用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學交流
樓主: smartyou
go

澳洲留學交流   [複製鏈接]

回覆 stellaygf2996 的帖子

Occupational Therapy 在 University of Sydney , University of Queensland and  Monash. University  ( Melbourne)這3間較出名。其實,在澳洲想取得專業註冊什麼師 eg. 營養師、職業治療師、物理治療師 等等。
都需先完成 3 年的 Undergraduate program ,之後,再完成 2 年 Graduate program ,才有資格註冊成為 O.T.

希望有經驗的家長分享一下

回覆 Flowerlam 的帖子

Monash University,  Bachelor of Nutrition and Dietetics (Honours), a four years course, tution fee AU$38,900 P.A.

Hi Smartyou / ricetaster

有D唔明!
咁即係讀4年定5年可以考到營養師牌?
Thanks!

U of Sydney 讀5年是加讀埋 Master Degree, 我自已估有Master Degree exempt 嘅 公會試paper 會D掛 !?  邊位知情嘅指教吓。

Hi
正在問當地朋友,有消息即覆妳 ^_^

我仔1月下旬去 U of Sydney, 一直都說澳州UV指數超高, 我仔又鍾意戶外活動, 我想問下, 你地仔女在雪梨讀書的, 係咪日日出街, 都要搽足太陽油.

回覆 ponnychan 的帖子

是的,要買係數 over 30 以上才可以,夏天會用50 +(1 月正值夏日)皮膚癌是澳洲第一殺手!

smartyou 發表於 14-10-6 09:41

是的,要買係數 over 30 以上才可以,夏天會用50 +(1 月正值夏日)皮膚癌是澳洲第 ...
多謝你的回覆, 連要買50+也告訴了我.  個仔唔習慣搽太陽油, 唯有多d提醒佢.

smartyou  所有男仔都唔鍾意擦  發表於 14-10-6 12:08

澳洲 UV 較強是事實, 無雲及睛朗天氣的日數多, 太陽眼鏡(或全視線)是必須, 而且校園大, 空曠地方多, 太陽油在校園內未必要用, 但由住的地方返大學會暴露在太陽超過十分鐘或以上(來回是20分鐘), 搽會好D。仲要買定防水風褸, 縮骨遮,  悉尼始終早晚氣溫温差比本港大, 而且冬天會下雨。

ricetaster 發表於 14-10-6 10:19

澳洲 UV 較強是事實, 無雲及睛朗天氣的日數多, 太陽眼鏡(或全視線)是必須, 而且校 ...
非常多謝你的補充, 我仔有近視, 平常載眼鏡, 咁要配副新眼鏡去, 正如你所說的全視線.

Hi there
朋友已覆!Monash U 是讀4年可註冊
其他大學如,Sydney U , Melbourne U , Queensland U ,都是要讀埋2年 Master 才能註冊成為營養師。
另外,朋友也有説 Monash U 藥劑最出名,營養師就其他3間較佳!至於,要讀哪一間就您自己決定了 .
希望幫到你

smartyou 發表於 14-10-6 14:11

Hi there
Thanks

我一直都有個疑問, 澳州在南半球, 一月是夏天, 我猜想當地學生應該一般在一月份開學.  

從香港去讀中學的, 是否大多在九月去做插班生?  

從香港讀完中六去讀大學的, 是九月去的多, 抑或會等幾個月等到一月才去呢?

Hi Ponnychan
是的. 中學是從一月開學,如果你是插班中學的話,經過AEAS英文評核公開試和該中學的入學試合格的話,即跳半年 eg.(正就讀中三) 1 月正值香港學年的上學期末,如你成績夠,1 月應就讀澳洲中四;反之,降半年,重讀中三!
大學則看科系開學,有些 1 月、有些 2 月才開學!

smartyou 發表於 14-10-6 21:14

Hi Ponnychan
原來中學生是這樣, 升半級或留半級, 明白晒.
遲些應該還有不少問題請教你, 先行說聲謝謝.

smartyou  別客氣 :p  發表於 14-10-6 23:42

準備出機票了, 今日打電話去旅行社問價, 旅行社介紹Qantas澳州航空, 一月下旬飛, 五月下旬返, 直航HK/Sydney來回票價現在是HKD8270(包稅).

各位家長們, 你地仔女飛開邊間航空公司, 請問呢間Qantas好唔好?

smartyou  HKG to SYD 9 小時  發表於 14-10-12 21:18

坐新航和澳航!新航需轉機需用12 小時,但較經濟!澳航直飛8 小時,省時!

你還是坐 Qantas 吧!我剛 check 過新航,你的來回過3 個月,所以新航也要8 仟多,不值

smartyou 發表於 14-10-12 21:01

你還是坐 Qantas 吧!我剛 check 過新航,你的來回過3 個月,所以新航也要8 仟多, ...
唔該晒, 我之前都見EK這裏有家長提過新航最便宜, 但要轉機, 而且要很早訂(半年前?) 價格才最便宜, 所以就無考慮飛新航.  我在網上見到, 仲有間好平架, 馬來西亞航空, 依家都訂到平機票, 但一定唔會坐馬航la, 國泰又貴一截, 所以似乎這家Qantas最適合.  謝謝.

別客氣
‹ 上一主題|下一主題