用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實當年轉全日制後,上下午校邊個決定自己可以用新校舍 ...
go

其實當年轉全日制後,上下午校邊個決定自己可以用新校舍? [複製鏈接]

好似新油天,新大天,奉基千禧,仁紀,聖安得烈等新校好大好靚,設備又好。好多都係轉全日制分拆後搬去新校舍,但有d係上午校搬,有d又下午校搬,有冇人知當年係點決定邊個有權用新校舍,邊個留係舊校 ? 設備同環境爭好遠,係人都想用新校舍。

0    0    0    0

未必係人都想入新校舍架喎, 我覺得校舍新舊唔係最重要, 最重要係學校本身邊間好d, 反而我感覺上舊校會好過新校添.. 因為好多都係下午班搬出去,, 而傳統上, 上午班係好過下午班既.....

通常都係上下午校雙方討論達成共識決定, 如果沒有達成共識就唔轉全日制一路拖下去; 但如果已決定一定要分拆轉全日制, 就好似會抽籤決定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

轉全日制唔一定變咗2間學校, 有D學校轉全日制係上下午校合併一齊搬過去新校舍, 好似循道就係
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:sakesakee 的帖子

以我所知,荔天的前身是善道下午校,聽聞當年分拆時,計果年的整理體表現下午校好D,所以下午校D學生可以搬新校舍。

真係一間間,無乜pattern睇到
隨遇而安

醒目開學勳章 王國長老

回覆:其實當年轉全日制後,上下午校邊個決定自己可以用新校舍?

係人都想又大又靚,你見軒官都拉扯左咁多年

Charlotte_mom 發表於 14-9-25 16:10
係人都想又大又靚,你見軒官都拉扯左咁多年
軒小又有D唔同, 因為想原區安置, 所以拖拉咗好耐, 加上個新校址又....... 可能新不如舊

hkpapa852 發表於 14-9-25 16:18
軒小又有D唔同, 因為想原區安置, 所以拖拉咗好耐, 加上個新校址又....... 可能新不如舊
...
想問軒下的新校址是東院道哪兒? 在網頁中找不到 exactly address! 是否直接在大球場附近? 今年會否因此好多人去左自行軒下呢?

ha8mo 發表於 14-9-26 08:11
兩個校舍都衰
不過我會覺得東院道好一丁點
雖然近住兩間醫院,但不是高人流醫院
東院道環境較好(人流較少, 空氣較好)呢樣真, 但交通相對冇咁方便
另外校舍好似三角形咁, 真係唔知佢可以點設計先用得好

我有次去某校開放日, 主任有講當年是用抽籤來決定誰家用哪個校舍, 並說當知道抽到大校舍後, 他和校長開心到不得了.  

LittleButter 發表於 14-9-26 00:41
想問軒下的新校址是東院道哪兒? 在網頁中找不到 exactly address! 是否直接在大球場附近? 今年會否因此好多 ...
下圖聖公會聖雅各小學的位置就係軒下的新校址, 係聖保祿醫院對面, 何東中學隔離

醒目開學勳章 王國長老

東院道果個唔係新校舍, 又舊又細, 仲要3角型, 以我8返黎, 應該係上下午兩間都唔想要果度至拉扯咁耐(我朋友個仔由果時仲係軒官生, 到而家都S5了!)

東院道果個唔係新校舍,, 之前係聖馬利亞堂中學, 搬去深水po後, 校舍借左俾ST JAMES幾年(起新校期間), 而家輪到軒下用
(軒下遷校資料已包括在今年小學概覽內, 見最後一行)http://applications.chsc.hk/psp2014/pdf/wc_03.pdf

暫時未見軒下有新校舍計劃wor

Charlotte_mom 發表於 14-9-29 11:53
東院道果個唔係新校舍, 又舊又細, 仲要3角型, 以我8返黎, 應該係上下午兩間都唔想要果度至拉扯咁耐(我朋友 ...

好奇怪
!
如果係津校,辦學團體內部未能協調到遷校事宜就可能要攪好耐,但軒小係官校,理論上政府或教育局應該可以用行政指令要上下午校其中一間搬去新校舍。

就咁睇相,校舍就真係舊左d,唔知入面保養如何 ?

se6b03 發表於 14-9-29 14:11
好奇怪 ! 如果係津校,辦學團體內部未能協調到遷校事宜就可能要攪好耐,但軒小係官校,理論上政府或教育局 ...
我都有同樣的疑問, 不過會否因為在灣仔/ 附近真的找不到合適的地方建新校舍呢?

LittleButter 發表於 14-9-29 14:17
我都有同樣的疑問, 不過會否因為在灣仔/ 附近真的找不到合適的地方建新校舍呢? ...
要留番D官地去賣, 增加庫房收入或者起公屋吖嗎! 你唔係真係以為香港教育局好重視教育呀?

收樓交咗俾市區重建局, 你估佢會唔會俾地方你起學校? 政府宿舍就算唔用, 都寧願賣咗膁錢啦, 仲洗錢去起學校?

回覆:其實當年轉全日制後,上下午校邊個決定自己可以用新校舍

Charlotte_mom 發表於 14-9-29 11:53
東院道果個唔係新校舍, 又舊又細, 仲要3角型, 以我8返黎, 應該係上下午兩間都唔想要果度至拉扯咁耐(我朋友 ...
其實呢個校舍可唔可以安置到30班再加埋D必需既特別用途房間?
‹ 上一主題|下一主題