用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分 St Mary or 油天
樓主: Abc133
go

20分 St Mary or 油天 [複製鏈接]

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-9-25+15:51+

little_yolky 發表於 14-9-25 17:13
聯繫中學既意思, 係只要有位, 你又係band 2生或以上, 乙一揀該校, 該校就一定要收你。

That's why樓上話 ...
聯繫中學既意思, 係只要有位, 你又係band 2生或以上, 乙一揀該校, 該校就一定要收你。 <---

**************************************************************************************************************
我理解係.........聯繫中學既意思......係佢會俾一定數量既位俾直屬小學....優先次序係計Banding
假設....50個位留俾直屬小學...而又有55個Band 1學生放乙一...即係Band 1都要抽...Band 2係玩完

btw...當然...實行係多數Band 1無乜走雞....應有位俾...有錯請更正 ~~~

mcl203 發表於 14-9-25 18:03

聯繫中學既意思, 係只要有位, 你又係band 2生或以上, 乙一揀該校, 該校就一定要收你。  ...

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA_2015_TC.pdf
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

belle2009 發表於 14-9-25 17:58
同意!!
個人認為....呢d係坊間既一般睇法...直屬學校既優勢
好多直屬學校...爭得更俾一般學校燦爛
和...你係唔敢早揚...想出去外面見識吓...一樣係綁手綁腳 ~~~

Point 2....我已解釋左....學校係睇位收學生...若Band 1生出奇地太多...Band 2生係無晒位
有位...收到Band 3生都可以
btw...呢d係超極端講法...現實係接近唔會發生

mcl203 發表於 14-9-25 18:11
Point 2....我已解釋左....學校係睇位收學生...若Band 1生出奇地太多...Band 2生係無晒位
有位...收到Band  ...
其實大家有冇留意,25%同85%係上限,學校每年都可自行決定個比例;仲有,B3學生本身不包括在聯繫/直屬位分配制度,除非學校另行向教育局申請(中學學位分配辦法常見問題有講)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:20分 St Mary or 油天

其實聖家有乜好? 唔係有小朋友我都唔識佢,聖羅撒反而識。

Ehyclhphth 發表於 14-9-24 18:47
好似可以放棄,再抽。當然好多係因為有私小backup
高危動作

mcl203 發表於 14-9-25 18:03
聯繫中學既意思, 係只要有位, 你又係band 2生或以上, 乙一揀該校, 該校就一定要收你。  ...
1. 我有位既意思就係响果25%內2. 聯繫同直屬唔一樣, 聯繫小學係優先俾band 2以上既 "聯繫小學" 抽, 唔係直屬小學
3. 除非聯繫中學係好top, 否則, band 1既同學都會想試下實力, 去其他更高既band 1中學, 所以band 2學生可以執雞
4. 佢哋直屬/聯繫學校都仲谷得行, 係因為間學校學習風氣良好, 小朋友上進, 唔hea, 想更上一層樓, 咁係好事, that's why話聖家係好學校, 小朋友唔會因為有聯繫位就降低學習風氣。

sissysze 發表於 14-9-26 00:55
其實聖家有乜好? 唔係有小朋友我都唔識佢,聖羅撒反而識。
學習風氣好, 校風良好, 小朋友純品, 有非常好校風又好既聯繫中學做back up。

回覆 little_yolky 的帖子

大致上同意,除了好似谷得行,但收穫(中學banding)吾係幾成正比外。

Jane1983 發表於 14-9-26 09:58

大致上同意,除了好似谷得行,但收穫(中學banding)吾係幾成正比外。 ...
聖家始終都係統一派位入, 41網好多選擇, 進取既家長會外流到其他學校等客觀因素。好似油尖旺, 進取家長都想入兩間油天, 所以上下一心, 咪谷得好囉。

Jane1983    發表於 14-9-26 10:14

Jane1983 發表於 14-9-26 09:58

大致上同意,除了好似谷得行,但收穫(中學banding)吾係幾成正比外。 ...
我有25分, 就係因為呢個原因我無比阿女入母校, 讀得咁辛苦, 入書院仲要爭崩頭

elmolly 發表於 14-9-26 10:29

我有25分, 就係因為呢個原因我無比阿女入母校, 讀得咁辛苦, 入書院仲要爭崩頭

舊年入書院唔似爭崩頭囉!詳情升中版有相關文章分析。

不過相信一眾15/20的家長會多謝你呢個英明的決定!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 14-9-26 10:38
舊年入書院唔似爭崩頭囉!詳情升中版有相關文章分析。

不過相信一眾15/20的家長會多謝你呢個英明的決定 ...
最緊要合適姐, 以我女既性格, 我相信佢會支持唔到聖家既workload, 到時入到都讀到家變 (小女性格問題, 唔關間學校事)

elmolly 發表於 14-9-26 10:50
最緊要合適姐, 以我女既性格, 我相信佢會支持唔到聖家既workload, 到時入到都讀到家變 (小女性格問題, 唔關 ...
好搞笑
咁你用20分自行揀其他嗎?

little_yolky 發表於 14-9-26 10:58
好搞笑
咁你用20分自行揀其他嗎?
係, 不過最後都係讀私校. 仲有個細女, 到時睇下佢性格再決定

elmolly 發表於 14-9-26 11:02
係, 不過最後都係讀私校. 仲有個細女, 到時睇下佢性格再決定
細女又要玩多次

hkpapa852  細女都有25分, 可照入, 好安全!   發表於 14-9-26 11:09

little_yolky 發表於 14-9-26 11:03
細女又要玩多次
第二個係女已經好彩, 係仔連舊生果10分都無埋

little_yolky  爸爸母校呢?  發表於 14-9-26 11:18
little_yolky    發表於 14-9-26 11:17

little_yolky,

爸爸果間都係二線學校, 不過連聯繫中學都無
‹ 上一主題|下一主題