用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 啟基簡介會
樓主: sylvianyiuchun
go

啟基簡介會 [複製鏈接]

回覆:lala229 的帖子

唔只11月唔收,趙校監話10,11,12都唔收,叫小朋友repeat K3再考過,聽完真係嬲爆,座左2.5小時,我都超攰 (因為最近interview 幾間有d壓力瞓得差),你先咁講,差d想起身同佢講不如好似培正咁,收生到9月底,唔好浪費大家時間!

回覆:啟基簡介會

引用:唔只11月唔收,趙校監話10,11,12都唔收,

原帖由 saltato 於 14-09-28 發表
唔只11月唔收,趙校監話10,11,12都唔收,叫小朋友repeat K3再考過,聽完真係嬲爆,座左2.5小時,我都超攰 ...

最離譜係校監話覺得六歲八個月先係入讀小一黃金年齡,咁不如set咗話只收08出世的學生啦,足足浪費咗我寶貴的半日星期六。

其實佢一開始post 2015小一入學已經好有問題, 又冇deadline, 又冇講application 程序, 而家人多左又加開多一日, 而家仲要話額滿, 已冇得apply.

成個行政已經令到我唔想再搞落去。 聽完你地咁講, 我知自己冇做錯決定。

冇deadline真的很奇怪,係咪想盡收$100報名費?

今日去完陳守仁,過程快,靚,正..30mins攪定!

基本上我覺得簡介會時間太長,超時,是因最後發問時間,校監回應國民教育講得太耐,我觀察到有一刻,副校以為校監講完,想講野完結這個簡介會,點知校監又拿高咪繼續,我睇到副校有點無耐。校監到校,像大老闆到場一樣,校長都唔敢say no.
阿女話係上面in完睇學校生活短片,講番內容,同我們係禮堂睇的一樣。

另講開,星期五去崇真,都有簡介,都比原定時間遲了少少,安排是7點15分至30分接小朋友,最後7點半才開始離開禮堂,這兩日夾埋,好似上了一日堂,差唔多共5小時。
不過好過優才好多。

請問面試是不是會寄信給家長?

無想過安排咁樣,3個鐘的簡介會係離譜,要小朋友呆等吾好,另外話吾收細B,舊年吾係,但今年出生人數又多了,學校可能覺得有得揀。

我吾係用家,但舊年有2個我女的同學仔和朋友仔有offer,都滿意學校。啟基係happy school,有得大抽獎,亦相對易入,對一些家長有吸引力。

cctung  但學術就.......  發表於 14-10-10 09:02

我仔今年小一生,記得去年簡介會時校監都有話只收大B,但其後2nd in 同最後出offer, 都有細B,我仔話佢同學仔好多未夠6歲,即係細B啦。所以我諗收大B係校監個人意向,同實際校方收生準則未必相同。 或者校監係開國功臣,佢要點講都無法控制,但我覺得學校校長同老師係好關愛學生,如果認同學校理念,鍾意小朋友快樂上學的,啟基係唔錯的

我只可以講,宜家好多學校吊高嚟賣,扮名校!好彩冇報!

我們在五樓課室聽,根本聽不清校監講什麼。之後的家長和舊生分享個人覺得沒有得著。小朋友畫畫,與老師分享圖書,之後看電視。阿仔話他們班看Tom & Jerry. 兩個半小時,小朋友無水飲,出來時都好攰

佢地答國教問題真係答得好差, 越描越黑, 真係講多錯多

回覆 Tigerpooh 的帖子

同意! 如果你當日有去過6樓其中一間茶聚課室參觀就更加見到佢地點一面倒教政治議題

阿女上去前,登記的老師就有叫帶水和圖書。之前去崇真又係好耐,無帶水,出來狂飲

ccwong101 發表於 14-9-29 10:59
回覆 Tigerpooh 的帖子

同意! 如果你當日有去過6樓其中一間茶聚課室參觀就更加見到佢地點一面倒教政治議題 ...
可以詳細一點分享嗎? 十月中到我女兒面試了, 感謝

登記老師有提小朋友帶水同帶書

回覆 sze0203 的帖子

看到的也是(佔中)的議題但學生立場全一面倒的
而且內容空泛,句式運用錯誤

‹ 上一主題|下一主題