用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分 St Mary or 油天
樓主: Abc133
go

20分 St Mary or 油天

elmolly 發表於 14-9-26 11:28
little_yolky,

爸爸果間都係二線學校, 不過連聯繫中學都無
總好過我兩公婆個2間小學都已經消失了...

elmolly  係, 已好感恩  發表於 14-9-26 11:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 elmolly 的帖子

我個間變左B6學校, 爸爸個間直頭冇埋

引用:其實聖家有乜好?+唔係有小朋友我都唔識佢

原帖由 sissysze 於 14-09-26 發表
其實聖家有乜好? 唔係有小朋友我都唔識佢,聖羅撒反而識。
聖家九龍塘每年個綜合表演都好精彩,好有水準!好多隊band,英文唱遊和話劇都好精彩

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-09-26+發表其

原帖由 superccc 於 14-09-26 發表
聖家九龍塘每年個綜合表演都好精彩,好有水準!好多隊band,英文唱遊和話劇都好精彩

...
呢啲揀人去,揀都揀個醒嘅,唔通揀舊飯去表演咩,不能作準

MrBeast  飯可做樹   發表於 14-9-27 11:12

引用:回覆+little_yolky+的帖子 大致上同意,除

原帖由 Jane1983 於 14-09-26 發表
回覆 little_yolky 的帖子

大致上同意,除了好似谷得行,但收穫(中學banding)吾係幾成正比外。 ...
係谷得好好好好好行,因為有朋友讀緊。 谷到甘,又唔見中學勁咗去邊,甘谷到甘行做乜, 為乜要甘辛苦。你地可以話小學top個啲出哂去更上一層樓,但佢書院係咪要檢討下點解叻嗰啲會出去都唔上自己書院呢。同埋讀得甘辛苦,中學又好似好一般,有點兒不值得...

Jane1983  果間教會係無輕鬆的  發表於 14-9-26 23:57

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-09-26+發表回

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-09-26+發表回

原帖由 sissysze 於 14-09-26 發表
係谷得好好好好好行,因為有朋友讀緊。 谷到甘,又唔見中學勁咗去邊,甘谷到甘行做乜, 為乜要甘辛苦。你地 ...
Jane 1983 : under 同一嘉諾撒會,佢書院真係好一般囉

Jane1983    發表於 14-9-27 12:13

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-09-26+發表係

原帖由 belle2009 於 14-09-27 發表
你好似對聖家有血海深仇…………好不尋常
利申,我小朋友唔係讀佢,係有fd讀,唔明多功課多到甘為乜。天神多功課我理解,因為人地上 st mary's, 但佢功課量重多過天神......

引用:+本帖最後由+belle2009+於+14-9-27+10:17+

如果好似你甘講甘,你一定係佢嘅fans 囉

引用:+本帖最後由+belle2009+於+14-9-27+10:17+

乜原來用一般形容就係挑撥架? 甘唔好意思,我真係才疏學淺

引用:+本帖最後由+belle2009+於+14-9-27+10:13+

唔明你嘅 fact 係指啲乜嘢,唔好意思,英文差

引用:Quote:原帖由+belle2009+於+14-09-27+發表

回覆:20分 St Mary or 油天

呢度係public 嘅forum, 任何人都可以發表意見。 請問版主我嘅發言係咪有啲乜嘢問題

belle2009 發表於 14-9-27 10:14
你說的話好主觀及偏激,十分挑撥!....真是血海深仇!
語氣就硬左d,不過我都有fd kv 入hf ,聽佢語氣都要跟,不易。
Anyway, 言歸正傳:油天

油天,唯一唔好係無中學,六年後又要爭崩頭入多次戰場。 st mary's 搏到有 un 腳12年,當然小朋友要跟得上為大前提。  呢二年新舊油都好似無人上到st mary's 中學,如有講錯請指正。  有20分唔搏唔心息

引用:Quote:belle2009+發表於+14-9-27+10:14+你

sissysze 發表於 14-9-27 11:19
油天,唯一唔好係無中學,六年後又要爭崩頭入多次戰場。 st mary's 搏到有 un 腳12年,當然小朋友要跟得上 ...
20分 st marys 機會 close to 0, 以我所知 111 又冇so.  如冇c小 back up, too risky.   比我就自行油天,如之後有good c 小 offer, 就放油天,玩抽獎 (應是可以 but 樓主自己double chk w edb la), 講真20分油天都未必一定中,唔中咪安心玩大抽獎,唔使煩。

乜我有自稱過係專家咩,真係過獎了。