用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甲部選校
go

甲部選校

想問問, 甲部3間係唔係要填晒? 會唔會好似升小一咁, 甲部只填第一間, 空左甲二, 甲三, 會比較易入到乙一果間架?

醒目開學勳章

回覆:甲部選校

我大女派左乙1, 甲部填左1 &  2

妹妹頭 發表於 14-9-23 08:53
想問問, 甲部3間係唔係要填晒? 會唔會好似升小一咁, 甲部只填第一間, 空左甲二, 甲三, 會比較易入到乙一果 ...
如果你的想法是非君不嫁,你應這樣填。比如你只想入BPS(女)或QC(男),你應該甲一及乙一填BPS/ QC,甲二和甲三不填。

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝提點

想問問, 甲部3間係唔係要填晒? 會唔會好似升小一咁, 甲部只填第一間, 空左甲二, 甲三, 會比較易入到乙一果 ...
點解我成日聽人講甲部只填兩間?

如果你咁填, 就有機會跌落大抽奬。因為縱使你100%確定自己小朋友係band 1, 但大抽奬有個抽奬編號, 會有不確定性。既然有兩個選擇俾你, 最好非君不嫁填甲一, 嫁咗都會有幸福家庭填甲二, 可能會穩陣啲。你知啦, 為免自己做剩女, 穩陣啲好。

回覆 little_yolky 的帖子

甲部都係大抽獎喇, 你講果part應該係自行有2間去interview, 我地講係round 2 大抽獎時的甲乙部分

妹妹頭 發表於 14-9-23 10:27

甲部都係大抽獎喇, 你講果part應該係自行有2間去interview, 我地講係round 2 大 ...
啊, 原來如此, 係講大抽奬, 咁早要諗拿? 甲部我就會填一個算了。以免唔小心入咗甲二, 無咗乙一機會。

咁有心水4間是但一間都冇問題的話是怎樣填 ? 唔識....無經驗.....

jackco-mami 發表於 14-9-23 11:20

咁有心水4間是但一間都冇問題的話是怎樣填 ? 唔識....無經驗.....
4間有心水但都一定有次序吧。

我都係話自己係穩陣派, 所以自行1揀最like果間, 自行2揀最大機會入到果間, 務求自己已獲取錄。

然後, 甲一都係自行1果間, 甲二填第二鐘意果間, 甲三填第三鐘意果間。到乙部, 就乙一填自行1果間, 乙二填第二鐘意果間, 如此類推。

不過, 要sure自己banding唔好錯。同埋, 注意第二鐘意果間唔一定係最大機會入果間。因為你話是旦一間都無所謂, 除非4間都係超受歡迎B1A, 如果有啲差異, 自行2填一間機會大啲的比較好, 唔一定係自己最愛, 但入咗都不枉此生。至於大抽奬, 因為係靠banding同隨機號, 如果banding正確, 就要靠運氣了, 咁就由最鐘意的開始排, 最衰情況都係碌入第一間填入既B2校。不過, 如果穩陣, 希望最少自行2已獲取錄。

jackco-mami   thx~  發表於 14-9-23 12:51

我想問下, 大抽獎甲一, 係咪跨區都得? 乙一,就係要本區?

引用:我想問下,+大抽獎甲一,+係咪跨區都得?+乙一

原帖由 happylogin 於 14-09-23 發表
我想問下, 大抽獎甲一, 係咪跨區都得? 乙一,就係要本區?
係,但留意,大抽獎其實甲部通常熱門學校都只有六至十個位,要全港抽,難過中六合彩,我們比較進取,所以填咗啲好啲嘅他區中學、填乙一或比乙一更想入嘅中學。

引用:Quote:妹妹頭+發表於+14-9-23+08:53+想問問

原帖由 王家爸爸 於 14-09-23 發表
如果你的想法是非君不嫁,你應這樣填。比如你只想入BPS(女)或QC(男),你應該甲一及乙一填BPS/ QC,甲二 ...
好苦惱,唔知嫁唔嫁比第二個

fionakong2008 發表於 14-9-23 14:02
係,但留意,大抽獎其實甲部通常熱門學校都只有六至十個位,要全港抽,難過中六合彩,我們比較進取,所以填 ...
咁好似我區為例, 我係東區, 我沒諗過要跨區, 心目中係BPS及聖馬可, 咁我甲一, 二及乙一, 二都填呢2間. 咁填係咪好蠢? thanks!

happylogin 發表於 14-9-23 14:07
咁好似我區為例, 我係東區, 我沒諗過要跨區, 心目中係BPS及聖馬可, 咁我甲一, 二及乙一, 二都填呢2間. 咁填 ...
呢個揀法都好多人咁做 ~~~

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-9-23+14:02

原帖由 happylogin 於 14-09-23 發表
咁好似我區為例, 我係東區, 我沒諗過要跨區, 心目中係BPS及聖馬可, 咁我甲一, 二及乙一, 二都填呢2間. 咁填 ...
唔明點會蠢呀?你選自己喜歡的好正常。我可能表達唔好,我意思係甲部講真機會好細,但我亦會簡乙一和比乙一更想讀、入咗唔會後悔無得玩乙一嘅學校。

有人話,如果甲一二三都填,會比那些只填甲一或甲一二的人,遲進入乙二部份抽,是這樣的嗎?不是等抽完所有全部人的甲部,才一同進入抽乙部的程序嗎?

有一種情況係:全港B1但本區只係B2,咁填統一派位的甲部就應用盡三個選擇
放B1學校。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Combo 發表於 14-9-23 21:16

有人話,如果甲一二三都填,會比那些只填甲一或甲一二的人,遲進入乙二部份抽,是這樣的嗎?

完全不是事實。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章

如果在灣仔區, 但心儀入東區的BPS, 咁應該點填大機會d ?

想問問, 甲部3間係唔係要填晒? 會唔會好似升小一咁, 甲部只填第一間, 空左甲二, 甲三, 會比較易入到乙一果間架? ...
不一定要填曬。若要填甲二、甲三,必需是入了必不後悔的學校。

若極心儀的是A校,為了獲得最大的機會入A校,有人會這樣:自行一選A校, 自行二不選。甲一選A校, 甲二、甲二不選。乙一再選A校。