用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會宣基小學 宣基小學(坪石)
go

宣基小學(坪石) [複製鏈接]

在學校簡介會中,校長曾介紹這間將於2015-16年開辦的新校,

據了解是利用舊校舍開辦,校網是觀塘區,

大家有何意見?

請問升中是根據小學校網的嗎?

觀塘區是否有較多英中選擇?

1    0    1    0

請問新校舍既位置係邊?

smilemandy  在彩虹坪石邨,是用殺了校的舊校   發表於 14-9-24 11:18

where

坪石, 清水灣道入巴士站前, 三間小學中間果間

我的女兒會在2015年9月入讀砰石宣基小學、我在6月6日去校舍地盤望一望、見到區校長和另外2位老師在巡地盤、他們出來很有耐心的為我和另外2位家長介紹新校的設施和教學理念、令我們十分放心把子女交給他們、我感到校長很有心打破香港現時的不健康壯況、即嬴在起跑線、鬥多功課和為考試而讀書等、他們要在新校以新模式教學、要令學生喜歡上學、自己有動力學習、是香港少有的好學校。

回覆 a706382 的帖子

宣基小學(坪石):2015/16學年,觀塘學額短缺重災區,更要推出只辦9年,被譏為「短命學校」的小學,以紓緩學位不足。到底「短命學校」質素如何?是否值得一報?我認為,絕對值得報讀,因為不論教育局、辦學團體都是只許勝、不許敗,絕不容許失手,肯定嚴加督促確保高質素。

the above is quoted from a newspaper article writer:

http://speakout.hk/index.php/2013-11-04-09-33-03/2014-01-04-13-20-57/7052-2015-02-03-04-26-38

是否只有小一?

回覆:宣基小學(坪石)

今年只有小一,但之後只會收多3年(2016-2018)學生,之後就殺校😞

引用:我的女兒會在2015年9月入讀砰石宣基小學、

原帖由 a706382 於 15-06-08 發表
我的女兒會在2015年9月入讀砰石宣基小學、我在6月6日去校舍地盤望一望、見到區校長和另外2位老師在巡地盤、 ...
我兩個讀宣基舊校,新校校長是由一位老師調過去,問過我d仔,該老師好好,公道有愛心, 宣小確實係一間好小學!

如果好殺校好可惜

回覆:宣基小學(坪石)

其實會不會9年後會繼續有得做?近年出生率咁高...

回覆 MrsMu 的帖子

我都希望會

我本人女兒16-17入學,我都打算報宣基坪石做第一志願。
我由上年已經留意呢間學校,佢仲係地盤時,我都去左兩次睇site。我亦和她們的校長傾偈瞭解她的教育理念,當中我完全感受到佢對教學嘅熱誠。就好似佢地排上課時間表,校長明白朝早學生最精神,最容易吸收知識,所有學術科會放朝早,食完晏就會安排活動多啲嘅學科。
其實好多開得太耐嘅學校,校長老師可能為左學校名聲排名,而放棄左部分追唔上嘅學生,我大仔係另一間小學唔係精英班,老師就唔係好理。但新校反而無過去嘅包袱,會更加勇於嘗試去改革,去照顧每一個學生。而且新校多數頭兩年收得少學生,變相老師對學生嘅比例越高,瞭解就越深。
雖然話佢得九年命,如果一間學校辦得好,一直都有學生想讀,呢個就係有力嘅證據俾佢繼續辦落去,希望教育局最後會批佢地轉永久性。

回覆 coseela 的帖子

唔知會唔會呢?

明天,星期日9月13日有小一簡介會,下星期三有兩場,有興趣去瞭解下。不過要打電話預留位置,

請問學校多少人一班?
老師人手如何? 經驗如何?
SEN學生多不多?
有沒有現有小一家長可以分享?

回覆 laupig 的帖子

佢地話無人手照顧SEN.
‹ 上一主題|下一主題