用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五級樂理對升中INTERVIEW作用大唔大?
樓主: greetings
go

五級樂理對升中INTERVIEW作用大唔大?

值得考

引用:咁請問有七級巴松管的女仔,+可以選什麼學校

原帖由 hidingdong 於 14-10-08 發表
咁請問有七級巴松管的女仔, 可以選什麼學校呢?成績都係band one 但唔係頭, 謝謝 ...
九月頭某天我見到1位考7級巴松的女仔,穿油尖區某名校校服的,是否你女?好利害啊!如此年約學這個考這個,給你一個叻

回覆 786 的帖子

是油尖區的小學, 但並不是十分名校, 小女的確九月考的, 你在那裏見到呢?

引用:回覆+786+的帖子 是油尖區的小學,+但並不

原帖由 hidingdong 於 14-10-08 發表
回覆 786 的帖子

是油尖區的小學, 但並不是十分名校, 小女的確九月考的, 你在那裏見到呢?
太謙了。

多謝讚賞, 其實巴松管是小女自己選擇的, 最初吹得好吃力, 我亦叫過佢唔好學, 但佢最終都繼續, 現在都學得唔錯.

5級樂理對考中學係完全無用的!唔好又話兩個學生一樣成績時,多張cert著數D啦,就算係,都係比拼樂器考到幾多級啦,5級樂理只是用來考級的,你夾入申請表度人地只當廢紙一張!

回覆:Cheunghoming 的帖子

冇用

回覆:五級樂理對升中INTERVIEW作用大唔大?

我覺得冇用!

引用:值得考嗎?

原帖由 greetings 於 14-09-25 發表
值得考嗎?
有好過無。

引用:值得考嗎?

原帖由 greetings 於 14-09-25 發表
值得考嗎?
值得考!有5級樂理係基本必須的,尤其如果小朋友係玩開樂器嘅話,況且冇5級樂理資格,就根本冇法考取6級或以上樂器音樂試的。
不過,5級樂理係冇對升中有直接幫助,因為玩開音樂的小朋友,已經很多有5級樂理資格,你如果冇,只是競爭力稍遜色而已呢!

醒目開學勳章

五級樂理証書係針對要考樂器去到5級以上的基本要求,唔考呢個試就無得考高level 既樂器試,如果梗要用呢個考試做標準,咁我覺得pass 左個五級樂理之後再去考高層次的既樂器考試攞住果張cert 俾升中INTERVIEW作用反而重大.....

jandtfamily    發表於 14-10-30 08:55

Nevergiveup888 發表於 14-9-26 11:21
為興趣就繼續努力!
為升中就無咩作用!
agree

Cheunghoming    發表於 14-11-1 15:22

回覆:greetings 的帖子

應該考⋯⋯因為樂器會再讀上去,冇5級樂理怎考更高級別的樂器呢?

我也覺得應該考,但不是為面試,因為中學音樂課時你也要有樂理知識,如果有時間,早考早學比較好。

unless you are the top tier and with award, otherwise most school will not count. it is too common.