用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英普定英粵好?
樓主: sakbbjaijai
go

英普定英粵好? [複製鏈接]

我覺得無話英粵定英普係絕對最好, 好睇小朋友語言能力, 如果本身語言能力唔強, 要佢一次學廣東話及英文二種語言, 已經夠佢忙, 仲要學埋普通話, 我怕會搞到三頭唔到岸...

我仔差唔多2歲先講單字, 2歲前全廣東話, PN先接觸英文, 聽左成年英文, 只係有反應, 但未識對答,  所以佢上K幫佢揀左粵英班...今年K3, 廣東話作為第一語言, 了解及閱讀都無問題, 係個仔自己有好多懶音, 日日糾正佢都未糾正晒, 英文只係學校學, 當然去唔到廣東話既水平...但以只在學校學習左2~3年, 做到簡單句子對答, 我地已收貨..至於普通話, 因為係英粵班, 普通話一星期只有二堂, 我仔既普通話水平, 只係屬於亂吹程度(講咩少少廣東話當係)...

回覆:sakbbjaijai 的帖子

樓主,英普,英粵,肯定各有所長,因人而異! 自己度度如何最合你子女性格能力吧。

個人經驗就幼稚園普通話冇乜用,都係唱兒歌學生字,跟本唔係叫識。升小一期間請私人補習,反而兩個月已經識大部分聲韻母,上小學普教中好ok.

不過係小學統一普教中我才中伏,否則一定選粵教中。中文課程越深,用普教中越不利! 母語教學小孩子才能有好奇心,思索空間去容易學習,喜歡學習。很多名校校長如英華等都係甘講架!

我子暫時ok我算,但上中學一定轉囉!

回覆:英普定英粵好?

英粵

回覆:sakbbjaijai 的帖子

我囡好遲才講嘢,我反而報英普。佢first language 變成英語,在家我們同佢講 講東話。佢同工人說英語,在校説英普,分得好淸,反而效果好好,普通話咬字好正。

我有位中文教師朋友話。如普通話唔叻小朋友,上中文課堂好多嘢唔識,又聽唔明,又唔咁答老師問題!
唔應該一刀切全校用普通話教中文!
而我覺得應該用母語最佳

你覺得普通話發音標準重要,定培養好邏輯思維,表達能力重要呢?
我覺得普通話能溝通就可以,要學好中文一定是用母語學比較好。學好普通話還學好普通話,請不要親手斷送了我們粵語文化。我想為小一的孩子在區內找間不是普教中的小學已經很困難,再這樣下去香港就像這裡一樣
http://m.youtube.com/watch?v=gJXn2XBllEo&feature=youtu.be

英粵

阿女之前插班因無位焗住讀英普, 返左半年講野進度無改善, 仲停滯不前. 今個學期改返英粵班之後, 個零月已進步好多, 又明老師講乜. 自己都係入U先學普通話, 完全唔覺得難pick up. 如樓上所講, 培養小孩表達能力重要D, 大不了咪講個老師1:1教, 多的是

引用:你覺得普通話發音標準重要,定培養好邏輯思

原帖由 Valday 於 14-09-29 發表
你覺得普通話發音標準重要,定培養好邏輯思維,表達能力重要呢?
我覺得普通話能溝通就可以,要學好中文一 ...
非常同意!用母語(廣東話)思考,培養邏輯思維,對終身學習十分重要。讀英普班,家長可能會見到幼兒普通話發音標準,短時間內見到成效,會好開心。

‹ 上一主題|下一主題