用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 st paul coed interview
樓主: ganggang
go

st paul coed interview   [複製鏈接]

引用:我個女完全講唔到問咗咩問題,+剩係話睇書

原帖由 cmir 於 14-09-29 發表
我個女完全講唔到問咗咩問題, 剩係話睇書睇電影
我個女一樣係睇書同睇電視

有無小朋友考多過一個鐘先出黎?

回覆:st paul coed interview

我覺得個記憶題都幾考人。我唸我未必記得!

我係1hr15mins

My friend daughter said the teacher look very serious and ask many question . She don't really enjoy the process

回覆 maomaochoi 的帖子

Thank you so much! 希望明天交通ok!

zoewong426 發表於 14-9-29 14:20
唔係呀!有考中同英,感覺中係難過英添!我女同我講左好多野,等面試完再分享。

...
I want to know too,pls share afterwards. My son can't remember any after the interview,except the cards.

回覆 zoewong426 的帖子

我阿女都話冇考普通話。
她讀英普班, 普通話冇問題, 應該唔會聽唔明或唔記得, 唔通有不同題目

引用:SPCC都話到明不會多於70%關聯人仕就讀,即

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+14-09-27+發

有說無關係人仕約80多個選一個!

七成係關連,餘下仲有無關連的達官貴人、知名人士,同埋關連人士推薦的人....

三吾識七的考入,吾係無,但真係少,鍾意學校就當然去in,但機會幾大就心中有數。

我覺得小朋友在面試過程中都是在學習,是一種經驗,我會同佢一齊面對,準備和事後討論,希望他能繼續進步。我覺得co-ed 在面試設計上花了不少心思,是一次好經驗!

回覆 Nateric 的帖子

我都好欣賞SPCCPS的面試好全面, 好明顯有心思設計過, 佢仲要冇收費, 行政安排又好, 只係一個鐘就可觀察到小朋友不同方面能力. 雖然我都係百無人仕, 但今次面試比我認識到學校, 實在不錯. 至於是否好多人所講名門望族先有機,我都不願置評, 希望有百無家長可以出黎講下, 為我地打支強心針. 哈哈!  

相反,一D學校面試好簡單 (我當然唔係主張考好難既野, 呢度簡單意思是指入一入去畫幅畫, 問一D好標準問題, 咩名幾歲), 但又搞成個鐘, 好似要做個SHOW出黎, 收下廿三十萬報名費, 我認為考唔到學生咩野.  或者可能我錯啦, 學校可以話老師好識揀人, 一睇就知.

Joechengck  幾年前,我仔仔都係由無關連的草   發表於 14-9-30 15:48

引用:回覆+Nateric+的帖子 我都好欣賞SPCCPS的

原帖由 lukimama 於 14-09-30 發表

我都好欣賞SPCCPS的面試好全面, 好明顯有心思設計過, 佢仲要冇收費, 行政安排又好,  ...
同意呀。co edu 既面試好全面,我都係無關係人仕,亦都好肯定我仔唔係co edu 杯茶。

但聽完仔仔講面試内容都覺得學校安排面試係好有心。

Does the school only prefer big or super big children ? What's the chance of those small kids (born in Sept - Dec) ? (of course for those non-related group)

Joechengck  係,極極少細仔可以入到!(包括   發表於 14-9-30 15:51

My boy is a super big boy

我女個組用左個半HOURS IN, 不過我冇多問佢IN咩了, IN完就算.

lukimama 發表於 14-9-30 09:44

我都好欣賞SPCCPS的面試好全面, 好明顯有心思設計過, 佢仲要冇收費, 行政安排又好,  ...
我都同意SPCCPS的面試全面和安排好,至於成功百無家長,每年都有,但唔知有幾多,況且都講明6x%比有關係人士,平常心吧。至於考畫畫,和就算普通問題,都可以看到很多小孩的特質,不一定代表求其ge lei.

我分享一下對SPCCPS收生的一些睇法。首先有一個謬誤,SPCCPS一年級收生人數係140人,唔係150人。

另外,學校從沒有公布實質有關係考生同無關係考生嘅收生比例。 若果你相信學校的收生準則係睇考生的個人素質的話,一群無上限的申請人組別一定比有上限的申請人組別著數。 假設學校收140人,若僅以學生的素質排列收生次序的話,就算排名第99至140的考生都係屬有關係組別,呢一批考生都有可能會俾拒之門外,相反無關係組別考生排名低一點都有俾錄取機會。 所以如果你的小朋友的素質,是滿足到學校要求的話,不用擔心小朋友是否有關係組別。

而事實上,我認識去年報考的考生,當中所謂有關係組別的入選率並非如大家想像般高。以我子女就讀的幼稚園計,有報考的舊生子女、或有兄姊在讀的,入選的只有一半,更有部分連第二輪面試亦不能入選。

如果所謂有關係人士有優勢,我相信只是由於此批人士較了解學校對學生素質的要求,較懂培養子女配合而已。

Joechengck  同意!  發表於 14-9-30 15:54
‹ 上一主題|下一主題