用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁 1st Interview
樓主: wynnwynn
go

陳守仁 1st Interview [複製鏈接]

但係點解有些組別要睇英文DVD, 有D又唔駛呢, 咁樣我覺得考嘅內容會分別好大喎.

回覆 大肥羊 的帖子

冇所為, you didn't get my point.我當然相信我小朋友的能力,你揀人時人揀你祝你好運

nosaj8888 發表於 14-9-29 14:47
回覆 大肥羊 的帖子

冇所為, you didn't get my point.我當然相信我小朋友的能力,你揀人時人揀你祝你好運

我都無所謂祝你小朋友好運至O岩

I get your point,你揀人時人揀你,祝你小朋友入到你心儀O既學校,唔係你杯茶O既忘記佢罷啦

回覆:陳守仁 1st Interview

中文係咪考重組句子?

我覺得會否按小朋友月份先比唔同題目?or 有幾set 問題,免得兩日面試期,有機會會有人通水,唔公平?!

回覆:傻太 的帖子

Yes ar!
中英文各有一句重組句子

silvia_ng 發表於 14-9-29 17:06
我覺得會否按小朋友月份先比唔同題目?or 有幾set 問題,免得兩日面試期,有機會會有人通水,唔公平?!

...
同意應該係有幾SET問題

,最估唔到係會考標點符號,我相信冇咩k3生會識,你地小朋友識嗎?

回覆:yan817 的帖子

唔好諗甘多啦,繼續努力吧!

引用:,最估唔到係會考標點符號,我相信冇咩k3生

原帖由 yan817 於 14-09-29 發表
,最估唔到係會考標點符號,我相信冇咩k3生會識,你地小朋友識嗎?
標點符號?我阿仔話有考符號,但不是標點符號

我覺得跟月份in,我個女係11月細女,見同一group那些都細個啲,阿女話問英文字!

yan817 發表於 14-9-29 18:01
我都好出奇, 但我仔堅持話有.
佢開頭勁同我講"考咗signal""考咗signal"............ 我都唔明, 之後佢話一句句最後果d呀!! 跟手就寫比我睇..... ? 原來係標點符號, 問咗句號, 問號和逗號.

咪自己嚇自己,舊年够有家長好肯定話仔女話Sfa考份數啦……小朋友講野有時似盲人摸象甘,吾一定係真的。

純推敲,是不是老師叫小朋友寫標點符號?例如寫句號,逗號等等。而唔係一句句子留空問你應填什麼標點?如果係,我估K3小朋友係識的

之前不是有家長說了嗎?是要在句子中加上標點符號,我有朋友的女兒也考了。我個女只係句號,其他都唔識。邊個諗到咁快要教標點符號?

有填色,但阿仔話冇做,問佢點解,佢話我鍾意畫畫,唔鍾意淨係填色。同埋係Donald Duck,唔係佢啲super hero......

回覆:robotcop 的帖子

我覺得佢咁係好有自己個性。肯定係叻仔。藝術方面應該有興趣。

回覆:polly.pocket 的帖子

多謝。佢近期畫左好多super hero, 仲有個肥羅賓,似我喎

YuiYauMa 發表於 14-9-29 12:59
Interview的內容會唔會因為唔同Stream而不同?
我女那組25分鐘出返黎, 佢話無IPAD, 只有問中文字和用英文問 ...
我個女in 28號, 9個小朋友一組, 老師分別叫名,出去用英文問"What is your name?", "How old are you"好簡單的問題, 然後, 第二次再叫佢, 老師拎住ipad, 問佢一個好細粒的英文字, 佢話好細, 同埋好長, 認唔到, 最後有一張好大的圖畫, 叫小朋友一齊填色咋.....

回覆 caterpillar08 的帖子

Thanks 好掛住你
一齊加油 & good luck
‹ 上一主題|下一主題