用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 In 得太多會厭戰嗎?
go

In 得太多會厭戰嗎?

如題,大家可以分享下嗎?如何向小朋友灌輸概念,謝謝

回覆:lamlamfei 的帖子

我仔愈in愈有狀態

第一次喊,第二次跳皮,第三次好定,第四次有信心但太深唔懂有失敗感!

我同小朋友講當玩,佢亦當游戲,但我都IN得幾多間,覺得緊張同好攰

回覆:In 得太多會厭戰嗎?

阿囡暫時未厭戰,反而係我有d厭

一個個小朋友,亦睇一個個家長點處理效果可以好吾同。

舊年我女有個朋友仔,幾精叻,但有d寵壞、吾太聽話,對考學校吾太志在,佢父母亦覺得仔仔好到不得了,實掂。點知考直私全軍覆沒,一路捱到大抽獎又無運,佢亞媽面對現實,一路喊一路教...到畢業禮食飯,個小朋友真係脫胎換骨,成熟乖巧咗好多。捱呢一段,小朋友收益不少。

Jane1983 發表於 14-9-29 07:56
一個個小朋友,亦睇一個個家長點處理效果可以好吾同。

舊年我女有個朋友仔,幾精叻,但有d寵壞、吾太聽話 ...
好似你朋友咁,其實都係一件好事。無論結果終歸如何,有點經歷催人成長,得益都係自己!

如果收到waiting,reject 應該講個结果俾小朋友知?講好似好殘忍,唔講,個小朋友好難脱胎換骨

回覆 baby_jkk 的帖子

我覺得係ga,小朋友有個經歷、磨練吓,父母借位教吓,係好事。
但當然,如果父母用錯方法,埋怨小朋友,鬧佢無用,咁只係會打擊佢自信。

我囡已經有offer,我本來不想再去in, 但她竟說要去,佢話唔in就會少一個机會,好開心佢識咁諗,仲成熟過大人

我仔一路in都有信心,自己都話有幾間有d唔識有d就信心爆棚,我地已輔導定佢,雖然可能自己答啱但唔代表佢最叻,有好多小朋友叻過佢,老師就未必會揀佢,所以佢明白每次要俾心機,但知道未必考到心儀。

我都怕有Jane 講的情況出現。
小朋友academic 不俗,好記性但好易唔專心,算不上猛料因為勁人大有人在,老師眼中好學生,有時不十分聽父母話,已經認真跟她説了為什麼要面試但好像聽了點頭便是了。對自己的表現不十分在乎。她面試的表現不十分穩定,因為她試過面試出來輕描淡寫跟我説,"媽咪,老師剛才問的問題我一條也沒有答!" 但她可以複述個過程、故事內容是怎樣,老師問左乜,雖然我不肯定是否全部。
死未!
究竟點先可以令佢認真d? 請各位指點一下,萬分感謝!

那次的面試是 group interview, 舉手答。
不知道是否因為不習慣"搶答", 且又不夠人快,所以便1條問題都冇答。

醒目開學勳章

回覆 sunnygirl 的帖子

me too!

snow228 發表於 14-9-29 08:16
如果收到waiting,reject 應該講個结果俾小朋友知?講好似好殘忍,唔講,個小朋友好難脱胎換骨

...
除左進級果D,其他result我唔會主動講俾小朋友聽,佢問我有冇學校收佢我就如實答但會潤飾下個答案~

我覺得唔需要主動話佢知俾人reject,佢唔需要呢個資訊都會o係呢幾個月裡面成長,成熟好多好多,呢個人生經驗係好珍貴, 大家努力同小朋友儘量輕鬆地開心地捱過佢

引用:如題,大家可以分享下嗎?如何向小朋友灌輸

原帖由 lamlamfei 於 14-09-28 發表
如題,大家可以分享下嗎?如何向小朋友灌輸概念,謝謝
其實我自己都唔知點解要in, 更不知怎向小朋友解釋???

我個仔就愈戰愈勇,頭兩次有,之後果幾次表現穩定,所以我覺得早D俾佢熱身IN下的策略正確.

首先帶小朋友參觀吓學校, 最好有得體驗同玩遊戲, 同佢講吓學校有乜優點 (當然係跟據你小朋友preference), 問佢想唔想讀呢間, 小朋友有得玩通常都會話想, 跟著話佢知如果想讀就要面試表現好d, 有禮貌d, 盡量答哂d問題, 老師先會選你架等等.....

lamlamfei    發表於 14-9-29 21:16

回覆:xowpooh 的帖子