用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後有何轉變?
樓主: 小木偶媽咪
go

升中後有何轉變?

囝囝都很開心,每日放學細說學校的事,真的很好笑,看見囝囝已適應中學生活,真的很開心

簡單快活人  same same  發表於 14-10-18 22:51

係就係沒有噤多功課做, 但我反宜勞氣左, 因仔仔多左空閒時間, 變左佢打多左機, 我就成日做天鵝, EE鵝鵝.

醒目開學勳章

引用:仔仔:好enjoy中學生活,+每天都同我分享學

原帖由 木子 於 14-09-25 發表
仔仔:好enjoy中學生活, 每天都同我分享學校新鮮事,雖然英文教學適應得不是太好, 但都ok, 因為是他自己管理 ...
聽到都開心

引用:係就係沒有噤多功課做,+但我反宜勞氣左,+因

引用:囝囝都很開心,每日放學細說學校的事,真的很

引用:仔仔:好enjoy中學生活,+每天都同我分享學

引用:囝囝都很開心,每日放學細說學校的事,真的很

miffy^o^ 發表於 14-9-23 16:33
記唔記得我?? york同學仔呀

鄧你開心呀, 女女上到中學咁開心, 讀書最緊要讀得開心
Wow, 你阿仔讀York ?我阿女都係不過遲你一屆現讀小六啊^_^

醒目開學勳章

回覆:miffy^o^ 的帖子

我仔都忙左好多, 但唔係忙功課, 係忙佢d 課外活動, 佢已入左排球,童軍, 合唱團, 足球未知, 日日放學都7點先返到屋企, 不過佢覺得忙得好開心, 好充實, 等佢唔駛成日對住部手機。另外佢一返左中學, 佢覺得自已大個仔咁, 已唔比我攬攬, 搭下膊頭都推開我, 開始覺得佢反叛期嚟料, 不過諗返以前自已都係咁, 唯有默默接受啦

醒目開學勳章

引用:我仔都忙左好多,+但唔係忙功課,+係忙佢d+

原帖由 BOSKERMA 於 14-09-26 發表
我仔都忙左好多, 但唔係忙功課, 係忙佢d 課外活動, 佢已入左排球,童軍, 合唱團, 足球未知, 日日放學 ...
我個係女比較痴身,我都驚遲下佢唔比攬唔比錫,
不過係青春期必經階段,過左就ok

引用:Quote:原帖由+BOSKERMA+於+14-09-26+發表我

在這聽見甘多家長的兒女升中後覺得開心、俞快,真是由心笑出來,但我小兒升中後,本來好開心地返學,不是升英中不習慣,而是上體育堂他好怕,可能由小到大他的體能較弱,上堂跑步次次包尾,他都難收,最近1......2次未跑老師實話他包尾,現在感覺他不想上體育堂,平時多功課、測默,他話冇有怕,但一上體育堂那天他就無心機,請問各位我如何開解他、幫他,其實他是好喜歡這校,因他是自已揀的又收佐,我同太太都煩煩煩

醒目開學勳章

引用:在這聽見甘多家長的兒女升中後覺得開心、俞

原帖由 eytben 於 14-09-26 發表
在這聽見甘多家長的兒女升中後覺得開心、俞快,真是由心笑出來,但我小兒升中後,本來好開心地返學,不是升 ...
老師會唔會想用激將法?如果係我唔理老師真心定假意,我會鼓勵佢,唔係叫佢死頂,而係陪佢練。
讀書講天份,如果有閱讀困難的小朋友好難要佢高分,但體能絕對可以後天鍛煉。
我二表哥小時候因為哮喘,又瘦又寒背,人人叫佢排骨,上到中學比人笑比人蝦得多,的起心肝做運動,放假打波遊水,現在講比人聽冇人信,佢而家係位健身教練。
父母儘量配合,有人陪住做運動,比較有動力有恆心,又可增進感情。加油!一定得!

LUCKYO  agree  發表於 14-9-27 09:32

回覆:miffy^o^ 的帖子

我女不是讀york的。但女女升中後真的開心了很多呀! 可能以前要忙呈分試,有壓力,而且又冇時間休息,所以辛苦不開心。而家已經定了,因此較好了。