用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 維多利亞(海怡)國際幼稚園 係咪上維記d playgroup就9成入到Victoria(海怡)PN班? ...
go

係咪上維記d playgroup就9成入到Victoria(海怡)PN班? [複製鏈接]

我想BB入到維多利亞(海怡)2015-2016 PN班, 但我見遊戲班只設於上康怡校舍, 其實對我尼講都幾遠, 係咪返上康維記d playgroup就9成入到維記其他校舍PN?
   0    0    0    0

唔一定

無關係,識人上完都吾收,仲係in咗2次。

回覆:Jane1983 的帖子

我就係你講嘅例子,其實佢哋唔收細b, 就一早好似其他學校咁寫明,見完一大輪(2 次),就話因為細b唔收(係上playgroup 個老師親口話係校長同佢講,叫我哋考慮做大b, 讀下一年嘅 pn).

回覆 Mistletoe 的帖子

而家考生多,多人争、多人揀,細B就輸係細,有d大B都吾知衰也,好難講。

回覆:Mistletoe 的帖子

請問你小朋友係邊月出世?我朋友個女係十月b 讀 Artsplus 收佐、佢個班全部細b收一半以上。

回覆:lawlawsanhk 的帖子

我諗無嘢係一定。只係希望入既機會高d。小朋友interview時已經熟悉周圍環境對d比較怕羞既小朋友一定有利、小女係好好既例子、過碼有反應同唔喊!到2nd in, 就要睇下家長對答如何、show 到家長理念同校方係一致!

回覆 adalyho 的帖子

12月, 唔係淨係唔收我一個, 其他 12 月都唔收.

明白!因為填application form 時張form有提及到只接受applicants borned before oct  31, 所以12月bb真係唔會收。可考慮做超大b今年再考PN 或k1

但又好奇怪點解又收你張application form仲有second in添!呢樣我都唔明白。

回覆:係咪上維記d playgroup就9成入到PN班?

印象中是收到31/10細b,朋友大仔在學,細佬1/11出生,校長也説只能遲一年做大B。

中康跟上康(playgroup)是under同一校長,相信有d優先。上康playgroup去其他分校可能跟外人分別不大。

小女已離開維記,所以不知是否update

回覆:adalyho 的帖子

我係 harbour green 分校,係寫明收到 12月31曰 出生嘅!

thanks for sharing

我覺得主要都係睇返interview表現, 讀開playgroup唯一有著數就係小朋友對環境唔會陌生, 負責interview既老師都係佢地未見過.

我囡囡係上康讀左差不多兩年playgroup, 最後下康收左pn, 但同一齊讀既有幾個都入唔返

我是不收的例子~~
‹ 上一主題|下一主題