用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仲未諗到交去邊
樓主: panyeung
go

仲未諗到交去邊 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+panyeung+於+14-09-22+發表得

原帖由 bao333 於 14-09-23 發表
考慮邊間? 45網?
你交咗未?

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-09-23+發表今年

原帖由 panyeung 於 14-09-23 發表
救命!
我都想喊呀,好大壓力

panyeung 發表於 14-9-23 12:26
你交咗未?
如果係45網, 無咗孖寶, 其實無乜太差學校, 比較唔想入可能只剩番陳南昌夫人 (但其實點解? 除咗細同舊之外, 好差咩?), 保險線仲可以放係邊? 真鐸 (好似都多人揀)?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:panyeung+發表於+14-9-23+12:26+你交

原帖由 hkpapa852 於 14-09-23 發表
如果係45網, 無咗孖寶, 其實無乜太差學校, 比較唔想入可能只剩番陳南昌夫人 (但其實點解? 除咗細同舊之外,  ...
我以選聖博徳/基慈/聖文徳作安全網,見佢地過往自行收生數目係啱啱好,未需用到大抽獎D名額,你有咩睇法呢?請指教

panyeung 發表於 14-9-23 13:12
我以選聖博徳/基慈/聖文徳作安全網,見佢地過往自行收生數目係啱啱好,未需用到大抽獎D名額,你有咩睇法呢 ...
兩間聖XX, 同慈天其實都各有支持者, 大抽獎放乙二唔安全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:panyeung+發表於+14-9-23+13:12+我以

原帖由 hkpapa852 於 14-09-23 發表
兩間聖XX, 同慈天其實都各有支持者, 大抽獎放乙二唔安全
咁可能放基慈吧!真鐸真係唔多人揀,可惜位,,得38個抽獎

回覆:panyeung 的帖子

唔使點諗,自行填一線,不入,大抽獎再填,博一博,入唔到叩門(111)。另外自行博穩入二線,入左叩不用(111)既一線,叩唔到,至少有間二線!

回覆:仲未諗到交去邊

反而寄望喺大抽獎果度好過

我都係15分,打算將佢交去熱門學校當誠意分

引用:反而寄望喺大抽獎果度好過 +

原帖由 爸爸愛您 於 14-09-23 發表
反而寄望喺大抽獎果度好過
我確係寄望大抽獎咋!不過仲諗緊博邊間,請問如果你覺得可立放乙二係咪已經冇希望呢?

引用:你好過我了+15+份我女只有+10+份

原帖由 mimi005 於 14-09-23 發表
你好過我了 15 份
我女只有 10 份
Me too

引用:唔使點諗,自行填一線,不入,大抽獎再填,

原帖由 Qooie@@ 於 14-09-23 發表
唔使點諗,自行填一線,不入,大抽獎再填,博一博,入唔到叩門(111)。另外自行博穩入二線,入左叩不用(111) ...
其實都係得呢两條路行。

搵咗D關於45網小學升中位統計, 有興趣睇下:

學校名稱

升一線中學比例

升中位資料相關網址

嘉諾撒小學(新蒲崗)

51.61%

http://www.cps.edu.hk/web_2013/schinfo/p6_allocation/secondaryschool_placesallocation13_14.htm

中華基督教會基慈小學

27.45%

http://www.keitsz.edu.hk/awards_and_achievements2.html

慈雲山聖文德天主教小學

-

http://www.tsbcps.edu.hk/annou/2013-2014/2013-14%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%90%E6%9E%9C%E7%B5%B1%E8%A8%88.pdf

聖文德天主教小學

-

http://www.sbcps.edu.hk/98

中華基督教會基華小學

31.40%

http://www.keiwa.edu.hk/4p6gra2012.htm

彩雲聖若瑟小學

35.42%

http://www.cwsj.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=782&mode=published&nocache1411521892

嗇色園主辦可立小學

33.88%

http://www.holap-p.edu.hk/expo/allocation/2013-2014/

引用:Quote:原帖由+panyeung+於+14-09-23+發表救

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-09-23+發表我都

原帖由 bao333 於 14-09-24 發表
Relax... becoz me too

終於交咗了,都唔知有冇做錯決定

引用:回覆+panyeung+的帖子 我過來人呀,上年剛

原帖由 chunchunlee 於 14-09-23 發表
回覆 panyeung 的帖子

我過來人呀,上年剛玩完呢個遊戲,真係心力交瘁, 我屋企人都咁講,橫惦得15分, 梗係博 ...
Can't agree more

回覆:hkpapa852 的帖子

我做過三間課後補班老師,陳南昌夫人小學個間最難教。

引用:我做過三間課後補班老師,陳南昌夫人小學個

原帖由 朱寶媽媽 於 14-09-26 發表
我做過三間課後補班老師,陳南昌夫人小學個間最難教。
可否分享多D?呢間學校冇乜人提,資訊唔多,可唔可以講多D呀?

引用:我做過三間課後補班老師,陳南昌夫人小學個

‹ 上一主題|下一主題