用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔知 Hea 字點寫
go

唔知 Hea 字點寫

你點定義一間學校係咪 hea?你覺得神校 hea 唔 hea 呢?

回覆:唔知 Hea 字點寫

邊間?

回覆:Argyle 的帖子

神校hea唔hea就唔知,但家長一定chur!

little_yolky    發表於 14-11-3 13:28

只知神校校長都叫家長無需帶學生去補習,

認真就輸了

Jane1983    發表於 14-11-2 11:52

引用:認真就輸了

原帖由 Doray 於 14-11-02 發表
認真就輸了

引用:神校hea唔hea就唔知,但家長一定chur! +

原帖由 kirstyau 於 14-11-02 發表
神校hea唔hea就唔知,但家長一定chur!
要稱得上神校,必有私人補習社為其而生,如果沒有,這肯定不是神校!

引用:你點定義一間學校係咪+hea?你覺得神校+hea

原帖由 Argyle 於 14-09-22 發表
你點定義一間學校係咪 hea?你覺得神校 hea 唔 hea 呢?
hea

hea 唔 hea 係睇家長的期望+學生的能力,同間學校可以無關!

引用:認真就輸了

原帖由 Doray 於 14-11-02 發表
認真就輸了
係,唔補真係會輸。朋友仔讀一線谷的津小,沒有補習及不太用功讀書,憑天資聰穎,仍可輕易名列前茅。中學還考入神校。誰知入了神校後,只能成墊底的一層。現在冇晒心機讀書。我百思不得其解為何一線津校入去仍墊底。後來有位教師話我知神校班人,補得好勁,所以朋友仔只靠天資不夠人爭。

除非小朋友係神童兼自動自覺,唔係就好似Olympian講喺神校跟尾食塵。

回覆:Olympian 的帖子

所就算小朋友有能力入到都要家長有財力支持龐大的補習費!

引用:Quote:原帖由+Doray+於+14-11-02+發表認真

原帖由 Olympian 於 14-11-02 發表
係,唔補真係會輸。朋友仔讀一線谷的津小,沒有補習及不太用功讀書,憑天資聰穎,仍可輕易名列前茅。中學還 ...
唉,希望沒影響小朋友自信心

Olympian 發表於 14-11-2 12:22
係,唔補真係會輸。朋友仔讀一線谷的津小,沒有補習及不太用功讀書,憑天資聰穎,仍可輕易名列前茅。中學還 ...
老實說…我個人認為可能係神校的老師認為反正個個學生出外補習,根本無需要太努力備課、教書,
所以如你朋友不去補習就當然學不懂。

自問我學校當年不是傳統神校,
但老師個個用心,同學都甚少要去補習,
每年都不少會考狀元、全校100%入大學,
所以…我覺得係雞同雞蛋嘅關係…

無意得罪神校,唔啱聽勿插

回覆:唔知 Hea 字點寫

我只知好多所謂神校嘅校長,最鍾意講一套、做一套,如果你跟咗佢講嘅嗰一套,咁就祝你好運

引用:我只知好多所謂神校嘅校長,最鍾意講一套、

原帖由 Carsonsh 於 14-11-02 發表
我只知好多所謂神校嘅校長,最鍾意講一套、做一套,如果你跟咗佢講嘅嗰一套,咁就祝你好運

...
極度認同!信佢係讀唔倒佢間神校,基本考驗!

pljc    發表於 14-11-3 12:17

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+14-11-02+發表係

原帖由 erniewellie 於 14-11-02 發表
唉,希望沒影響小朋友自信心
還有,他小學時運動也強,常攞獎。入到神校後又唔夠人家勁,雙重打擊。神校有班人是學校不計較學業成績,收他們入去替學校攞獎。

其實點為之Hea? 邊方面Hea先? 係學校? 學生? 定家長?
有人覺得一日做5,6樣功課已經好辛苦, 亦有人覺得咁樣已經好Hea
Hea與唔Hea, 只係觀點與角度, 以及大家對同一件事係期望上既落差問題, 無絶對既答案.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hea 字係咪咁寫嫁?

megwong1  haha..方鍾SIR  發表於 14-11-5 14:30
Audreynov  對!寫法正確!  發表於 14-11-4 17:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。