用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分 St Mary or 油天
樓主: Abc133
go

20分 St Mary or 油天

little_yolky 發表於 14-9-25 15:21

20分九龍塘聖家/九龍城聖家=機會大好多-->升中煩少樣

上學年「聖家爸爸」的個案俾到我的啟示係兩間聖家係可以進可攻、退可守的學校:
小六最叻果班B1同學自行可試外面的學校,而B1尾在統一甲部都仲可以搏外面的學
校。至於B2的亦可放心用乙一的保留位;就算保留位唔夠分,跟外面條隊乙一到乙
四都穩派聖家書院!咁正的派位,你當兩間聖家係一條龍上書院都不為過!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

little_yolky 發表於 14-9-25 15:21
問題係, 有無信心自己囡囡做到全級女仔之中最top10名。我無信心!
20分自己St Mary=買六合彩想中頭奬
20分 ...

我睇左兩間油天升中,唔洗最top 10名喎!! 就算中游份子都派到不錯的中學...餘下派得唔好的不是佔很多, 得罪講果句, 在新舊油天做唔到中游份子, 在其他有一條龍或有直屬中學讀的小學, 都不會穩陣升到中學....

saintbernard888 發表於 14-9-25 15:42
我睇左兩間油天升中,唔洗最top 10名喎!! 就算中游份子都派到不錯的中學...餘下派得唔好的不是佔很多, 得罪 ...
我只係用最好既油真嚟做例子啫。
兩間油天派得好人人都知, 不過, 如果有舒服啲又好既選擇, 咁無理由要咁辛苦啫, 如果20分係校友分就無得揀啫。依家升中果批, 唔會有依家呢幾年派得咁好了, 始終我哋呢批學童多, 如果想升中派得好, 真係會好辛苦, 咁倒不如去有聯繫/直屬既學校, 有啲保障, 小朋友又唔駛咁辛苦, 可以多啲時間發展其他專長。

奥脫福 發表於 14-9-25 15:36
上學年「聖家爸爸」的個案俾到我的啟示係兩間聖家係可以進可攻、退可守的學校:
小六最叻果班B1同學自行 ...
我好讚成, 如果有宗教分, 真係揀兩間聖家機會會大啲, 因為20分揀油天的好多時係校友, 佢哋無得揀, 如果有選擇, 唔好同人迫。同埋, 呢幾年學童多, 升中都要考慮, 升小已經咁辛苦, 升中仲要埋小朋友一齊辛苦, 有間good good既聖家做後備, 真係安心好多的。
唔好話有聖家中學, 我只係有培道中學都唔放過, 塞咗大囡入去讀小學, 寧願細囡再玩多鑊升小, 都唔想升中煩兩個。

奥脫福 發表於 14-9-25 15:36
小六最叻果班B1同學自行 ...
我地成日攞"聖家爸爸"出嚟講, 好似唔係咁好..... 我決定由10月開始唔講呢個話題啦!

但5,6年後升中時, 應該唔可以再咁搏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-9-25+15:21+

回覆:20分 St Mary or 油天

belle2009 發表於 14-9-25 16:54

據我所知聖家無B1及B2班wor.....

I mean Band 1 and Band 2.

引用:Quote:belle2009+發表於+14-9-25+16:54+據

回覆:belle2009 的帖子

belle2009 發表於 14-9-25 17:05
聖家是band one 英中

聯繫中學既意思, 係只要有位, 你又係band 2生或以上, 乙一揀該校, 該校就一定要收你。

That's why樓上話聖家係進可攻, 退可守型, 因為band 1同學可以响自行同甲部揀其他學校, 只需要乙一填聖家。band 1同學好大機會自行已獲取錄, 唔得都仲有聖家包底。至於band 2同學, 就可以自行、甲一、乙一都揀聖家。因為只要仲夠位, band 2同學就可以响聯繫位時較外人優先抽聖家。少量唔夠位入的band 2同學, 又仲可以同大圍外人抽多次聖家, 所以都好有保障。

如果小朋友係聖家band 3生, 咁就幫唔到佢了。

belle2009 發表於 14-9-25 17:05

聖家是band one 英中

嚴格講學校係無 banding 之分,有 banding 的只係同學。上學年在升中版鬧得熱哄哄
的「B2生乙五入聖家事件」,你可以選擇不信。

引用:Quote:belle2009+發表於+14-9-25+17:05+聖

belle2009 發表於 14-9-25 17:07

如果係band two係好難入到英中…………E K越來越多流料…………

除左 ,我都唔知俾乜反應好。。。

話埋你知,銀禧都係英中,舊年有版友小朋友(B2同學)乙一入左。

奥脫福 發表於 14-9-25 17:20
除左 ,我都唔知俾乜反應好。。。

話埋你知,銀禧都係英中,舊年有版友小朋友(B2同學)乙一入左 ...
對於一位到昨天依然話人地上年講LS係自行25分收唔晒係假消息既人,你係唔夠班同佢拗架
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

belle2009 發表於 14-9-25 17:17
Sorry..我選擇不信!!
我都睇咗, 升中版傾咗十幾頁, 的確有個新華德女生B2乙五入聖家, 家長連張升中選校表格都放埋上網, 而家個家長俾人改咗個花名叫「聖家衣車爸爸」。不過就咁, 今年升中學生係2002年出生, 當年出生率的確偏低, 比較易抽, 你當然可以選擇繼續唔信啦! 你話張升中選校表格係偽造都得既...

hkpapa852 發表於 14-9-25 17:37

對於一位到昨天依然話人地上年講LS係自行25分收唔晒係假消息既人,你係唔夠班同佢拗架 ...

所以你咪見我扯旗囉!

hkpapa852 發表於 14-9-25 16:10
我地成日攞"聖家爸爸"出嚟講, 好似唔係咁好..... 我決定由10月開始唔講呢個話題啦!

但5,6年後升中時, 應該 ...
好啦! 10月唔再講啦!

little_yolky 發表於 14-9-25 15:51
我只係用最好既油真嚟做例子啫。
兩間油天派得好人人都知, 不過, 如果有舒服啲又好既選擇, 咁無理由要咁辛 ...
有聯繫/直屬既學校...一樣有佢地玩法...咪好多學生一樣補補補...爭餐死要保持中上位置~~~