用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真vs 沙田循道衛理
樓主: tangma
go

沙田崇真vs 沙田循道衛理  

回覆 fatman69 的帖子

明白些,即系全港排位頭嘅即收?

引用:回覆+fatman69+的帖子 即系自行個個位第二

原帖由 chrischeung 於 14-09-27 發表

即系自行個個位第二?定自行放第一?
學校不知你自行排頭定二,只是沙崇自問收生「好順利」,面試最勁頭果批都順利收到,所以估大部分都係「沙崇行頭」居多。

回覆:沙田崇真vs 沙田循道衛理

在沙田區只有4間中學開5班中一,沙崇是其中一間,開5班而所收的全是B1,即暗示第二志願就好難有機會。

請問是否全部都in? 面試形式如何?如油尖旺區次弟去到沙田會否升?

引用:回覆+fatman69+的帖子 請問是否全部都in?+

原帖由 chrischeung 於 14-09-29 發表

請問是否全部都in? 面試形式如何?如油尖旺區次弟去到沙田會否升? ...
印象中沙崇是全in,每年大約有600人,沙田也是強區,油尖入著數不會太多。

如果九龍城區,自行報沙崇機會如何?

引用:回覆+fatman69+的帖子 如果九龍城區,自行

原帖由 lamb2003 於 14-09-30 發表

如果九龍城區,自行報沙崇機會如何?
九龍城應比沙田高小小,但著數不多。都要看所讀小學實力。

多謝提點.如果小朋友是band 1 尾,自行報沙田哪一間中學成數高些?抑或報番九龍城區的中學較明智呢?煩請指教!

引用:回覆+fatman69+的帖子 多謝提點.如果小朋

原帖由 lamb2003 於 14-09-30 發表

多謝提點.如果小朋友是band 1 尾,自行報沙田哪一間中學成數高些?抑或報番九龍城區的 ...
可試培英、沙蘇、LKM、沙循,這些都是一些B1b英中。這幾間多不是頭20的目標。

沙崇近年辦得唔錯,自行收了不同地区小学,因交通方便。
校長最近都講過自行收生。校内前十名机会較大。前幾年簡介会無講過,所以推想收生要求高了很多。不過成績中等,只要係band 1内都有机会抽入去 。

請問沙崇和曾肇添比較?邊間學術水平高,課外活動強哪項呢?因女兒都是油尖旺區
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 catcatmom 的帖子

全級頭十,我就吾選佢,選返伊利沙伯等學校

引用:請問沙崇和曾肇添比較?邊間學術水平高,課

原帖由 Crabtree 於 14-10-05 發表
請問沙崇和曾肇添比較?邊間學術水平高,課外活動強哪項呢?因女兒都是油尖旺區 ...
在沙田區,多年來曾肇添和呂明才均為區內頂級中學,有如皇馬、巴塞互相比拼,而祟真近年亦進步很多,轉了新校舍後,學生質素和成績亦不斷提升,若以上年有幾位同學入讀醫科計,實力已十分強勁。
曾肇添近年的DSE數據:

2011-179人,538個5↑,41.1%5↑,92%33222

2012-181人,588個5↑,46%5↑,97%33222

2013-173人,440個5↑,40%5↑,93%33222

而沙祟則沒有數據,希望有人補充。
(5↑為5或以上)

回覆 chrischeung 的帖子

d 同學仔第一年入到去佢地英文班,發現好多係全级一二名,亦有九龍塘,SFA, 九宣band1生,有些普通小学中上游学生,入去第一年編到最後一班,第二年留班,第三年轉了去另一間中中。
沙祟係沙田英中之中,其中一間唔易讀中学。一次英文測驗一班or 全级只有幾個合格是常事。

回覆 catcatmom 的帖子

真系好難選校,自行得二間,選同級定越級,收又怕考包尾

chrischeung 發表於 14-9-27 15:42

我睇成報升中網有放入u率,系五成三定五成六,我昨晚先睇完 ...

請問邊度可以睇到沙田區的學校入u率?有link嗎? thx
[

回覆 Win0501 的帖子

我系成報個升中學校看到,有些冇提供就冇,見入u崇真,黃笏南,聖方濟相差不遠。

引用:請問沙崇和曾肇添比較?邊間學術水平高,課

原帖由 Crabtree 於 14-10-05 發表
請問沙崇和曾肇添比較?邊間學術水平高,課外活動強哪項呢?因女兒都是油尖旺區 ...
有些排名榜話曾記為全港十大,沙崇則頭50,「個人認為」曾記10-20,沙崇則30-50之間。
13-14DSE小數據,
曾記最叻學生:6科5**,1科5,1科4。

沙崇最叻學生: 6科5**,1科5*。

沙崇贏小小!

fatman69 發表於 14-10-7 18:10
有些排名榜話曾記為全港十大,沙崇則頭50,「個人認為」曾記10-20,沙崇則30-50之間。
13-14DSE小數據,
曾 ...

比最叻學生無意思,做爲家長我會重視整體學生經JUPAS入本地資助八大既比率。

回覆 October. 的帖子

認同