用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分 St Mary or 油天
樓主: Abc133
go

20分 St Mary or 油天 [複製鏈接]

回覆:20分 St Mary or 油天

再唔係,攞住20分搏天神,還掂6年後都係上st mary's 中。不過校舍舊,地點隔zip,但小班教學,都好吸引

咁如果20分機會微,咁最後叩門階段大家又有何高見?請分享。

回覆 Abc133 的帖子

去到叩門,吾識人、無教會信,就係靠實力,要幫小朋友好好準備。

引用:咁如果20分機會微,咁最後叩門階段大家又有

原帖由 Abc133 於 14-09-27 發表
咁如果20分機會微,咁最後叩門階段大家又有何高見?請分享。
嘉諾撒會扣門都唔理你係咪1-1-1, 夠勁就得。油天就話1-1-1 有priority

神父信有時都只可能叫多個2nd in 機會,收唔收都係睇小朋友表現 & 校長想要乜background 嘅學生

回覆:Jane1983 的帖子

其實第一二輪有冇得靠人事推薦?

回覆 Abc133 的帖子

官津校,自行計分,高分就入。大抽獎,講運氣。
識人就係叩門時用,但位就甘多,津校係靠叩門先有discretion 收d叻小朋友,所以求人位都有限額,吾係甘易。

油天扣門吾冼1-1-1。

引用:其實第一二輪有冇得靠人事推薦? +

原帖由 Abc133 於 14-09-27 發表
其實第一二輪有冇得靠人事推薦?
聽過沙田某熱門學校,阿姨定姨媽係PTA 人,嗰姨生女自行20分順利入咗。

回覆:sissysze 的帖子

尼D case 多的是。比面派對是也。不過佢做得家教會主席都落左唔少心機。

回覆:Jane1983 的帖子

真係有難度

Jane1983  Of course la   發表於 14-9-28 17:26

引用:Quote:原帖由+klm402+於+14-09-24+發表上年

原帖由 lui 於 14-09-24 發表
我朋友昨日親證佢同學係old girl 25分去年11月入唔到。而我另一個朋友兩年前20分入到。好睇個年old girl 生 ...
同意,所以唔明點解話20分去抽嘅機會近乎零,除非已知有幾多個舊生生女又在該年度升小一。

回覆:Miumiulab 的帖子

因為仲要計埋有家姐升咗中學嘅,佢哋係30分

引用:因為仲要計埋有家姐升咗中學嘅,佢哋係30分

原帖由 karen55407 於 14-09-28 發表
因為仲要計埋有家姐升咗中學嘅,佢哋係30分
啱呀,同一地址

Miumiulab 發表於 14-9-28 16:56
同意,所以唔明點解話20分去抽嘅機會近乎零,除非已知有幾多個舊生生女又在該年度升小一。

...
因為前幾年20分St. Mary's 都自行入到,舊年就開始25分都收吾晒。咁25分到要抽,20分咪近乎零。當然要睇果年多吾多必收生同old girls 加宗教分。
‹ 上一主題|下一主題