用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後有何轉變?
go

升中後有何轉變?

醒目開學勳章

囡囡:開朗左好多,成日提學校成日笑,同同學好多話題,這點係我做亞媽最開心最安慰的事。
功課亦不多,相比小學日日1x份,星期五2x,谷到人都din。
同學間會互相提點:溫左測驗未?/記住果份功課今個星期交 / Ms X 今日講呢課你明唔明?/你揀訂邊份英文報........
每天會寫簡單日記,記低些有趣,重要,特別的事。

而我就得閒左好多,可以找回自己興趣,進修,去上興趣班學野。
雖然我唔理佢D功課,溫習。但我每日爭取同囡囡相處時間,陪下佢,傾下,笑下。
暫時都係好的轉變,希望可保持下去

MariaTsui  GOOD  發表於 14-9-25 10:11
LUCKYO    發表於 14-9-24 11:55

回覆 小木偶媽咪 的帖子

我個女都係開心左﹗但有時會有壓力, 因學校一開學就有不同的默書+測驗﹗但同學之間都OKAY,
而且都有互相提點交功課﹗當然會有些不乖的學生, 但總括來說, 大家都開開心心的﹗

醒目開學勳章

引用:Quote:cclbaby+發表於+14-9-23+15:30+回覆+

原帖由 miffy^o^ 於 14-09-23 發表
記唔記得我?? york同學仔呀

鄧你開心呀, 女女上到中學咁開心, 讀書最緊要讀得開心
可能認錯左,我唔係讀york ,不過都好開心認識你,學科多左深左,加上班中大家能力相約,佢地都好有壓力。但係見到佢地讀得開心,做家長都放心D。你囝囝好叻,我地都同樣為冇揀錯學校而開心

miffy^o^  大家加油  發表於 14-9-23 17:26
miffy^o^  cclbaby讀york
你女女都好叻
大   發表於 14-9-23 17:26

中學真係開心過小學好多, 自由度都大D啦!

MariaTsui  AGREE  發表於 14-9-25 10:12

回覆:升中後有何轉變?

我仔開心咗好多。以前小學既什麽什麽活動佢都冇份,係中學佢多咗好多機會,入咗合唱團,足球隊及朗誦,睇到佢個人積極咗,對學校好有歸屬感。佢對自己英文充滿自信,日日想返學,現在我冇理到佢啲功課,但見佢派返嚟既結果非常滿意。如果佢能夠keep住落去,真係心滿意足了。

醒目開學勳章

反而女兒升中後,學業壓力大了、功課多了、但學校是她揀的,我感覺她後悔了!

但仍然在死撐,唔想衰給我看!

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

開學初頭開心到不得了,因為自由,唔係每日有功課...................
事隔半個月,呢排開始多功課,多默書,又要放學留低負責做壁怖板(亞囡負責畫畫),之後又要補習(一星期補三日),然後先返屋企做功課,呢排開始覺得辛苦和有壓力,但都應付得來,係時間上用多咗好多,以前小學放學後就做功課溫默書,返到屋企睇電視,家陣無呢d歌仔唱~~~
亞囡係由中文小學升上英文中學,以前剪布用中文寫感想,家陣用英文寫感想,暫時佢自己都攪得惦,不過亞囡自己要求高,拎7.5/10滿分都話少,我問其它同學仔好高分?佢答我好多同學都唔合格....

我同亞囡講,下學期你會適應就無咁幸苦架啦,亞囡學校生活過得很開心~~~

引用:囡囡:開朗左好多,成日提學校成日笑,同同

引用:囡囡:開朗左好多,成日提學校成日笑,同同

引用:Quote:原帖由+小木偶媽咪+於+14-09-23+發表

原帖由 KT0603 於 14-09-24 發表
我都覺自己得閒咗,首先,唔使煮午餐給他!差不多日日放學回家都好夜,以前他放學回家,立刻做功課 ...
我又係孤獨咗,以前我唔得閒停低休息,而家我朝朝坐梳化食雪糕,呢兩曰食咗一盒,我兩個月前仲成曰攬住佢當佢小朋友,而家推開我喇。

醒目開學勳章

引用:我仔開心咗好多。以前小學既什麽什麽活動佢

原帖由 lu-ka 於 14-09-24 發表
我仔開心咗好多。以前小學既什麽什麽活動佢都冇份,係中學佢多咗好多機會,入咗合唱團,足球隊及朗誦,睇到 ...
所以揀岩學校真係好重要

MariaTsui  絕對同意  發表於 14-9-25 10:16

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-09-24+發表我都

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+angelfan07+於+14-9-24+10:57+

原帖由 angelfan07 於 14-09-24 發表

開學初頭開心到不得了,因為自由,唔係每日有功課......... ...
對自己有一定要求既小朋友,一定唔會差。
放心,佢地仲細適應能力好強,好快就會習慣。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+小木偶媽咪+於+14-09-23+發表

原帖由 KT0603 於 14-09-24 發表
我都覺自己得閒咗,首先,唔使煮午餐給他!差不多日日放學回家都好夜,以前他放學回家,立刻做功課 ...
我囡一打完波,就累兩,三日......
你個係仔,精力更加充沛玩完第二日又精神奕奕。真係好!
不過的確我都感到孤獨左,這點我都要學習去適應,不過...最重要係D仔女讀得開心,我地就好滿足了,對嗎!?

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-09-24+發表我都

仔仔:好enjoy中學生活, 每天都同我分享學校新鮮事,雖然英文教學適應得不是太好, 但都ok, 因為是他自己管理自己, 我已經不用像在小學時幫他check功課。
功課不多,有一些功課須隔周交暫時都處理到, 佢會自己提自己, 又把locker里面每天有咩書都記錄低, 方便自己做功課和搵書
每天分享班中, 校中特別的事都好開心, 仲話可以上唔同的堂, 可以走來走去, 最中意上科學堂, 不用似小學咁成日困係同一間課室。
佢做咗英文和數學科科長, 入咗日本文化學會, 管樂團, 紅十字會及科學學會, 似乎每日都好開心!
而我也可以好開心. 除咗同他分享下學校的生活,溝通相處的技巧,也有我自己的興趣時間,哈哈哈, 希望可以一直延續落去!

fionakong2008 發表於 14-9-24 20:26
我又係孤獨咗,以前我唔得閒停低休息,而家我朝朝坐梳化食雪糕,呢兩曰食咗一盒,我兩個月前仲成曰攬住佢當 ...

你現在有時間keep fit.