用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網英二 vs 12網華仁
go

11網英二 vs 12網華仁

英二15分,喜歡它活動教學和一人一服務,理念相近,妹妹可跟入
華仁20分,喜歡它天主教和有直屬學校,和幾年後搬去東區;但是傳統學校加名校,怕仔仔唔太適合和校內競爭大

有女跟尾,但不是重要考慮,因為已有二線英小backup。家住鰂魚涌,均有校車直達

俾你會選邊間?謝謝

回覆:11網英二 vs 12網華仁

鰂魚涌去英二車程幾耐?會搬家嗎?
若花太多交通時間,有點不值。

twllc 發表於 14-9-23 08:35
英二15分,喜歡它活動教學和一人一服務,理念相近,妹妹可跟入
華仁20分,喜歡它天主教和有直屬學校,和幾 ...
其實以你既分數,2間都係陪跑居多,你諗得太多了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:eaubobo 的帖子

其實真正車程唔知,只問過英二是7:10上車(8:25),返到家約4:30(下課3:15)。華上要6:40上車(華下唔考慮)

醒目開學勳章 王國長老

英二: http://www.kcobaps2.edu.hk/doc_seat.php
太古: http://www.tps.edu.hk/it-school/ ... p;nocache1411088641
華小搵唔到, 上華中掛

不過3間入面, 華仁15分機會係零, 亦唔駛考慮111叩門, 因為機會都唔會高.......

bobo101^*^  樓主講左華仁有20分!  發表於 14-9-23 09:05
hkpapa852  華仁20分機會都唔見得會好高   發表於 14-9-23 09:05

英二保險,中西區平均中上,分流曬,幾乎間間15分有機 + 什至必入

英二叩門機會大,校長講左填左第一志願,叩門優先

相反,你華仁不中,就2頭唔到岸,華仁叩門機會不大,去英二叩門校長問你當初唔選我地,你點答先?華仁唔使1-1-1!
你選英二,中左都可以叩華仁!

你願意放棄妹妹?

基本上很多學校都是有好多職務。開門, lock 門, 開 projector, 行長, 組長, prefect 。。。。。

好奇一問,其實閣下反正都考慮11網,點解唔選擇20分揀中西聖安多尼or薄扶林聖安多尼呢?

此兩校舊年20分100%收晒,今年相信20分仍然大機會,質素當然比不上華仁,但絕對不比英二差,中尼派位仲好過英二,薄尼亦和英二成績相約。

20分抽華仁or15分抽英二,都係捨易取難,換轉係我,實20分填中尼or薄尼,如果揀薄尼,造定校服都得。

參考資料:
英二Band 1(5x%)
http://www.kcobaps2.edu.hk/doc/seat/2013-2014_P6_SecondaryPromotionResult.pdf

中尼Band 1(6x%)
http://www.cwsa.edu.hk/visitors/s1_allocation/index.php

薄尼Band 1(5x%)
http://www.stanthonys.edu.hk/indexfile/2013-07-11.pdf

回覆:lauwingtai 的帖子

其實我知自己捨易取難… 我已放棄了必入的柴米了(有25分)

中尼好,但聽聞11區內佢功課算第二深和多和大班,同埋傳統和幾嚴,而且佢升英皇書院冇英一二咁多,所以冇考慮佢。

女女係考慮因素之一,但唔係必須,其實我都頗喜歡佢果間backup稔小,又可參加大抽獎。

點解樓主諗完英二 vs 太古,又諗英二 vs 華仁,又放棄了必入。你真係咁鍾意英二,唔搏會不會後悔?

回覆:HopeLJ 的帖子

因為太古在本區,就算15分都係抽,咁不如試更心儀先。到時自行唔中,又冇私小backup的話先放太古做乙一

回覆:twllc 的帖子

中尼問了校車,冇去鰂魚涌呀…只有北角和西灣河站,都未必考慮了

twllc 發表於 14-9-23 10:37
中尼問了校車,冇去鰂魚涌呀…只有北角和西灣河站,都未必考慮了
中西區好多小學都係一級的60人左右, 校車都未必有. 反而你可以諗下寶血, 日後升中可以抽QC, 好似有校車到鰂魚涌, 不過20分要抽.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:中尼問了校車,冇去鰂魚涌呀…只有北角和西

原帖由 twllc 於 14-09-23 發表
柴灣都有,。。。

twllc 發表於 14-9-23 10:18
其實我知自己捨易取難… 我已放棄了必入的柴米了(有25分)

中尼好,但聽聞11區內佢功課算第二深和多和大 ...
好奇一問, 點解唔揀柴米25分? 其實你揀個幾間都好谷下, 如果大家咁谷, 不如穩入柴米, 男女校又可以帶埋妹妹入。

引用:Quote:twllc+發表於+14-9-23+10:18+其實我

原帖由 bobo101^*^ 於 14-09-23 發表
好奇一問, 點解唔揀柴米25分? 其實你揀個幾間都好谷下, 如果大家咁谷, 不如穩入柴米, 男女校又可以帶埋妹妹 ...
又啱喎

回覆:bobo101^*^ 的帖子

我細時响柴米讀得唔開心,最近去左簡介會聽埋都係唔鍾意… 唔係我杯茶,幾穩入都冇用。我知我好儍,但我想講感覺多d

如果我無估錯, 樓主應該覺得英二將來會比較易入英皇書院。
事實是否如此, 局內人先知。
20分有人上年有少數人入到華仁, 有運乜都得. 睇下自己想唔想搏啦, 始終今年咁多人, 直私呢一刻仲有大部份未放榜, 保守D有著數。

呢個年頭,取難捨易係最蠢嘅做法。必入寶校就另計啦。

hkpapa852  到最後執到寶仲無人可憐添!   發表於 14-9-23 12:03

w_y 發表於 14-9-23 11:59
如果我無估錯, 樓主應該覺得英二將來會比較易入英皇書院。
事實是否如此, 局內人先知。
20分有人上年有少數 ...
想入英皇較易, 應該揀般小或者李陞, 一間20分都未必入到, 一間15分都9成入到

spmok1999   同意  發表於 14-9-23 23:01