用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁 1st Interview
樓主: wynnwynn
go

陳守仁 1st Interview [複製鏈接]

引用:我女話成個組都冇ipad玩 +

原帖由 minnie_w 於 14-09-28 發表
我女話成個組都冇ipad玩
Same haha

回覆:陳守仁 1st Interview

之前講過,是老師負責按iPad ! 小朋友是不用玩!

我個仔個組得1半人可績色,他問老師,他話吾夠時間。他答ipad問題時,1條英文,l條中文,老師在他耳遑說答對,就不要做。我個仔話要自己讀題,老師不出聲的。

我小朋友話老師無問過問題,只係填顏色

我個仔話先看english viedo,ipad看5條中文和英文題,自己讀題答,老師每答完一條,都細聲話給他聽正確,再等,再答ipad問題。我想吾識讀題,都吾知點算!

原來宜家已經要求k3(返左一個月),識自己讀題,解題,真是神校

阿仔話無睇video, 只係老師用iPad問問題,然後阿仔講答案

回覆:maomaochoi 的帖子

陳守仁會試〜9/27

以下是我囡所講,唔知幾成真,
一組小朋友排隊入課室,她組有18人,因有之前喊過小朋友最後入埋她那組。

1. 入去睇片(英文)內容完全唔記得

2. 成班一齊填色(Disney 卡通人物),大家share; 其間仲人小朋友突登將筆掉落地,結果是老師執返;當時人說有人填得晒,有人填唔晒

3. 叫名出去答問題,有用iPad ;問題完全唔記得, 老師沒讀問題,全部自己看;老師沒告訴她是否答啱或答錯;當時人只說有圖的也有字的

4. 其他: 唔明她說什麼,也沒追問了,我也不知是較考句子還是什麼

你的家有什麼?
我的家有爸爸和媽媽。

故事:swim in the beach

希望有啲叻仔叻囡講返入面做過什麼,謝謝

我個仔話他每次做一條,(吾知是不是答對),老師都有在他的紙tick,可能是代表有做個這條問題?

回覆:GGsam 的帖子

我女和你考的一樣,我星期六in pm

我小朋友話:
1. 入房,每人夾個牌,上面有數字(1,2,3…)
2. 小朋友坐低,一齊睇dvd,故事好短,有關爸爸,哥哥,弟弟去游水
3. 小朋友繼續坐定,逐個去老師度(由1號開始)。 老師枱面有張紙貼住,上面有2條問題關於dvd內容,全英文,自己睇題目,用手指出答案。 佢見老師2題都tick。 答完返位繼續坐
4. 又逐個去問以下問題:
a. 認讀中文字2組詞語(字卡)
b. 用平板電腦比圖片,選出剛才字卡上的圖
c. 認英文字
d. 用平板電腦重組句子(有中英)
e. 用英文問小朋友問題(我估係日常生活)
5. 與小朋友一齊油一幅圖,似一本書咁大,係迪士尼圖

除問中文字及中文重組句子,其他時間全英文。

唔知有幾真確

我仔是今日interview的, 佢話內容如下(不過唔知有幾成真)

1) 一班18人, 打撗分2行坐, 每人桌上有張紙, 紙上有些字. 老師播片段, 一路播一路問問題, 小朋友要在自己的紙上指出答案.

2) 老師拿住ipad, 有段文字, 有些紅色, 有些黑色. 老師叫我仔只需讀出紅色字. 當中包括: 公園和中秋, 其他唔記得.

3) 有中文填字題, 在老師手中的ipad做. 其中一題: 花叢裏有什麼? 有些詞語給他選擇.

4) 號標點符題, 要在句子後加上號標點符. 我仔話老師說答岩2題, 另外錯的1題比他做多次.

5) 英文老師telling story, it was about 2 boys were running around in the library and talking loudly and got told off by a girl, then the boys apologized. Teacher then asked the kids questions about the story.

6) 畫畫, 老師用黑筆畫出幾款公仔, 要小朋友選其一畫出來, 我仔畫了winnie the pooh.

我好懷疑我仔有冇玩我, 30mins有可能做到咁多嘢?? 18個人喎?!?! 希望其他家長們都分享吓.

我個仔話只係問數同埋填色

引用:我仔是今日interview的,+佢話內容如下(不過

原帖由 cow1303 於 14-09-28 發表
我仔是今日interview的, 佢話內容如下(不過唔知有幾成真)

1) 一班18人, 打撗分2行坐, 每人桌上有張紙, 紙 ...
你沒錯,個女仔叫mary

回覆:XDXD3 的帖子

我相信我囡囡考的跟你的小朋友一樣

回覆:cow1303 的帖子

我個仔有同我講同一個英文story

我小朋友今日in. 內容如下:
更正了:

1)Watch video of a story about ken and Mary at library.  Ken was noisy and Mary told him to keep quiet.  Ken bought a book about plane.  He likes it so much.

Read two English question and pick the correct pics

2)英文對答 No Chinese questions

3)Tell English words x 4

and read 中文咭,tell the words in red

4)Coloring toy story picture.  she said she had two pictures and one of the girl did not have any.  The girl asked her to get one and then my daughter gave one to her.

pick one candy and finish

PS 冇重組句子、冇標點符號、冇數學

Deleted.  Please refer to the above updated post

你地嘅小朋友好利害,記述得好詳盡

我女話睇Ken同Mary去圖書館借左本飛機嘅書,有圖揀答案,有中英文生字,children,run...中秋節,公園...

‹ 上一主題|下一主題