用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 In 得太多會厭戰嗎?
樓主: lamlamfei
go

In 得太多會厭戰嗎?

引用:Quote:原帖由+lamlamfei+於+14-09-28+發表

原帖由 lovebb2 於 14-09-29 發表
其實我自己都唔知點解要in, 更不知怎向小朋友解釋???
我同阿仔講,面試係俾你睇下你鍾唔鍾意間學校。點解要見咁多間?係因為要比較一下你最鍾意係邊間。但老師見咁多學生,佢地都係想揾最鍾意的學生。我解釋俾佢聽有可能你鍾意間學校,但間學校唔鍾意你。就好似有人鍾意食榴槤,但你唔鍾意。最後提點佢要注意的地方。我都鼓勵佢講番面試內容俾我聽,等我可以準備一下下次的面試,不過我會話傾計,叫佢話俾我聽係入面做過乜,有乜鍾意有乜唔鍾意。其實都可以俾我了解佢喜歡邊間學校,始終係佢讀唔係我讀

回覆:In 得太多會厭戰嗎?

樓主所講的厭戰是大人還是小朋友呢? 如果是大人,因為我今年沒有返工,可以唔使要請假期帶佢去面試,但我可以想像如果父母是在職的,相信真係好辛苦。而我小朋友,好彩沒有一間撞期或同一日見兩間咁,所以佢都ok, 因為佢真係以為去小學玩咋!

其實只in 適當的,小朋友第一、二次當然會害羞,但三四次已經掌握!
但每次應該順其自然,莫說小朋友自己in ,
就算家長自己in果part 都未必會答得好好!
所以只當是遊戲一場!不要太在意反而有更好的效果!

當年我小朋友都是未懂事的一群,每次都當去玩遊戲!我會同佢講,入去玩基本原則,
要有禮,唔識答問題唔緊要,最緊要有禮貌守規則,只要做到,玩完出黎媽媽就請佢食朱古力!

多謝大家的分享 :)

lamlamfei 發表於 14-9-28 23:50
如題,大家可以分享下嗎?如何向小朋友灌輸概念,謝謝
我孩子的幼稚園幫了很大忙去幫學生作心理準備,教導和提醒他們認真面試。成個K3都是面試氣氛,所以孩子們都很投入,知道這是他們要認真做的事。感謝學校!

回覆:hoihoima 的帖子

可以分享一下學校在面試上如何幫助學生嗎?
我的小朋友學校只有幾天的模擬訓練

會厭戰!不過係我!可能阿仔都有!

報左幾間,全部second in 都冇,我自己已心灰意冷!可能佢愈見愈厭,其實佢知道唔係去玩甘簡單,可能怕輸索性唔答某D問題!次次問佢玩咩問咩都唔願講或者唔記得,但一向記性好好!唉…

So far仲未講比佢知result,又唔知係咪佢問題,所以唔想話佢!

我女原本都喜歡面試,亦有狀態,但試過有一日in3間,我係好累,呀女直頭第三間話唔去,去到話唔講野添,雖然佢呢個行為不對,但我明白真係會好累,我教咗好耐亦引導咗好耐,最終都in哂3間。之後㴝緊又有一日in3間,我決定放棄一間遠既,兼且如果呢間overrun, 第二間會遲到,好讓她全日有狀態。可惜的是c6話我做法不對而鬧交,他認為呢個階段人人都辛苦,我沒殺了呀女入學機會,好唔開心。

引用:我女原本都喜歡面試,亦有狀態,但試過有一

原帖由 haileyB 於 14-10-02 發表
我女原本都喜歡面試,亦有狀態,但試過有一日in3間,我係好累,呀女直頭第三間話唔去,去到話唔講野添,雖 ...
一日3間?一日2間我都覺得累...好彩so far 我都係一日一間

引用:我女原本都喜歡面試,亦有狀態,但試過有一

原帖由 haileyB 於 14-10-02 發表
我女原本都喜歡面試,亦有狀態,但試過有一日in3間,我係好累,呀女直頭第三間話唔去,去到話唔講野添,雖 ...
我以為你老公話你好申請咁多間攪到阿女咁攰添!咁第二間有幾心儀?

My son certainly is. Today he said he didn't want to... And so he said some of the answers wrong... And it's not too many for him (just one school one week). Is this too much? He is feeling our pressure I guess, and worried that he won't get accepted. I tried not to push him too much and said he can just be himself and do his best he can. Maybe this system is really too much for everyone. I'm the one to take him to interviews and it's tiring for me too (although I'm just waiting outside most of the time). Imagine what it's like for the kids

我女已in咗9間, 另有兩間因撞期而放棄了. 試過一朝有3間, 無可能趕得切去晒, 只好放棄其中一間. 我女無厭戰, 我厭戰多D, 尤其係最心儀學校2nd in完無offer, 我真係唔想再玩呢個game. 但可惜我係95網, 靠大抽奬, 問過自行果間, 今年20分都多人, 要抽

Me too. 都亥95網 惟有勤力D啦 剛再同啊仔pep talk. 希望佢下次把握機會 (今天去interview有D玩野 講歪音 激死😰)

可能有信仰,亦有母校在手,我和孩子説,盡力而為便可以了,不過要求他自問是真的盡力,結果就交給上帝。一直以來孩子的表現越來越好,由初初渾渾噩噩到現在主動仔細無遺覆述內容。結果如何不能控制,但每週看到他的成長,已很感恩!