joycemom 於 14-10-03 發表
但亦有小學生由父母帶同去佔中現場,仲接受哩電視訪問!基本上,學校完全冇理會家長嘅政治立場!中文科雖用 ...
I see,咁就真係好有我國特色了。我國好興討論呢d,尤其別人國家,點講都得重要針針到肉,自己國家嘅題目就要學識判斷嘅特別方向,同埋表達意見時嘅特別技巧。

‹ 上一主題|下一主題