用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔知 Hea 字點寫
樓主: Argyle
go

唔知 Hea 字點寫 [複製鏈接]

http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E8%BF%86

,又寫做「迤」,讀 he3,係清閒、漫無目的四圍蕩嘅意思。呢個字,本來已經幾十年無乜人講,但係近幾年又興返,成為潮流用語(潮語),而且重多咗用法同意思。當形容詞用,可以解作懶散、無聊、無所事事、甚至頹廢,語帶貶義,例如:「佢放聖誕嗰排好迆,書又唔温,波又唔打,淨係匿響屋企煲劇。」用作動詞,可以解作浪費時間,或者閒蕩,都係帶貶義嘅,例如:「我迆咗成堂,全完無聽書,淨係發白日夢。」、「你今日迆咗去邊處?」
另外,重可以讀 pe5,「放迆」即係態度消極、懶散。
坊間一般將「迆」(國際音標:[hɛː˧])俗寫做「hea」,大概係因為啲人唔知呢個字點寫,又揾唔到近音嘅字啱用,想用英文字母拼出來,又發覺無乜英文單字係發呢個音,於是就攞英文字「health」(國際音標:[hɛlθ])摵走咗尾音嘅「lth」,成為「hea」,用來寫個「迆」字。

wwsugar  但是不知是否正確。  發表於 14-12-14 10:28
wwsugar  謝謝教導。  發表於 14-12-14 10:25
kit1014    發表於 14-11-5 14:49
LL222    發表於 14-11-4 18:15
Lam3Tai    發表於 14-11-4 17:10

先要搞清楚邊d係神校.........??

回覆 kirstyau 的帖子

回覆:Olympian 的帖子

以前我幫過好幾個喇沙仔補過習,一上到去佢地屋企,佢地啲補習老師個個都係專科專教,個個都唔係收得平,當大哥在房補緊時,細佬就在廳補,亞媽就幫讀名幼的妹妹温習,根本佢地呢個係習慣…所以,成績就係咁出嚟,當然有例外,那就是資優嗰幾個…

回覆:唔知 Hea 字點寫

不是每個小朋友都需要出外補習,補習有好有唔好,只要小朋友跟得到(不需名列前茅)已經可以靠自己,父母在旁協助的角色亦應該慢慢淡出

Twins 媽咪

回覆:ha8mo 的帖子

我都見到,或者要問問中文老師

edpo 發表於 14-11-5 01:25
以前我幫過好幾個喇沙仔補過習,一上到去佢地屋企,佢地啲補習老師個個都係專科專教,個個都唔係收得平,當 ...
g質和方法都重要,我也有fd 在ls + c補,最後差幾名上唔到中學。

回覆 fc926 的帖子

同意,所以我而家都盡量同讀幼稚園的仔仔打好個底同培養好良好的學習態度

ha8mo 發表於 14-11-5 08:25
點解我睇中大個粵音韻網,這個字個音係ji4或ji5,即係「而」音??
係, 你啱, 迆跟迤一樣, 字典完全無hea音或所謂「清閒、漫無目的」意思。只音讀「而」、「以」或「拖」, 係「前往」意思。

wwsugar  原來係咁!真相大白。  發表於 14-12-14 10:27

引用:Quote:Olympian+發表於+14-11-3+09:42+還有

原帖由 ha8mo 於 14-11-04 發表
怎樣才算「運動也強,常攞獎」?
怎樣才算強或常攞獎?我怎能代你說出你的準則?閣下自行定斷吧!總之她媽媽和小孩自已當初都認為自己是運動強就是了。

‹ 上一主題|下一主題