用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學習家長應跟中一至中三, 定係?
go

中學學習家長應跟中一至中三, 定係?

父母應該跟中一至中三, 定係中一中二由佢管理自己學習, 中三再緊番d?

學校家長茶聚, 有經驗的家長說應該中一至中三都要跟得貼,
我就想選後者, 但因無經驗, 唔知呢個選擇有無錯,
請大家俾意見啦

升中後我睇都未睇過阿女既野~~自己搞掂。

cc1215  x3  發表於 14-10-30 14:09
ponnychan  X 2  發表於 14-10-10 11:50

個人"跟"的, 只是提醒他的時間管理及溫習模式.  其實, 不須深究太多, 因為家長會逐漸感受到, 他/她們陸續地不會給予家長參與的.  

TwinWong    發表於 14-10-10 11:43
991129  Totally agree  發表於 14-10-10 10:59
cmvfamily    發表於 14-9-29 15:54
Yanamami    發表於 14-9-29 13:49

我個人認為不能一刀定,因每個人的能力要求都唔同.有D好有性格的小朋友,根本唔LIKE家長跟,要自己來.  有D好似我仔咁,叫我幫手的.  我個人真系唔想幫,因為真系唔易, 佢叫你幫手炸,但系到你真系出手時,佢就會罷出成付非善男順女咁的姿態.但最後系大家遍體麟傷下完成溫習.  真系唔系咁易的.  我仔今年F.3了,開始不想我跟,個別的SUBJECT就會叫我.總括系1年比1年好D.所以我回想起,如果之前我唔跟的話,我仔的基礎就可能唔會打得好,到佢F.4時,我想跟,或佢想我跟都無可能了............!

我自問才疏學淺, 沒能力也沒法子幫得啊囡忙,
所以沒法為她打好什么基础,  
只係教佢分配好功課時間, 作息時間, 温習時間
如果真係成績下滑須要补習, 至去补

木子    發表於 14-10-4 09:58

升中仲要跟 ? 仔女怎可以成長

個人覺得中一不要完全放手, 可選擇半放手.  

選擇半放手, 等佢明白讀書是自己的責任, 家長只可以適當地協助~

木子    發表於 14-10-4 09:58

黃巴士 發表於 14-9-30 10:03
個人覺得中一不要完全放手, 可選擇半放手.

其實我仔已經是不要我過多參與,
我是觀察了開學後一個月, 覺得佢可以自己承擔大部份的工作,
而佢亦會同我講下週有咩咩test ,quiz, dictation,咁所以我所做的就只有提醒, 無其他了

有時佢會要求我影番份quiz, worksheet, 話要放屋企等佢溫習, so far我覺得到現在都ok

最近的一次test都唔差, 功課就爭d, 所以我就想基本上已經半放手了......

vvchik2005 發表於 14-9-29 20:44
我個人認為不能一刀定,因每個人的能力要求都唔同.有D好有性格的小朋友,根本唔LIKE家長跟,要自己來.  有D好 ...

是 我也預咗會有呢一日......應該是好事!

Yanamami 發表於 14-9-29 12:05
升中後我睇都未睇過阿女既野~~自己搞掂。

幸福!

木子 發表於 14-10-4 09:59
幸福!

家長可參與孩子學業, 可看待是一種"牽著手"的慢慢帶引.
相反地, 如學業, 孩子不讓父母管, 同樣地, 孩子的日常生活, 交友, 玩樂, 日常生活... 可能都不受管.  
所以, 窗外的人不要羨慕窗內的人, 大家風光不同.

木子 發表於 14-10-4 09:56
其實我仔已經是不要我過多參與,
我是觀察了開學後一個月, 覺得佢可以自己承擔大部份的工作,
而佢亦會同我 ...

你孩子很乖, 會自己安排工作及懂得道出想家長如何配合及協助.  
有些孩子是只會不理不瞅家長, 一意任性.

引用:Quote:木子+發表於+14-10-4+09:56+其實我仔

原帖由 黃巴士 於 14-10-04 發表
你孩子很乖, 會自己安排工作及懂得道出想家長如何配合及協助.  
有些孩子是只會不理不瞅家長, 一意 ...
大大下就唔知,現在還好

黃巴士    發表於 14-10-4 16:10

小學時會督住做功課,中一啦我半放手,提點他要完成是日功課同明天要記得交齊功課....因我能力有限跟唔到啦...希望中二可以放手啦

木子  大家咁話  發表於 14-10-6 10:24

借位:
雖然不贊成及反對佔中及罷課, 但最近心情都被牽了出去關心時事, 大學生的真普選籠罩了一股前途未明的憂怨感, 令原本一向不往它想的專心學習, 都被牽引了心情.   最近社會問題,  相信家長都費了不少唇舌與孩子分析或講解, 所以, 個人覺得在此心靈動盪日子, , 我見大學生們都放低手上所有事情, 去商討/關注佔中, 很多自身學業責任, 朋友同學老師及家庭關係, 都放在一旁.  不論初中或高中不如都多督促孩子專注,  除了通識課外, 人生還有很多很多, 不如勸導先做好眼前的事情.....

TwinWong    發表於 14-10-10 12:43

醒目開學勳章

回覆:中學學習家長應跟中一至中三, 定係

中學一定唔會跟,小二已沒有睇功課。

小二至小三時,有提供模擬試卷給仔女做,到小四時,我亦懶了,要他們靠自己溫書。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

中一後阿仔唔俾我跟功課,除非有嘢簽,否則唔俾手冊我睇

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

中學之後,我剩係幫佢地搵補習,我自己都無點跟

醒目開學勳章

,有時亞囡問我中文科點做,其它科佢自己攪惦。